Boya Yapmadan Önce Nasıl Hazırlık Yapmalı?
10 adımda bir usta gibi boyayın!
Evinizi boyamak, yaşadığınız mekanı yepyeni bir hale sokmak için ekonomik ve kolay bir yöntemdir. Üstelik, neredeyse sınırsız renk seçenekleri ile oldukça keyifli bir süreçtir.
Bazılarımız daha uygun maliyetli olması için evini kendi boyamayı tercih eder ancak, nereden başlayacağını bilemez ve endişeye kapılır. Bu nedenle işin uzmanlarına en iyi boyama ipuçlarını ve püf noktalarını sizin için sorduk. İşte, 10 adımda boyamaya hazırlık ve işi bir usta gibi bitirme rehberi!
1. Önce Planlama
İşe, evinizin nasıl görünmesini detaylıca düşünerek ve planlayarak başlayabilirsiniz. Bunun için evinize benzer resimler ve örneklerden faydalanabilirsiniz. Ayrıca, tüm duvarların aynı renk olması gerekmediğini hatırlatalım. Bir veya iki duvarı cesur ve zıt bir renge boyayarak muhteşem sonuçlar elde edebilirsiniz. Bitmiş projenin nasıl görünmesini istediğinizi tasarlayın ve aynı renkte dört duvarla veya tüm odayla sınırlı olmadığınızı unutmayın. Ayrıca tavan rengi de oldukça önemli bir faktördür.
2. Renginizi Seçin
Geniş boya kartelaları sizi bunaltmasın. Önce genel renk özelliklerinden başlayalım: Sıcak mı yoksa soğuk bir renk mi istiyorsunuz? Nötr mü yoksa doygun renkler mi tercih edersiniz? Mevcut mobilyaları veya duvarda asılı eserlerinizi ortaya çıkaracak ve zemin oluşturacak renkleri de göz önüne alabilirsiniz.
Ne aradığınızı anladığınızda, birkaç renk tonu seçip numuneler alabilirsiniz. Bu numuneleri duvara uygularsanız günün farklı saatlerinde nasıl göründüğünü de anlayabilirsiniz.
İnternette bazı sitelerde odanın resmini yükleyip duvar rengini değiştirmenize olanak veren araçlar da bulunur. Bunlardan da faydalanabilirsiniz ama resim ve gerçek hayatın farklı olabileceğini asla göz ardı etmeyin.
3. Alet ve Malzeme Seçimi
Her proje kendine özgüdür ve seçtiğiniz boyaya ve duvarlarınızın durumuna bağlı olarak farklı aletlere ihtiyacınız olabilir. Ancak her projenin olmazsa olmazlarını sıralayacak olursak:
- Boya
- Boya rulosu
- Boya rulo sopası
- Koruyucu plastik örtü
- Boya fırçaları
- Boya tepsisi
- Zımpara kağıdı
- Maskeleme bandı
- Eski bezler
- Ispatula
4. Ne Kadar Boyaya İhtiyacınız Var?
Bu soruya yanıt verebilmek için boyanacak duvar alanınızı hesaplamanız gerekiyor. Önce, odanın eni ve boyunu iki ile çarpıp odanın çevresini bulun. Bu sayıyı ve tavan yüksekliğini çarpın ve odanın duvar alanını bulmuş olursunuz. Bu sayıdan ise pencere ve kapı alanlarını çıkarmayı unutmayın.
Duvar alanını hesaplayınca, en doğru sonuç için Dyo bayisine danışmanızı öneririz. Çünkü farklı boyalar farklı alanları kaplar. Ancak bayiye gitmeden dikkat edeceğiniz bazı başka noktalar da var.
Eski zemin koyu ise ve açık bir renge dönmeyi planlıyorsanız, kapatmak için daha çok boyaya ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca doygun renklerden daha nötr renklere geçerken de aynı durum geçerlidir. Doygun bir renk boyamadan önce gri bir astar atarsanız uygulanan kat sayısı azalır. Yaygın inanışın aksine, son katın mat veya parlak olması ise ihtiyaç olan boya miktarına pek etki etmez. Son olarak, boyadığınız yüzey pürüzsüz değil de dokulu bir yüzeyse, yüzde on kadar fazla boyaya ihtiyacınız olabilir.
