Evde Nem ve Rutubet Nasıl Önlenir?

rutubetli ortam çözümü

Rutubet, dönem dönem pek çok evde oluşabilir ve uzun süre devam ederse çeşitli problemlere yol açabilir. Bu nedenle rutubet oluşumunu hızlıca tespit edip sorunun kaynağını bulmak, gerekli önlemleri almak gereklidir. Evinizde rutubet sorunu yaşamamak için alabileceğiniz birçok önlem bulunur. Bu yazımızda, rutubetin neden oluştuğunu ve rutubeti önlemenin yollarını beraber inceleyeceğiz. DYO’nun bu konuda geliştirdiği DYONEM ile rutubete nasıl çözüm bulacağınızı bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.

 

Rutubet ve Nem Nedir?

Rutubet kelimesinin kelime anlamı nem olsa da, halk dilinde rutubet neme bağlı oluşan mantarlara verilen isimdir. Bununla beraber nem ise havada bulunan su buharı anlamına gelmektedir. Özetle, genel kullanımda nemin sebep olduğu tahribattan ve kokudan rutubet olarak bahsedildiğini söyleyebiliriz.

 

Evde Rutubet Neden Olur?

Evinizde rutubet sorunu yaşıyorsanız, bunun birçok farklı sebebi olabilir. Bu sebeplerin bir kısmı detaylı tadilatlar gerektirse de bir kısmını pratik çözümlerle ortadan kaldırabilirsiniz. Evlerde rutubet oluşumunun nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Özellikle banyo ve mutfak gibi ortamlarda alanın kullanımından kaynaklı doğal olarak oluşan uzun süreli nem rutubete sebep olabilir.
  • Su tesisatındaki kaçaklar zaman içerisinde ilerleyebilir, büyük problemlere sebep olabilir.
  • Yetersiz havalandırma ve yetersiz yalıtım ortamdaki nemi artırabilir.
  • Havalandırılmayan odalarda, özellikle kalorifer üzerinde çamaşır kurutmak rutubete sebep olabilir.
  • Çatı katlarında, çatıdaki sızıntılar evlerde rutubet ve küf oluşumuna yol açabilir. 

 

Evde Rutubet Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Evinizde rutubet sorununun olabileceğinden şüpheleniyorsanız, çeşitli belirtiler ile sorunun kaynağının ne olduğunu bulabilirsiniz. Rutubetin ana habercisi, kısa bir süre içinde oluşabilecek kötü kokudur. Bu koku ve rutubet özellikle kış aylarında artabilir, evin iç ve dış sıcaklığı arasındaki fark terleme olarak adlandırılan su damlacıkları ile kendisini gösterebilir. Eğer su damlacıkları sürekli olarak tekrarlıyorsa devamında duvarda küf oluşumu başlayabilr.

 

Bazı durumlarda damlacıklar olmasa bile duvarı ellediğinizde ya da sildiğinizde ıslaklık gözlemleyebilirsiniz. Bu durumdan sonra duvarda, sarıya çalan ya da siyahlaşmış bölgeler varsa rutubet sorunu ile karşı karşıya kaldığınız anlamına gelir.

 

Rutubetli Duvar Nasıl Temizlenir?

Rutubetli duvarlarda oluşan küfler, sürekli üreyebilir ve ortamdaki küf miktarı artabilir. Bu durumun önüne geçmek için ise düzenli olarak duvarda oluşan küflerin temizlenmesi gerekmektedir. Bu temizlik işlemi için ise dezenfekte edici ürünler kullanılabilir, özellikle çamaşır suyu pek çok kişi tarafından tercih edilen temizleme yöntemlerinin başında gelir. Ancak, kullanımında son derece dikkatli davranmalı, kendinize zarar vermemek için gerekli tedbirleri almalısınız.

 

İşleme başlamadan önce, eldiven ve koruyucu gözlük giymek ve gerekliyse koruyucu maske takmak gibi tedbirleri almayı unutmayın. Duvardaki rutubeti temizlemek için kuru bir bez yardımıyla bölgeyi iyice silmelisiniz. Rutubeti silerken nazik hareketlerle silin, fırçalama gibi durumlarda küf mantarlarının sporları çevreye saçılabilir. Duvarı kuru bezle sildikten sonra küf temizleyici sprey ya da çamaşır suyu-su karışımını duvara sıkın, 10 dakika boyunca bekleyin. Daha sonra nemli bir bezle tekrar silin ve gerekliyse kuru bez ile tekrar silip duvarı temizleyebilirsiniz.

Rutubeti önleyen boya

Rutubeti Önlemenin Yolları Nelerdir?

Rutubetin oluşturduğu koku ve lekelere yüzeysel müdahalelerde bulunarak rutubetin oluşturduğu rahatsızlığı azaltabilirsiniz ama sorunu tamamen ortadan kaldırmak için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  • Rutubet sorunu yaşayabilecek banyo ve mutfak gibi bölgeleri düzenli olarak havalandırmalısınız. Banyonuzda pencere veya banyo fanı gibi çözümlerle rutubete karşı önlem alabilirsiniz.
  • Rutubetin kaynağını tespit etmeli, eğer su veya ısıtma tesisatında bir problem varsa kalıcı zarar vermeden gerekli tadilatı yaptırmalısınız.
  • Evinizin dış cephesine yalıtım yaptırmalısınız. Böylelikle kış aylarında iç-dış mekân sıcaklık farkına bağlı nemlenme önlenebilir.
  • Çamaşırlarınızı kaloriferin üstünde ya da havasız odalarda kurutmamalı ve ev içinde çamaşır kuruturken evinizi düzenli olarak havalandırmalısınız.
  • Nem alıcı ve nem giderici cihazları kullanabilirsiniz.
  • Evinizin iç dekorasyonunda küf önleyici boyalar kullanabilirsiniz.

 

Rutubetli Ortamlara DYONEM ile Çözüm

Rutubet problemi yaşamasanız bile nemin fazla olduğu mutfak ve banyo gibi mekanlarda rutubet önleyici boyaları seçebilirsiniz. Özellikle tavan yüzeyinde sıkça rastlanan bir durum olduğu için DYONEM ürünümüzü tavan yüzeyinizde kullanmak için de tercih edebilirsiniz.

 

DYONEM, özellikle banyo ve mutfak gibi alanlarda kullanılmak ve rutubeti önlemek üzere geliştirilmiştir. Mat görünümü ile bebek odaları dahil her ortamda kullanılabilen DYONEM, mikro cam bilyeler sayesinde sürüldüğü yüzeylerde çift cam sisteminde çalışıp izolasyona katkı sağlar.

 

DYO rutubet önleyici boya ve ürünlerinin yanı sıra antibakteriyel özellikli boyaları da eviniz veya ofisiniz gibi farklı mekânlarda tercih edebilirsiniz. DYO’nun geniş ürün kataloğunu inceleyerek farklı boya türleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Bilgilendirme: Nem ve rutubet hem iç etki-ortamdan kaynaklı (yoğun su buharı, ısıl dengesizlik) hem de dış etkenlerden (izolasyon yetersizliği, kaça su girişi, zeminden gelen su vs) kaynaklı olabilmektedir. Bu etkilerin sonuçları farklı olabileceği gibi çözüm için önerilen ürünler de farklılık gösterecektir. Bu nedenle bu içerikte en sık karşılaşılan problemler önceliklendirilerek açıklanmıştır. Özel ihtiyaçlarınız için ücretsiz danışma hattımızı arayarak teknik ekibimizden bilgi alabilirsiniz.

 

444 0 396

 

Birbilenesorun.com