Eksiksiz Bir Bahar Temizliği Yapmak için Bilinmesi Gerekenler

Güneşsiz, soğuk ve karanlık bir kışın ardından baharın gelmesiyle doğa derin bir uykudan uyanır ve tazelenmeye, yenilenmeye başlar. Yemyeşil yapraklara bürünüp çiçekler açan meyve ağaçları, canlanan tabiat, her sabah pencerelerden evinize sızan turuncu gün ışıkları sizde de kışı geride bırakıp yeniden başlama arzusu uyandırabilir. Bu yüzden bahar temizliği, hijyen ihtiyacından çok daha fazlasıdır. Peki, eksiksiz bahar temizliği nasıl yapılır? Bahar temizliğine ne zaman ve nereden başlanır?


Bahar Temizliği Ne Zaman Nasıl Yapılır?


Kış aylarında soğuk havanın ve yoğun yağışların etkisiyle insanlar evlerinde daha fazla vakit geçirir. Arkadaşlar evde ağırlanır, sıcacık yemekler pişer, kalabalık sofralar kurulur ama pencereler yaz aylarındaki kadar sık açılmadığı için ev yeterince havalandırılamaz. Düzenli olarak temizlik yapılsa bile evin havası tazelenmediği için tüm yemek buharı ve mobilyalardaki kimyasalların yayabildiği toksik gazlar ev içerisine siner, kalır. Bu yüzden bahar temizliğinin en önemli kuralı, tüm evin iyice havalandırılmasıdır. 


Bahar temizliğine ne zaman başlayacağınıza karar veremiyorsanız havanın pencerelerinizi ardına kadar açabileceğiniz, yıkadığınız perde ve nevresim gibi ev tekstili ürünlerini kolayca kurutabileceğiniz kadar ısınmasını bekleyebilirsiniz. Detaylı bir temizlik, evinizin büyüklüğüne göre günlerinizi alabilir. Eğer çalışıyorsanız vakit buldukça gardıroplar, mutfak dolapları, buzdolabı gibi temizliği ve düzenlenmesi uzun süren alanlardan yavaş yavaş başlayabilir, tüm bunları bitirdikten sonra bir ya da iki günde tüm evi süpürüp silebilirsiniz.


Hava Durumuna Göre Planlama Yapın


Kışın tüm tozunu, kirini, kokusunu evinizden söküp atmak için ne kadar hevesli olsanız da temizliğe başlamadan önce mutlaka hava durumunu kontrol etmelisiniz. Bahar ayları bol yağışlı geçebilir ama pencerelerin, balkonun temizlenmesi ve evin havasının tazelenmesi için güneşli, ılık havalara ihtiyacınız var. 


Yağışın olmadığı ve havanın nispeten sıcak olduğu birkaç gün seçin ve temizliğe başlayacağınız günü beklerken hazırlığınızı yapın. İhtiyaç duyabileceğiniz tüm temizlik ürünlerinin bir listesini yapabilir ve alışverişi aradan çıkarabilirsiniz. Yüzey temizleyici, yağ çözücü, mikrofiber temizlik bezleri ve beyaz sirke gibi birçok ürünün elinizin altında hazır olması işinizi epey kolaylaştırır. Ayrıca detaylı bir temizlik yapacağınız için bir kontrol listesi de hazırlayabilirsiniz. Her oda için “Perde ve örtüleri yıka, halıları sil, pencereleri ve kapıyı sil, …” gibi bir plan oluşturduktan sonra aşama aşama ilerlemek daha pratik olabilir.

Kışlıkları Düzenleyin/Kaldırın


Bahar temizliğinin en keyifli anı, tüm kışlıkları ayırıp kaldırdığınız vakitler olabilir. Yeni ve taptaze bir mevsimin gelişini kutlamak için temizliğe buradan başlayabilirsiniz. Gardırobunuzdaki kaban ve montları önceden kuru temizlemeye verebilir, ardından üzerlerine koruyucu kılıflar geçirerek dolabınızın en az kullandığınız kısmına asabilirsiniz. Kıyafetlere bulaşan kir veya nem zamanla bakteri üreterek dokulara zarar verebileceği için diğer giysilerinizi de kaldırmadan önce çamaşır makinesinde kısa programda yıkamanız iyi olabilir. 


