Boyamadan Önce Duvarları Nasıl Temizleyeceğiz!

Boyamadan önce duvarların temizlenmesi genellikle atlanan ancak önemli bir adımdır. Bu temizliği yapmamanın sonuçları hemen belli olmaz ama boyanızın uzun ömürlü olması için bu temizliği yapmalısınız. Duvarın durumuna göre boyamadan önce temizlik, zımparalama ve astar boyama işlemleri yapmanız gerekebilir. Bu yazımızda boya öncesi duvar temizliğinin önemini ve pratik yöntemlerle nasıl yapılacağını sizler için araştırdık.

Önce ilk soru, duvarı temizlemek gerekli mi? 

Eğer aşağıdaki şartları karşılıyorsa, duvarınız için detaylı bir temizliğe girişmenize gerek yoktur: 

 

  • Aşırı toz yoksa
  • Duvarlarda mum boya veya yağ lekesi yoksa
  • Evde odun sobası yoksa
  • Duvarların ellerle teması çok azsa veya hiç yoksa
  • Evde evcil hayvan yoksa
  • Odada yemek pişirme veya banyo yapılmıyorsa (yani mutfaklar ve banyolar her zaman boyamadan önce temizlenmelidir).

Derinlemesine temizlenme gerektirmeyen durumlar ve odalar olarak ise şunları sıralayabiliriz: 

  • Çok fazla aktivite olmayan veya yakın zamanda boyanmış oturma odası
  • Sadece yetişkinler tarafından kullanılan ebeveyn yatak odası
  • Sadece yemek yenen oda
  • Ev ofis (home ofis)

Ancak ne kadar bozulmamış olursa olsun, tozu ortadan kaldırmak için bu odaları nemli bezle bir silme işlemi gerekli olacaktır. 

Modern boyalar hemen hemen her yüzeye iyice tutunacak kadar iyi olsalar da, temiz ve pürüzsüz yüzeyler boyadan en iyi sonucu almanız için önemlidir. 

El izleri veya diğer kirlerin gözle görülür olduğu, tozlu veya kirli duvarlar nemli bez ile silinmelidir. Duvarlar için iyi bir temizlik pratikçe şöyle yapılabilir:  


Önce kaba temizlik: Tozları ve örümcek ağlarını bir süpürgeyle temizleyin.

Döşeme ve Süpürgelikler: Hafifçe suyla nemlendirilmiş bir bez kullanarak kapı ve pencere pervazlarının ve süpürgeliklerin üstünden geçin. Buralar daima çok toz biriktirir.  Onları temizlemek, boyadan önce yapılan bantlamaya da yardımcı olacaktır.


Elektrik süpürgesi ile temizlik: Bir elektrikli süpürgesinin fırçalı aparatıyla, duvarların yakınındaki tüm zeminleri süpürün.

Silme: Bir kova ılık su ile boyayacağınız tüm yüzeyleri nemli (ıslatmayan) bir bez kullanarak silin. 

Kurulama: Sildikten hemen sonra duvarları temiz su ve nemli bir bez ile kurulayın.

 

Sıra Geldi Zımparalamaya

Zımpara duvara boyanın yüzeye bağlanmasına yardımcı olacak bir doku verir.
Ayrıca boya öncesi zımpara yaparak duvar ve tavanlarını dengeli hale getirebilirsiniz. Böylece yüzeylerdeki kusurları ve hasarları yok etmiş olursunuz. Zımparalama işleminden önce temizliği nasıl yapacağınızı yukarda detayları ile anlatmıştık. 

Temizlik işleminden sonra öncelikle bir spatula yardımı ile duvarlardaki kabarık ve çatlakları kazımalısınız. Bu aşamanın ardından saten alçı veya tamir macunu yardımı ile çatlak ve boşluklar doldurulmalıdır. Son olarak da zımparalayarak tüm duvarı pürüzsüz bir hale getirmelisiniz. Zımpara yapılmasının amacı, dolgu yapılan alanlar ile yüzeyi aynı seviyeye getirmektir. 

Nasıl bir zımpara seçmeliyim sorusuna ise kaba sıvalar için daha kalın, saten alçı yapılmış duvarlar için ise daha ince zımparaları tercih etmelisiniz cevabını verebiliriz. 
Zımpara yaparken fazla bastırmanıza gerek yok. Zımparayı hafifçe bastırarak ileri geri hareket ettirmek yeterli olacaktır.

 

Astar Uygulama

Duvarlarınızı boyarken koyu renklerden açık renklere dönüştürecekseniz astar kullanılmasını öneririz. Astarlar, hem kullandığınız boya sarfiyatını azaltacak hem de renk dalgalanmalarını önleyecektir. 

En doğru astarı seçmek için Dyo’nun geniş ürün seçeneklerine göz atabilirsiniz. 

Bu işlemleri yaptıktan sonra artık boyamaya hazır tertemiz bir duvara sahip olacaksınız.