Antre Dekorasyonu Rehberi: Tarzınıza Uygun Antre Tasarımı Önerileri

Antreler, evin kapısından girildiğinde sizi ve misafirlerinizi karşılayan evinizin ilk alanıdır. Evinizle ilgili ilk izlenimi antreler verir. Özenle dekore edilmiş, aydınlık ve şık bir antre; yoğun bir günün ardından evinizin kapısını açtığınız an sizi iyi hissettirebilir. Karanlık, dağınık veya uyumsuz bir antre ise tam tersi bir etki uyandırabilir. Dolayısıyla antre dekorasyonu, konforlu ve şık bir eve sahip olmanın ilk adımlarından biridir. 

Evin girişindeki hol veya antrelerin dekorasyonu zorlayıcı olabilir çünkü bu alanlar genellikle yeterince ışık almaz. Üstelik her duvarından başka bir odaya kapı açıldığı için kullanılabilecek alanlar da oldukça azdır. “Antreye ne koyulur?”, “Dar antre dekorasyonu nasıl yapılır?”, “Antreler nasıl daha aydınlık gösterilir?” gibi sorular dekorasyona yeni başlayanların zihinlerini meşgul eder. 

Ev giriş antre dekorasyonunun hem şık bir görüntü yaratması hem de mevcut alandan yüksek verim alabilmek için fonksiyonel çözümler içermesi gerekir. Giriş, hol, antre dekorasyonları için fikirleri yazımızda bulabilirsiniz.


Antrenin Özellikleri

Antreler, evin girişinde yer alır. Bir nevi evin yüzü olarak değerlendirebilecek bu alanlar hol, koridor gibi isimlerle de anılabilir. Evin salonu, mutfağı, yatak odası ne kadar özenle dekore edilirse edilsin evin genel görünümüyle ilgili ilk izlenim antrelerden alınır. Ancak genellikle dar ve uzun koridorlardan oluşan bu alanların dekorasyonu birçok açıdan zorlayıcı olabilir.

Antreler, evde konum olarak tüm odaların ortasında bulunur. Dolayısıyla doğrudan dışarıya açılan bir penceresi bulunmayabilir ve yeterince ışık almayabilir. Mont, kaban gibi dış giyim ürünlerinin ve sık giyilen ayakkabıların saklanması için en uygun alan da antrelerdir ancak antreye bir vestiyer ya da portmanto yerleştirmek her zaman kolay olmayabilir.


Antre Dekorasyonu için Öneriler

Antre dekorasyon fikirleri ararken üzerinde durmanız gereken ilk şey, boya seçimi. Sağlığa duyarlı, kaliteli ve uzun ömürlü bir boya seçmeli, bu sırada evinizin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmalısınız. Genellikle penceresiz olan antrelerin özellikle kış aylarında havalandırılması zor olabilir. Eğer rutubet, küf gibi sorunlar yaşıyorsanız antibakteriyel bir boya tercih edebilirsiniz. Silinerek temizlenebilen, su bazlı bir boya kullanmak da uzun süre ferah ve aydınlık bir antreye sahip olmanıza yardımcı olur.

Hâlihazırda dar ve karanlık olan antrelerin iç cephe boyalarında aydınlık ve ferah renkler seçilmesi önerilir. Duvarları, tavanı ve mobilyalarıyla bembeyaz bir antre aradığınız o iç açıcı atmosferi yaratabilir. Beyaz tercih etmek istemezseniz DYO’nun Salda Kumu, Yeni Beliz, Mine ve Şirin Pembe gibi pastel tonlardaki renklerine de göz atabilirsiniz. Ayrıca zemin döşemelerinin de aydınlık ve parlak renklere sahip olması, karanlık bir antreyle yaşamanızı önleyebilir. Dilerseniz zemin döşemelerini de yenilemeye gerek kalmadan uygun bir boya ve vernik ile yenileyebilirsiniz.

Koridor antre dekorasyonunda kullanacağınız aydınlatma ürünleri de ortama kişilik kazandırır. Özellikle dar ve uzun bir koridordan söz ediyorsak tavandaki tek bir aydınlatma tüm alan için yeterli olmayabilir. Antre tasarımlarında doğal ışık rengine yakın ve güçlü aydınlatma ürünleri tercih edilebilir. Dar ve uzun alanlarda tavana birden fazla aydınlatıcı yerleştirmeniz gerekebilir ancak bu mümkün değilse aplik ya da lambader gibi şık çözümler de bulabilirsiniz. Ayrıca antre duvar dekorasyonunda kullanacağınız aynalar da aldıkları ışığı yansıtarak bu alanların daha aydınlık görünmesine yardımcı olur.
Antre hol dekorasyonlarında üzerinde durmanız gereken bir diğer nokta ise mobilyalar. Mümkün olduğunca az hacimli ve fonksiyonel mobilyalar tercih etmek antreler için uygun olabilir. Bu alanlarda kullanacağınız dolapların çok derin olması alanı fazla daraltabilir. 

Eğer yeterince alanınız varsa mont ve kabanların dağınık bir görüntü oluşturmaması için kapaklı ürünler tercih edebilirsiniz. Portmanto ya da vestiyerinizde bir boy aynası bulunması da antrenize işlevsellik katar.

Farklı Antre Tasarım ve Stilleri

Antrelerin evin genel dekorasyonu ile uyumlu olması da önemlidir. Peki, antrenizi farklı dekorasyon stillerine nasıl uyarlayabilirsiniz?