Kışlık triko kazak, hırka gibi giysiler hacimleri yüzünden dolap ya da bazalarda çok fazla yer kaplayabilir. Bu ürünleri kaldırırken vakumlu hurçlardan yardım alabilirsiniz. Vakumlu hurçlar alan tasarrufu sağlarken aynı zamanda kıyafetlerinizin daha güvenli saklanmasına da yardımcı olur. Dolap raflarında saklayacağınız diğer kışlıklar içinse lavanta kesesi gibi çözümlerden faydalanabilir ve yaz boyu mis gibi kokan gardırobunuzun keyfini çıkarabilirsiniz.

Fazla Eşyalarınızdan Kurtulun


Bahar aylarında evinizin de tıpkı doğa gibi çiçekler açıp tazelenmesini istiyorsanız uzun zamandır kullanmadığınız tüm eşyalardan kurtulmayı deneyebilirsiniz. Herhangi bir eşyayı aylardır kullanmıyorsanız muhtemelen ona ihtiyacınız yoktur. Temizliğe başlamadan önce bu eşyaları ayırarak ihtiyacı olan yakınlarınıza verebilir, herhangi bir kuruma bağışlayabilir ya da kullanılmayacak durumdaysa çöpe atabilirsiniz. Gardırobunuzu düzenlerken yanınıza birkaç sepet alarak kullanmadığınız kıyafetleri ayırabilirsiniz. Böylece hem evinizdeki kalabalık, dağınık görüntüyü önler hem de evinizin daha uzun süre düzenli ve temiz kalmasını sağlarsınız.


Tamirat Tadilat İsteyen Eşyalarınızı Ayırın


Her evin mutfağında bozuk bir su ısıtıcı, arızalı bir fırın ya da kablosu zedelenmiş bir mikser bulunur. Ayağı kırılmış bir sehpa ya da çatlamış bir vazo artık onarılmayacak hâldeyse evinizde dağınıklık yaratmaktan öteye geçemez. Onarılabilecek ürünler ise bir köşede beklerken çürümeye yüz tutabilir. Evinizi temizlerken bulduğunuz tüm bu ürünleri mutlaka ayırın. Kullanılmayacak durumdaki eşyalarınızı mümkünse geri dönüşüme kazandırın. Diğerlerini ise onarıp kullanın ya da kullanmak isteyecek insanlara hediye edin.


Temizlik Malzemelerinizi Doğru Seçin


Marketlerin temizlik reyonlarına uğradığınızda renklerden ve kokulardan başınız dönebilir. Evin her köşesi için onlarca farklı ürünü bir arada bulabileceğiniz raflar arasında kaybolmamaya çalışın. Temizlik malzemesi satın alırken şu hususlara dikkat edebilirsiniz:
Ürünün güzel kokuyor olması elbette çok önemli ama sadece parfümünden etkilenerek ürün satın almayın. Ambalajının güvenli olduğundan ve etiketinde üretici firma ismi, seri no, raf ömrü, kullanım önerisi, dikkat edilecek hususlar gibi bilgilerin bulunduğundan emin olun.
Çocukların ve evcil hayvanların güvenliği için kilitli kapaklı ve sağlam ambalajlı ürünleri tercih etmeye çalışın.
Yüzey temizleyici, bulaşık deterjanı gibi ciltle doğrudan temas eden ürünlerin içerdiği kimyasalları ve pH değerini kontrol edin.
Yeni ürünler denemekten çekinmeyin, kullandığınız ürünlerle kıyaslayarak daha ekonomik ve güçlü olanları sepetinize ekleyin.
Ürünün ne vadettiğini inceleyerek temizleme ve beyazlatma performansı yüksek ürünleri satın alın.
Koruyucu eldiven, maske gibi ürünleri ihmal etmeyin. Doğrudan temas etmemeniz veya solumamanız gereken ürünler için mutlaka eldiven ve maske kullanın.
Yoğun kimyasallara maruz kalmamak adına beyaz sirke, karbonat, limon suyu gibi doğal temizlik ürünlerine de şans verin.

Duvarlarınızı Temizlemeyi Unutmayın


Duvarlar, evin en kolay kirlenen alanlarından biridir. Yiyecek, içecek lekeleri ya da toz izleri evin görüntüsünü kolayca bozabilir. Evinizde bir çocuk ya da evcil hayvan varsa durum daha da vahimleşir. Duvarlarınızın sürekli temiz ve aydınlık olmasını istiyorsanız yüksek su iticiliğine sahip, yüzeyindeki lekelerin kolayca silinebildiği dinamik mat iç cephe boyasını ve diğer boya çeşitlerini deneyebilirsiniz.