Evde Büyütebileceğiniz 8 Kolay Bitki
Hepimiz bitkileri ve çiçekleri çok severiz ancak tempolu yaşamımızda dikkat etmemiz gereken birçok detay varken, bitkilerimizin bakımını aksatabiliriz. Bazı bitkilerin ise bakımı o kadar kolaydır ki siz onları bazen ihmal etseniz bile size hiç küsmezler, hep yeşil ve sağlıklı kalırlar. İşte evinizde hem çok güzel görünen hem de bakımı kolay bitkiler...
Kılıç Çiçeği
Hem zarif görünümlü, hem de zahmetsizce bakabileceğiniz bir çiçek arıyorsanız kılıç çiçeği uygun bir seçim olabilir. Işıklı ortamları tercih eden bir çiçek olsa da kılıç çiçeğini az ışıklı ortamlarda da sağlıklı bir biçimde yaşatabilirsiniz. Evlerde veya ofislerde tercih edebileceğiniz bu çiçek “Peygamber Kılıcı” olarak da bilinir ve vatanı Batı Afrika’dır. Nemli ortamı seven bir çiçektir.
Deveb Tabanı
Son dönemde moda olan deve tabanı, sadece şık görünümüyle değil, bir defa yerini severse kolayca büyümesiyle de mekanların favorisi. En güzel yönü de bir veya iki haftada bir defa sulama gerektirmesi. Deve Tabanı çok ışığı sevmez ve direkt güneş ışığı almayan noktalarda da rahatlıkla serpilebilir. Bu bitki havadaki bazı zararlı materyalleri de süzerek havayı temizlemeye yardımcı olur. Hawaii ve Şeyseller’den dünyaya yayılan bu bitkinin geniş yaprakları toz toplayabilir. Böyle bir durumda nemli bir bez yardımıyla tozları temizleyebilir ve yapraklar üzerindeki gözenekleri açarak bitkinin ideal neme kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
Salon Sarmaşığı (Pothos)
Salon sarmaşığı, bitkilerinizi yeterince sık sulamayı unutan biri bile olsanız büyütmesi en kolay bitkilerden biridir. Güney Pasifik'teki Solomon Adaları'na özgü bu bitki, çizgili, kalp şeklinde yeşil yapraklara sahiptir. Bitki, tüm yıl boyunca iç mekanlara ekilebilir ve genellikle hızlıca büyür. Pothos, fazla güneş ışığı gerektirmediği için ofis gibi iç mekanlar için de uygundur. Türkçe adının aksine kendisi tırmanıcı değildir ama bir desteğe sararsanız sarmaşık görünümü elde edebilirsiniz.
Drasena
Drasenanın en güzel özelliği farklı ışık koşullarına uyum sağlayabilmesidir. Sizi yormayan, bakım gerektirmeyen bir salon bitkisi arıyorsanız bu bitki idealdir. Çeşitli tür ve renkleri vardır. Sulamalarınız düzensiz bile olsa, aşırı susuz kalmadıkça büyümeye devam eder. Anavatanı Madagaskar olan bu bitkinin yaprakları genelde 30 cm’dir ama yerini severse 90 cm’ye kadar uzayabilirler.
Zeze Çiçeği
Zeze çiçeği de vatanı Kenya olan bir diğer dayanıklı salon çiçeğidir. Az sulamadan zarar görmese de yanlış zamanda sulama bu çiçeği çürütebilir. Soğuk havalarda toprağı ıslak kalmamalıdır. Bakımını iyi bilir ve doğru uygularsanız hızlı büyür ve bir insan boyuna gelebilir.
Kurdele Çiçeği
Bir yağmur ormanında hissettirecek ve bakımı da çok kolay bir bitki arıyorsanız, Kurdele Çiçeğine bir şans verin! Doğrudan güneş değil ama parlak ışıklı bir ortam isteyen bu bitki, büyük pencereli mekanlar için ideal bir seçim olacaktır. Ortamdaki zehirli bir madde olan formaldehit’i azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kurdele çiçeği hava akımlarından kolay etkilenir bu nedenle bu etkiden korumalısınız. Yaz aylarında sık sulanmayı sever ancak kışın sadece toprağı kuruduğunda sulamanız yeterlidir.
Kauçuk
Bitkilerinizi ara sıra unutma eğilimiz varsa, bir kauçuk bitkisi edinmelisiniz. İhmal etseniz bile sizi tolere eden kauçuk, iç mekanda küçük olarak kalsa da dış mekanlarda ağaç halini alan bir bitkidir. Her daim yeşil kalan, iri, koyu yeşil, parlak yaprakları vardır. Kauçuk dayanıklıdır ama bol havaya ihtiyaç duyar. Tropikal Asya bitkisi olan kauçuk sık toprağı sevmez ama suyu çok sever.
Barış (Yelken) Çiçeği
Bu serimizde, dayanıklı olsa da diğer dayanıklı ev bitkilerinden biraz daha özen isteyen bir çiçeği sona sakladık. Doğrudan güneş almayan ama ışıklı ortamı seven bu çiçek, nemli kalmaktan mutlu olur. Çiçekleri polenlidir, bu nedenle alerjileriniz varsa tercih etmemelisiniz. Geceleri oksijen ürettiği için yatak odalarında tercih edilebilir. Ayrıca havadaki birçok zararlı maddeyi de temizler. İyi bakıldığında yılda iki kez, ilkbahar ve sonbahar aylarında çiçek açar.