Evde Mum Yapmanın İnceliklerini Öğrenin

Evde Mum Yapımı

İnsan hayatında üretim yapmanın önemi büyüktür. Üretmenin verdiği mutluluğa ulaşmak ise o kadar zor değildir. Resim yapmak, yazmak, yeni besteler yapmak kadar evdeki yıpranmış eşyaları onarmak, geri dönüştürülebilir atıklara işlev kazandırmak ya da her gün kullandığınız herhangi bir ürünü kendi ellerinizle yeniden şekillendirmek de üretmektir. Zamanınızın bir kısmını yeni bir şey üretmeye ayırmak istiyorsanız evde mum yapmak, iyi bir fikir olabilir.

Mumlar sakin sakin yanan ürünlerdir. Sıcacık, loş ışıklarıyla insan ruhu üzerinde dinlendirici ve yatıştırıcı bir etki uyandırır. Bu yüzden evde geçirilen huzur dolu anlarda, romantik yemek masalarında, hatta yüzyıllardır yapılan meditasyon uygulamaları ve masaj terapilerinde kullanılırlar. Çeşitli formlarda, renkli veya kokulu mumlar ev dekorasyonuna da yepyeni bir atmosfer kazandırabilir. Peki, evde mum nasıl yapılır?

Evde Mum Yapımı Temel Adımları

Evde mum yapımı kolay ancak detaylı bir süreçtir ve size kendi ihtiyaçlarınıza en uygun mumu yapma fırsatı sunar. Evinizi mis gibi kokular sarsın istiyorsanız mumunuzu istediğiniz notalarla canlandırabilir, uygun kalıplarla estetik şekiller verebilirsiniz. Mum yapımı için temelde bal mumu ya da soya mumu kullanılmaktadır. Evde mum yapımı aşamalarını sizin için hazırladığımız içerikte bulabilirsiniz:

1. Gerekli malzemelerin hazırlanması

Kendi mumlarınızı üretmeye başlamak için tüm malzemelere sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Ayrıca kıyafetlerinizi ve çalışacağınız alanı da korumanız gerekir. Hazırlık aşamasında üzerinize bir önlük giyebilir ve çalışma alanınızı kâğıt ya da bez örtülerle koruyabilirsiniz. Bal mumunu eriteceğiniz kabı seçerken daha sonra temizliği zor olabileceği için sadece bu iş için kullanacağınız, ısıya dayanıklı bir kap bulmaya çalışın.

Mum yapımı için gereken temel malzemeler, wax, esans, mum boyası, fitil ve kalıptır. Araç gereç olarak waxı benmari usulu eritmek için bir tencere, bir kase ve sıcak suya ihtiyacınız var.

2. Bal mumu seçimi ve hazırlığı

Bal mumunun doğal ve sentetik birçok çeşidi bulunur. Kullanacağınız bal mumu çeşidine karar verip evde mum yapımı malzemelerini hazırladıktan sonra artık bal mumunu eritmeye geçebilirsiniz.

Öncelikle bal veya soya mumunu rendeleyin ya da bıçakla küçük parçalara da ayırabilirsiniz. Mumu doğrudan eritmeyi denemeyin çünkü doğrudan ısıya maruz kalan mumlar tutuşup yanmaya başlayabilir. Bu sırada bir tencereyi yarısına kadar su doldurun ve suyu kaynatın. Mumları da tencereden daha küçük, ısıya dayanıklı bir kaba alın. Kabı, kaynayan suya oturtun ve mumların erimesini bekleyin.

3. Kokunun ve renklerin eklenmesi

Bal mumunu erittikten sonra artık renk ve aroma kazandırabilirsiniz. Koku için dilediğiniz herhangi bir esansiyel yağı tercih edebilirsiniz. Portakal, lavanta gibi çeşitli aromatik yağlar mumlarınızı her yaktığınızda evinizi mis gibi kokuların sarmasını sağlar. Bunun için eriyen bal mumu tencerenin üzerindeyken içerisine biraz esansiyel yağ ekleyin ve karıştırın. Renkli mumlar istiyorsanız bu aşamada boyayı da eklemeniz gerekir. Boya iyice eriyene kadar bal mumunu karıştırmaya devam etmelisiniz.

4. Kalıplama ve soğutma aşamaları

Mumu kalıplamak için dilediğiniz kabı tercih edebilirsiniz. Kabın ısıya dayanıklı olması yeterli. Isıya dayanıklı kabınızı hazırladıktan sonra aşağıdaki aşamaları uygulayabilirsiniz:

  • Mum fitilinin ucunu bir çubuğa bağlayın ve kabın ortasına gelecek şekilde bardağın içerisine yerleştirin. Bardağın üzerinde duran çubuk, fitilin bardak tabanından yukarı doğru uzanmasına yardımcı olur.
  • Bal mumunu etrafa sıçratmadan, dikkatlice kaba doldurun. Bal mumunun donduğunda küçüleceğini düşünerek hacmini dikkatlice ayarlayın.
  • Parafin mumların soğuması için 24 saat gerekir. Bal mumu 6, soya mumu ise 4-5 saatte soğur. Vaktiniz varsa tüm mumlarınızı 24 saat boyunca soğumaya bırakabilirsiniz.
  • Ardından mumu kalıbından çıkarabilirsiniz.
  • Son olarak mum fitilini de çubuktan ayırıp kısaltabilirsiniz.

