Yılbaşı Ruhunu Evinize Taşıyın; Kokina Mevsimi Geldi
Aralık ayının gelmesiyle kokina çiçeği mevsimi de geldi ve yavaş yavaş her yerde bu güzel çiçekler yerini almaya başladı. Enerjik kırmızı ve tonlarının özellikle yeni yıl döneminde ortaya çıkması ile birlikte evlerimizi bu renklerle süslemeye ve güzelleştirmeye başladık.Bu yazıda özellikle yeni yıl sofralarında dekorasyon amacıyla görmeye alışkın olduğumuz Kokina çiçeğinin hikayesinden, bakımından ve dekoratif olarak kullanımından bahsedeceğiz.
Kokina Çiçeği Nedir?
Kokina aslında 2 farklı bitkiden oluşan bir bitki kombinasyonudur. Pek çok kişi tarafından yılbaşı çiçeği olarak bilinen kokinanın kırmızı meyveleri ayrı bir bitkiden yeşil dikenli gövdesi ise ayrı bir bitkiden oluşur. Bu iki bitki bir araya getirilerek görmeye alışkın olduğumuz kokina demetleri oluşturulur.
Yunanca’da kırmızı anlamına gelen kokina bitkisini isterseniz demet halinde vazoda sergileyerek isterseniz de keserek sofra dekorasyonunuzda kullanabilirsiniz.
Kokina Çiçeği Nasıl Hazırlanıyor?
Kokina çiçeği, yeşil ve dikenli bir gövdesi olan oldukça da dayanıklı Ruscaceae familyasından gelen bir bitkidir. Uzun ömürlü oluşuyla da bilinen bu bitki canlı yeşil yaprakları ve can yakan dikenleri ile göze çarpar. Silcan adı verilen küçük kırmızı meyveler, kırmızı iplerle önce birbirlerine bağlanır sonra da yeşil gövdeli kokinaya bağlanarak demet hazır hale getirilir. Kokinanın sivri dikenleri nedeniyle, bağlama işlemini yapan kişiler için bu süreç oldukça acı vericidir. Her kokina aldığınızda nasıl bir emekle bu demetin oluşturulduğunu da hatırlayabilirsiniz.
Kokina Çiçeğine Nasıl Bakılır?
Kokina çiçeğine bakmak oldukça kolaydır. Oda sıcaklığında bir su içerisinde vazonuzda bitkinize uzun süre bakabilirsiniz. Bitkinizin daha uzun süre sizinle kalmasını isterseniz suyunu her hafta taze su ile değiştirebilir, suyuna birkaç damla oksijenli su ilave edebilirsiniz.
Zamanla kokinanın üzerindeki meyvelerde bozulma görürseniz keserek bitkinizden uzaklaştırabilir, sadece yeşil yapraklarına bakmaya devam edebilirsiniz. Her su değişimi yapıldığında bitkinin sap kısımlarını kontrol ederek çürüme başlangıcı varsa keserek vazodaki çiçeklerinizin ömrünü uzatabilirsiniz.
Kokina Çiçeği Efsanesi Nedir?
Bir rivayete göre kokinanın şans getirdiğine inanılıyor. Eğer aldığınız bitkiyi bir yıl boyunca taze bir şekilde saklayabilirseniz ev sahibi olacağınıza inanılıyor.