5. Duvarları ve Odayı Hazırlayın
Eğer mümkünse, boya yapmadan önce tüm odayı boşaltmanızı öneririz. Ancak bunu yapmak için yeterli alanınız yoksa tüm eşyaları odanın ortasına itebilirsiniz. Her şeyi koruyucu plastik örtü ile örtüp boya damlamasını engelleyebilirsiniz. Bu uygulamayı aynı şekilde zemine ve boya sıçrayabilecek diğer dolap ve tezgâhlara da yapmalısınız.
Maskeleme bandı alıp duvar kenarlarına, taban birleşme noktalarına ve varsa alçıpanlara uygulayın. Boyanın bandın ardına girmediğinden emin olmak için bu işlemi ıspatula yardımı ile yapabilirsiniz. Aynı şekilde prizlere ve elektrik düğmelerine de bant uygulamalısınız.
6. Boyanızı Karıştırın
Boyayı karıştırmak için tahta bir çubuk kullanabilirsiniz. Boyama boyunca sık sık yeniden karıştırın. Sürekli karıştırılmayan boya, bileşenlerin ayrılmasına neden olabilir ve renkten uzaklaşabilir. Birden fazla kova boya kullanıyorsanız, renkte hafif bir değişiklik olmaması için tüm boyaları büyük bir kovada birleştirin.
7. Boyama Tekniği Nasıl Olmalı?
Boyanız karıştı ve rulonuz hazır, ancak başlamadan önce boya tekniğinizi belirlemelisiniz.
Tavandan başlayarak odanın tepesinden aşağıya doğru çalışmanızı tavsiye ederiz. İddialı bir renge boyayacağınız renkli bir duvarınız mı var? Önce diğer açık renkli duvarları boyayın. Böylelikle o duvara boya bulaştırırsanız da sorun olmaz. Koyu renk üzeri açık renk boyuyorsanız astar ve 2 kat boya olmak üzere en az üç kat boya planlayın.
Her seferinde sadece bir duvara odaklanmanız en iyisi olacaktır. Önce kestirme denilen duvarların birleşme yerlerini tamamlayın. Rulo boyama yaparken en az izi bırakmak için “w” harfinin şeklinde boyayın. Bu teknik kapsama alanınızı artıracaktır. Duvar dokunulamayacak kadar kuruduğunda ikinci kat için hazırdır.
8. Havalandırmayı Unutmayın
Boyanın kurumasını beklemek zaman alabilir. Pencereleri açarak veya vantilatör kullanarak boyama boyunca odayı iyice havalandırın. Odayı sıcak tutmak ve bir vantilatör kuruma sürecini hızlandırır. Nemli bir günse, boyanın kuruması daha uzun sürebilir.
9. Sıra Geldi Temizliğe
Katları boyamayı bitirdiniz ama durun, daha işimiz bitmedi. Önce bantları sökmeli ve örtüleri toplamalısınız. Ancak bu nu yapmadan önce üstleri kuru mu diye kontrol edin ki bir sıçrama olmasın.
Su bazlı boya kullandıysanız fırçalarınızı sabunlu suyla temizleyebilirsiniz. Ancak sentetik boyalar için tiner kullanmanız gerekecek. Boya rulosunu da çeşmenin altında ıspatula yardımı ile temizleyebilirsiniz.
10. Zamanı Doğru Hesaplamalı
Boyama süresi, mekanın boyutuna ve boyama beceri seviyenize bağlıdır. Örneğin, koyu bir renge boyamak, açık bir renkten daha uzun sürer. Eğer tavan veya zemini de boyuyorsanız bu da işleri biraz uzatır. Bazı mekanlar birkaç saatte boyanırken bazıları birkaç gün sürebilir. O nedenle siz iyisi mi hazırlık ve temizliği de düşünüp, hesapladığınızdan biraz daha fazla zaman ayırmayı unutmayın.