Ayın Evi Cobblestone House
Şehirde Küçük ve Doğal Bir Yaşam Alanı
Cobblestone House isimli bu proje, Kuzey Vietnam'daki bir şehirde yer alıyor. 1+1>2 Architects tarafından 2021 yılında projelendirilen ve inşa edilen ev, küçük şehir apartmanı yaklaşımına ilginç bir örnek oluşturuyor.
Evin büyüklüğü 69 metrekare ve alanı dikey olarak verimli kullanmayı başaran bir mimariye sahip. Evin mimarı aynı zamanda evin sahibi.
Ev, enerji tasarrufu prensiplerine sahip olmanın yanı sıra, çocukların doğaya yakın olmaları ve farklı deneyimlere alan yaratması için tasarlandı.
Cobblestone House klasik bir şehir apartmanı görünümüne rağmen doğal malzemeleri de içinde barındırıyor: Bambu tavan, bambu panjurlar, etnik brokar kumaşı, geleneksel Siyah Dao kapıları, seramik karolar ve geleneksel seramik köy havalandırma tuğlaları.
Birinci katta, açık avlu, toz ve gürültüyü önlemek için tampon alan yaratıyor. Ardından mutfağa bağlanan ve doğal ışığı alabilen havalandırmalı çatı penceresi ile biten oturma odası da yine bu katta bulunuyor.
Birinci kattaki 2 metre yükseklikteki yatay pencereler, toz ve gürültüyü en aza indirirken binanın benzersiz özelliklerini koruyor ve ışık ve havalandırma sağlıyor. Tüm yaşam alanı bambu bir tavanla kaplı.
Ebeveyn yatak odası ve çocuk odası ikinci katta bulunuyor. Çocuk yatak odası, bir aile yaşam alanı ve çocukların ders çalışabileceği bir yer olarak çok işlevlidir.
Girişte sizi yeşil ağaçlar, güneş ışığı ve bitki kokuları karşılıyor. Kapıyı açmak, yeşil ağaçlara, güneşin gölgesine, bitki ve ağaçların kokusuna "dokunmaktır" diyor mimar.
3. kat mekanın merkezi geniş balkona bakan meditasyon odası, yatak odasının iki yanı ve çalışma odasıdır. Meditasyon odası, mahremiyet ve doğal havalandırma çözümü oluşturmak için bambu panjurları aşağı çeken basit bir sisteme sahip.
Evin adını veren ve en önemli özelliği olan çakıllı teras, çocuklar için anıların birikeceği yer olarak düşünülmüş. Mimarın çakılları tercih etme sebebi bu zeminin ayak masajına ve rahatlamaya yardımcı olması ve doğal bir etkileşim vermek istemesi olmuş.
Çocukların her gün terasta zaman geçirmeleri sağlanarak, ağaç dikme ve bakım yapma gibi aktivitelerle ve onları akıllı telefonlardan, TV'lerden ve iPad'lerden uzak tutmak hedeflendi.
Burada kendi oyunlarını yaratmaları için bir alan düşünüldü. Yakındaki sergi stüdyosu alanı ise geleneksel seramikler için kullanılıyor.
Doğal havalandırma, serin güneydoğu rüzgarını evin içeresine getiriyor. Ayrıca iki çatı penceresi, doğal ışığı içeri kazandırıyor.
Her tuvalette iki çatı penceresi bulunuyor. Düz bir çatı ve 20 cm kalınlığında doğal parke taşı tabakası kullanarak etkili yalıtım sağlanmış. Ayrıca bu taşlar, beton bariyerleri birbirine bağlamanın pratik bir yolu olarak kullanılıyor.
Duvarın yapımında maksimum yalıtım için hafif beton tuğlalar kullanıldı. Çatıda geniş bir gölgelik oluşturan geniş diziler halinde ağaçların dikilmesi, yine aynı zamanda yalıtıma katkıda bulunuyor.