Boya Yaparken En Önemli Adım: Yüzey Hazırlığı Yapmak

 

Ev yenilemenin akla gelen ilk yollarından biri olan boya ve badana işleri, gerekli adımlar takip edildiğinde oldukça pratik bir işleme dönüşebilir. Boya öncesi hazırlık sürecinde eşyaların kaldırılması ve koruyucu örtülerin serilmesi ilk adımlardır.
Boyadan istenen performansın alınması ve tam kapatıcılığın sağlanması için duvar yüzeylerinin hazırlanması oldukça önemlidir. Boyanın duvarda prüzsüz görünmesi ve tercih edilen rengin güzel yansıması için, mevcut boyalı yüzeyde bulunan toz, yağ ve kabarmış tabakalar temizlenmelidir.  

Boya öncesi hazırlık sürecinde takip edilen adımlar, uygulama yapılacak yüzeyin yapısına bağlı olarak farklılık gösterir. Boyanın uygulandığı zemenin prüzsüz olması görsel açıdan son derece önemlidir. Bu nedenle bu süreçte ilk adım, boyanacak yüzeyin belirlenmesi ve yüzey kontrolünün yapılmasıdır.

Zemini Pürüzsüzleştirmek 

Boya işleminden önce boyanın uygulanacağı zeminin hazırlanması gerekir. Duvarlarda yer alan poster, çerçeve, resim, tablo gibi materyallerin çıkarılması zemin hazırlığında ilk adımdır. 
Çivi ve vidalar için ise çekicin arka bölümünü kullanarak bu materyalleri duvardan çıkarabilirsiniz. 
Eski boyanın kalitesi de boya işleminin verimine etki eden unsurlar arasında yer alır. Duvar yüzeylerinde eski boyadan kaynaklı çatlaklar bulunuyorsa yeni boyanın görünümü etkilenir. 
İkinci adım, duvar yüzeyinde bulunan çatlaklara Dyorit Macun veya toz macun uygulanarak yüzey prüzsüz hale getirmelidir. Sonrasında ise tüm yüzeye Dyobinder veya Dyo Albin Astar uygulanmalıdır. Boyama işlemine geçilmesi için yüzeyin kuruması beklenmelidir.

Eski yüzey sentetik boyalı ve su bazlı boyaya geçiş yapılması isteniyorsa; yüzey hafifçe  zımparalanıp, zımpara tozları yüzeyden nemli bir bez yardımıyla yüzeyden temizlenir. Sonra boyanın yüzeye tutunabilmesi için Dyo Geçiş Astarı tek kat halinde uygulanır. Su bazlı boya ile koyu renk boyalı yüzeyde açık renk geçişlerinde de Dyo Geçiş Astarı kullanılabilirsiniz.

Ahşap yüzeylerin boyanması için zeminin doğru şekilde hazırlanması son derece önemlidir. Doğal bir materyal olan eski ahşap yüzeyin, boyası dökülmüş ya da kaplaması bozulmuş ise, zımparalama yapılmalı ve zımparalama işleminden sonra yüzey temizlenmelidir.

Pürüz bulunmayan ahşap yüzeylerin üzerindeki kirler sentetik tiner yardımıyla temizlenerek boya işlemi için hazırlanabilir. 
Ahşap yüzeye boyanın tutunmasını sağlamak amacıyla astar uygulanmalıdır. İlk astar katı kuruduktan sonra yüzeyde bulunan pürüzlerin giderilmesi için macun kullanılabilir. Macun, pürüzlü yüzeylere spatula ile uygulandıktan sonra ikinci kat astar yapılır. Astarın kurumasıyla beraber ahşap yüzey boya için hazır hâle gelir.
İnce yapılı sıvalı yüzeylerdeki küçük tanecikler, duvar yüzeyinde engebeli bir görünüm oluşturur. Bu görünümün önlenmesi için raspa kullanılarak zemin boyaya uygun hâle getirilir.
Zeminin temizlenmesi ve yüzeyin hazırlanması, boyanın uzun ömürlü olmasını ve boya işleminin ardından duvarda prüzsüz bir görünüm elde etmenizi sağlayacaktır.

 


Yüzey Temizliği

Yüzey temizliği boya yapmadan önceki en önemli adımlardan biridir. Havasız veya nemli ortamlarda duvarlarda küf oluşabilir. Küf, insan sağlığına zarar vermesinin yanı sıra duvarlarda hızla yayılan yapısı sebebiyle boya öncesi temizlenmelidir. Küfün temizlenebilmesi için özel kimyasallardan üretilen temizleyiciler tercih edilmelidir.
Duvar yüzeyinde zaman içerisinde toz, örümcek ağı ve lekeler meydana gelebilir. Boyadan gerekli verimin alınması için boya öncesi duvarların nemli bir bez yardımı ile silinmesi önerilir. Temizlenmesi zor lekeler için deterjan ve fırça kullanılabilir.
Duvar kâğıdı veya eski boyaları çıkardıktan sonra yüzey engebeli bir hâl alabilir. Yüzeyin temizlenmeden boyanması durumunda, boyadan verim alınamaz ve zaman içerisinde dökülme meydana gelebilir. Bu nedenle astar ve macun uygulamaları ile yüzey düzeltme işlemi yapılarak yüzeyin prüzsüz hale getirilmesi gerekir.

Uygun Malzeme Seçimi

Boyama işleminin pratik bir şekilde gerçekleştirilmesi için doğru malzemelerin seçilmesi büyük önem taşır. Tavanı boyamak için uzun saplı bir boya rulosu kullanmak kolay bir boyama süreci geçirilmesini sağlar.
Duvar yüzeyinin türüne bağlı olarak boyaya başlanmadan önce astar uygulaması yapılması gerekebilir. Doğru bir astar seçmek için yüzey malzemesini öğrenerek zemin ile uyumlu astar seçilmelidir. 
Astar, sağlam bir zemin hazırlayarak boyanın duvara tutunmasını artırır. Böylelikle boyadan yüksek performans alınmasını sağlayar. Aynı zamanda astar, kullanılacak boya miktarını da minimize ederek zaman ve bütçe tasarrufu yapılmasına yardımcı olur.

Boyama işleminde tercih edilen fırçalar, badana performansını belirler. Çeşitli fırça ve rulo seçenekleri arasından alana ve boyuta bağlı ürün seçilmelidir. Kenar ve köşeler için ince ve yassı fırçalar kullanılarak bu bölgelerde boya katmanı kalması önlenir.
Parmak rulo veya ince fırçalar ise küçük ve dar alanlarda kullanım için uygun yapıdadır. Geniş yüzeylerde tercih edilen büyük rulolar, yüksek bölgeler için ek malzemelerle kullanılabilir. Rulolarda fazla boya kalmaması oldukça önemlidir. Fazla boya duvar yüzeyinde pürüze yol açabilir. Bu nedenle boyama için uygun kaplar seçilmelidir.
Boyanın gerekli kapatıcılığı sağlaması için iki kat uygulanması tavsiye edilir. Su bazlı boyalarda kuruma süresi tercih edilen boyaya göre, odanın boyutlarına ve ve hava şartlarına bağlı olarak farklılık gösterse de ortalama 4-6 saat olarak belirlenir. İlk kat kuruduktan sonra ikinci boya katına geçilebilir.

DYO tarafından farklı yüzeylere uygun şekilde geliştirilip üretilen boya malzemeleri, geniş bir ürün yelpazesinden oluşur. Her ihtiyaca hitap eden seçenekler arasından kriterlerinize en uygun malzemeleri kısa süre içerisinde elde edebilirsiniz.