 

 

Evde Mum Yapımı Malzemeleri

Evde mum yapmak için ihtiyaç duyacağınız tüm malzemeler şunlar:

  • Soya veya bal mumu
  • Mum fitili
  • Seramik ya da cam bir kap
  • Esansiyel yağlar
  • Mum boyası

Bal mumu, bal peteğinden elde edilen tamamen doğal bir üründür ve kozmetikten sağlık sektörüne geniş bir alanda kullanılır. Mum yapımında doğal bal mumu kullanılabileceği gibi parafin ya da çeşitli yağ asitleri ve alkol bileşimlerinden üretilen sentetik bal mumu çeşitleri ya da waxlar da kullanılabilir. Mum yapımında sıkça kullanılan parafin, petrolden elde edilir ve yutulduğunda sağlık açısından risk oluşturabileceği unutulmamalıdır.

Doğal bal mumu kadar sağlıklı bir alternatif de soya mumlarıdır. Soya fasulyesinden elde edilen bu mumlar, tamamen bitkisel içeriklidir ve hiçbir kimyasal içermediği için tıpkı bal mumu gibi cilt bakımında da kullanılabilir. Ayrıca soya mumu, diğer mumlara göre daha yavaş yanar ve döküldüğü yerlerin temizliği kolaydır.

Evde mum fitili nasıl yapılır bilmiyorsanız hobi malzemeleri satan dükkânlardan temin edebilirsiniz. Ancak mum fitili seçerken bazı fitillerin her bal mumunu eritemeyebileceğini göz önünde bulundurun ve iki ürün çeşidinin birbirine uygun olup olmadığına dikkat edin. Renklendirmek için ise mutlaka mum yapımında kullanılmak üzere üretilen yağ bazlı boyaları tercih edin. Gıda boyaları mum yapımında kullanılsa da su bazlı oldukları için istediğiniz etkiyi vermeyebilir.

Mumlarınızı şekillendirmek ve saklamak için kullanacağınız kaplar, ısıya dayanıklı olmalıdır. Çeşitli amaçlarla üretilen kavanozları, evinizdeki bardakları, teneke kutuları, küçük seramik kâse ve saksıları bu iş için kullanabilirsiniz. Dekoratif mumlar üretmek istiyorsanız çeşitli formlardaki mum kalıplarını da tercih edebilirsiniz. Silikon gibi ısıya dayanıklı malzemelerden üretilen bu kalıplar, mumlarınıza dilediğiniz şekli vermenize yardımcı olur. Soğuyan mumdan kolayca ayrılır ve tekrar tekrar kullanılabilirler.

Mum Yapımı için Gerekli Malzemeler Nerede Bulunur?

Evde mum yapımı malzemelerini en kolay bulacağınız yerler, hobi ve sanat faaliyetleri için gerekli ürünlerin satıldığı dükkânlardır. Bu dükkânlarda çeşit çeşit ürünü bir arada bulabilir, satıcıdan yardım alarak aklınızdaki mumlar için en uygun malzemeleri satın alabilirsiniz. Ayrıca online alışveriş sitelerinde de mum yapım malzemelerini kolayca bulabilirsiniz.

Evde Kokulu Mum Yapımı

Evde mum yapımının en keyifli yanı, onları istediğiniz gibi aromalandırmak olabilir. En sevdiğiniz kokular için dilediğiniz doğal esans yağlarını kullanabilirsiniz. Mumlarınızı papatya, lavanta, gül, sedir gibi dinlendirici ve sakinleştirici özellikli kokularla aromalandırabilirsiniz. Biraz daha canlı aromalar için portakal, elma, limon gibi yaz aylarını çağrıştıran ferah kokuları da tercih edebilirsiniz.

Esansiyel yağları dilerseniz birbiriyle kombinleyerek de kullanabilirsiniz. Özellikle kış aylarında solunumu destekleyen ferah kokular bulmak için okaliptus, limon, portakal, nane gibi kokuların birkaçını bir arada kullanabilirsiniz. Bu kokular yazın capcanlı enerjisini evinize taşımak için de harika olabilir. Kış aylarının ruhunu yaşamak içinse sedir, tarçın, karanfil gibi daha odunsu ve baharatlı aromalara sahip yağları bir arada kullanabilirsiniz.

Aromatik yağların insan bedeni ve zihni üzerindeki etkilerinden faydalanmak için mumları evinizin banyo, yatak odası gibi alanlarına da yerleştirebilirsiniz. Duş esnasında ya da uyumadan önce birkaç dakika yaktığınız mumların aromatik kokuları sayesinde güne keyifle başlayabilirsiniz.

 

Mumların Kullanımı ve Saklanması

Evde yaptığınız mumları uzun süre, güvenli ve etkili şekilde kullanabilmek istiyorsanız şu birkaç tüyoyu deneyebilirsiniz:

  • Mumun fitilini ilk kullanımdan önce mutlaka kısaltın. Uzun fitiller mumunuzun daha kısa sürede bitmesine yol açar.
  • Her kullanımdan sonra mumu söndürün ve biraz ılıyınca fitili elinizle düzelterek tam ortada ve dik bir şekilde durmasını sağlayın.
  • Mumu ilk yaktığınızda 2 saat boyunca yanmasına izin verin. Böylece mumunuz yanmak için en doğru şekli alır ve sonrasında da doğru formda yanacağı için uzun süre dayanır.
  • Yanan mumu hafif de olsa rüzgâr alan bir yere koymayın. Alevin tek yöne itilmesi, mumun formunu yitirmesine ve daha çabuk erimesine sebep olabilir.
  • Mumlarınızı düzenli olarak yakmıyorsanız zedelenmelerini, tozlanmalarını önlemek için kapalı bir kap içerisinde saklayın. Kapaklı kavanozlarda yaptığınız mumlar bu açıdan pratiklik sağlar.
  • Eviniz çok sıcaksa mumları buzdolabında saklamalısınız. Ayrıca yakmadan hemen önce 2 saat kadar buzdolabında bekleyen mumlar daha yavaş yanar ve uzun süre dayanır.