Modern Antre Dekorasyonu

Modern dekorasyonların mottosu, “Az her zaman çoktur.” cümlesidir. Modern antre dekorasyonunda da mümkün olduğunca sade, derli toplu ve minimalist bir atmosfer oluşturabilirsiniz. Duvarlar ve tavan için kullanacağınız boya renkleri pastel tonlar arasından seçilebilir. Mobilyalar ise düz çizgilerle tasarlanan ancak şık ve modern modellere sahip olabilir. Kullanacağınız aksesuar sayısını sınırlayarak modern bir antre dekore edebilirsiniz.

Lüks Antre Dekorasyonu

Gold ve gümüş detaylarının, canlı renklerin, ışıl ışıl aksesuarların bir araya geldiği bir eve sahipseniz antre hol dekorasyonunda da biraz ihtişama ihtiyacınız var demektir. Duvarları bej ya da krem tonlarında boyadıktan sonra altın varaklı, şık bir aynayla tamamlayabilirsiniz. Açık renklere sahip, Fransız country tarzı mobilyalarla dekore edeceğiniz antrenizi gösterişli bir avize ile aydınlatarak evinizdeki ihtişamı buraya da taşıyabilirsiniz. 

Dar Alanlar için Antre Dekorasyonu

Dar hacimli antre giriş dekorasyonlarında beyaz, krem gibi oldukça açık renkler kullanarak, yine dar hacimli ve fonksiyonel mobilyalar tercih ederek alanı daha ferah gösterebilirsiniz. Mümkün olduğunca derli toplu, sadece tercihler yaparak antrenizin şık görünmesini sağlayabilirsiniz. Doğal renkli, güçlü bir aydınlatıcı da bu alanlar için oldukça önemli.

Giriş Holü ve Koridor Dekorasyonu

Koridor formundaki antrelerde en önemli sorun, aydınlatma ve mobilya seçimidir. Eğer gerçekten dar bir koridordan söz ediyorsak bir portmanto ya da vestiyer kullanmanız mümkün olmayabilir. Daha pratik bir çözüm olarak bu alanlarda dilsiz uşaklar, duvara monte ya da ayaklı askılıklar kullanabilirsiniz. 
Kapaklı, raflı, küçük bir dolabı da bu alana yerleştirerek ayakkabılık olarak değerlendirmek harika olabilir. Koridor şeklindeki antre giriş dekorasyonlarında güçlü aydınlatıcılar ve dekoratif duvar aynalar kullanarak da bu alanları ferahlatabilirsiniz.

Antre Dekorasyonu Örnekleri

Kalabalıklardan, seslerden, koşturmacalardan sıyrılıp eve döndüğünüz her anı kapınızı açınca sizi karşılayan şık ve aydınlık bir antreyle kutlamak istiyorsanız işte, sizin için özenle seçtiğimiz antre dekorasyon örnekleri:

Dar hacimli, koridor formundaki bu antre dekorasyonunda duvarlarda beyaz kullanılarak aydınlık bir atmosfer yaratılmış. Beyazı dengelemek içinse kapı koyu bir renkle boyanmış ve yerlere parke döşenmiş. Küçük aksesuarlar ve şık bir aynayla dekore edilen bu antre fikrini duvarlarda daha pastel renkler kullanarak ya da daha küçük ayna kullanarak kendi evinize uyarlayabilirsiniz.


Koridor formundaki bir başka antre örneğinde ise  giriş alanı depolama alanı olarak kullanılarak değerlendirilmiş. Kullanılan dolabın yanı sıra raflar da eklenerek görsel açıdan zenginleştirilmiş. Zemin, kapılar ve duvarlarda kullanılan bej tonları ise alanın daha aydınlık görünmesini sağlamış.


Doğrudan salonla bağlantılı olarak konumlanan bu antrede ahşap ve beyazın birlikte kullanımı ile sofistike bir alan yaratılmış. Yerler parke döşenerek girişin salonun bir parçası gibi görünmesini sağlanmış ve bir ahenk yaratılmış. Ayakkabı giymek ve çıkarmak için kullanılan pufun üzerine tamamlayıcı bir ayna yerleştirilerek bu küçük giriş alanında şıklık ve uyum yakalanmış. 

Antreye Ne Koyulmalı?

Antreler, uzun uzun vakit geçirdiğimiz alanlar olmadığı için çok fazla mobilya ve eşyaya da ihtiyaç duyulmaz. Ayakkabı ve montlar için bir portmanto ya da vestiyer bulunması yeterli olacaktır. Ayrıca girişte bir köşeye şık bir şemsiyelik veya bir puf da koyabilirsiniz.

 Evden çıkarken son kez karşısına geçeceğiniz bir boy aynasının da antrede bulunmasını tercih edebilirsiniz. Duvarlara şık birkaç tablo yerleştirmek ya da minik saksılar yerleştirebileceğiniz duvar rafları kullanmak bu alanların havasını değiştirebilir. Bu raflara anahtarlarınız için minik bir hasır sepet de koyabilirsiniz. Kapının tam karşısına şık bir saat asabilir, duvarlara aynalar ve avizeler ekleyebilirsiniz.

Eviniz ne kadar sizi yansıtırsa içinde o kadar iyi hissederseniz. Estetik ve şıklığın hazzını pratik, kullanışlı ve konforlu dekorasyon çözümleriyle buluşturarak evde geçirdiğiniz her andan daha fazla keyif alabilir ve sevdiklerinizi de evinizde keyifle ağırlayabilirsiniz. Birbiriyle uyumsuz detayların yaratacağı karmaşadansa dekoratif bütünlükle tasarlanmış, işlevsel yaşam alanlarıyla hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz. Antreden mutfağa, salondan banyoya kadar her alanındaki tüm detayların ahenkle gülümsediği, konforun ve şıklığın bir arada yaşadığı bir ev için siz de kendinize en uygun dekorasyon stiline karar verip harekete geçebilirsiniz.