Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?

Boya fırçası temizliği

Boya fırçaları, hobi olarak aksesuar boyama gibi alanlarda kullanılabileceği gibi iç ve dış cephe boyama işlemlerinde de sıklıkla kullanılırlar. Boya fırçası kullanmaya başlamadan önce “Boya fırçası nasıl temizlenir?” gibi aklınıza takılabilecek soruları, sizin için bu yazımızda cevapladık. Kurumuş veya sertleşmiş boya fırçalarını hayata döndürecek temizlik yöntemleri ve doğru boya fırçası kullanımı ile boya fırçalarınızı uzun süre kullanabilirsiniz. Birbirinden farklı, pek çok alanda kullanabileceğiniz boya fırçaları için DYO ürünlerine göz atmayı unutmayın!


Boya Fırçası Nasıl Kullanılmalıdır? 

Boya fırçalarının doğru kullanımı için dikkat edilmesi gereken birkaç ipucu bulunur. Eğer yağ bazlı bir boya kullanacaksınız, tiner veya terebentin gibi boya inceltici ürünlerle fırçanızı ıslatmanız fırçanızı uygulamaya hazır hale getirerek uygulamayı kolaylaştıracaktır.  Su bazlı boyalarda ise fırçayı boya ile temastan önce sadece su ile ıslatmanız yeterli olacaktır. Doğru boya uygulaması için ise boya fırçasının tamamını değil, ⅓ kadarını boya kabına daldırmanız ve fazla boyayı almak için fırçayı boya kabının kenarıyla sıyırmanız gerekir. Doğru boya uygulamasında dikkat etmeniz gereken farklı adımlar için blogumuzu takipte kalın!

Uygulama Sonrasında Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?

Fırçaların uzun ömürlü olabilmesi, daha sonraki uygulamalarda tekrar kullanılabilmesi için gelin temizleme ve bakım ipuçlarına beraber bakalım.

1.Yağ bazlı (Sentetik) bir boya kullandıysanız hemen uygulama bitiminde boya fırçasını ya da rulosunu boş bir kovaya koyun. Eldivenlerinizi taktığınızdan emin olduktan sonra kovanın içerisine boyalı fırçayı kapatacak kadar tiner koyun. Tiner, fırça üzerindeki boyayı çözerek fırçanızın temizlenmesini sağlayarak bir sonraki kullanım için hazır hale getirecektir. 

2.Su bazlı bir boya kullandıysanız hemen uygulama bitiminde boya fırçasını ya da rulosunu boş bir kovaya koyun. Eldivenlerinizi taktığınızdan emin olduktan sonra kovanın içerisine boyalı fırçayı kapatacak kadar ılık su koyun. Su, fırça üzerindeki boyayı çözerek fırçanızın temizlenmesini sağlayacak ve bir sonraki kullanım için hazır hale getirecektir. 

Uygulama sonrası boya fırçası temizliği

Boya Fırçalarının Uzun Ömürlü Olması için Fırçalar Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Boya fırçaları ve rulolarını uzun süreli kullanmak için dikkat etmeniz gereken birkaç adım yer bulunuyor. Bu adımların başında boya fırçalarını ve rulolarını her kullanımdan sonra temizlemek geliyor. Fırçalar ve rulolar düzgün temizlenmediğinde üzerinde kalan boya artıkları, kullanıma uygun yapılarının bozulmasına sebep olacağı için uzun süreli kullanım amacıyla atacağınız ilk adım fırça temizliği olmalı. Su bazlı ve yağ bazlı boya kullanımlarından sonra farklı temizleme yöntemleri ile boya fırçaları ve ruloları üzerinde boya atığı kalmayacak şekilde temizlendiğinden emin olmalısınız. 

Boya katları arasında beklediğiniz durumlarda ise fırçaları veya ruloları yıkamanıza gerek yok. Bu durumda fırçaların yumuşaklığını koruması için onları streç film ile sarmanız ya da boyanın içinde tutmanız yeterli olacaktır. Streç film ile sarma yöntemini 24 saatten uzun zaman dilimleri için uyguladığınız durumlarda fırçalarda ve rulolarda sertleşme görülebilir. Bu durumda ise yukarıda bahsettiğimiz temizlik adımlarını uygulayabilirsiniz. Boyama işlemi tamamlandıktan ve fırçaları temizledikten sonra ise “Boya fırçalarını nasıl saklamalı?” sorusu gelir. Boya fırçalarını ve ruloları saklarken dikkat edilmesi gereken nokta ise boya fırçalarının doğal ve doğru pozisyonda kalması. Fırçaların uçlarını katlanmayacak veya zarar görmeyecek şekilde saklamaya özen göstermelisiniz. Ağır eşyalarla veya aksesuarlarla temas hâlinde olması durumunda fırça kıllarının doğal şekillerinde bozulma olabilir, bu durum da bir sonraki boya işlemini olumsuz şekilde etkileyebilir. 

Her türlü boyama işleminde kullanabileceğiniz fırça ve rulo gibi boya yardımcı malzemeleri için DYO ürünlerini tercih edebilirsiniz. İç cephede ve dış cephede kullanabileceğiniz farklı DYO fırça ve rulolara göz atmayı unutmayın!