Hobi Olarak Ahşap Boyama Nasıl Yapılır?

ahşap boyama hobi

Boş vakitlerini değerlendirmek isteyen, yeni konular öğrenerek kendini geliştirmek isteyen pek çok kişi bir hobi edinir. Farklı bir dünyanın kapısını aralayan hobiler arasından seçim yaparken el yatkınlığı, merak ve istekler dikkate alınır. En çok tercih edilen hobiler arasında ise ahşap boyama öne çıkar. Zamanla tekniklerini ve malzeme seçiminin nasıl yapılması gerektiğini de öğrenenler ahşap boyamada ustalaşarak ortaya eşsiz ürünler çıkarabilir.

 

Ahşap boyama sayesinde hem keyifli vakit geçirebilir hem de evinizde kullanmak ya da farklı şekillerde değerlendirmek üzere birçok dekoratif parça üretebilirsiniz. Boyanabilir bir yapıya sahip olmasından dolayı ahşap, dekorasyonda sıkça kullanılan bir malzemedir. Bu zevkli hobi ile dilerseniz evinizdeki eski eşyalarınızı da yenileyebilirsiniz. Eski sandalyeler, kitaplık, komodin gibi birçok eşyanızı yeniden almak yerine boyayarak güzelleştirebilir, maddi açıdan tasarruf da yapabilirsiniz. Rengarenk boyalarla çeşitli desenler ya da resimleri rahatlıkla çizmek mümkündür. Uzaktan zahmetli görünen ahşap boyamanın tüm detaylarına kısa sürede hâkim olarak evinizi baştan yaratabilirsiniz.

 

Ahşap Boyama İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Ahşap boyama için gereken malzemeleri kolayca temin edebilirsiniz. Öncelikle ne boyamak istediğinize karar vererek ahşap bir obje seçmelisiniz. Eski bir çerçeve, yeni aldığınız bir tepsi, eşyalarınızın bulunduğu bir sandık ya da mücevher kutusu gibi eşyalarınızı boyayabilirsiniz. Daha sonra seçtiğiniz ahşap objeyi boyamak için bir fırça seçmeniz gerekir. Eğer kalitesiz bir fırça ile ahşap boyama yapılırsa objenin üstünde dalgalanma olabilir veya fırçanın kılları yapışabilir. Böyle bir durumda alacağınız sonuç hoş görünmeyebilir. Bunun önüne geçmek için daha yüksek kalitede fırça tercih edebilirsiniz.

Ahşap obje ve fırçanızı seçtiyseniz sıra boya tercihine gelmiş demektir. Günümüzde ahşap boyama için akrilik boyalar daha sık kullanılmaktadır. Boyanın üzerine vernik kullanılması da önerildiği için boyadan sonra kullanmak üzere bir de vernik alınmalıdır. Akrilik boya üzerine yapılan vernik ile hem yüzeyde istenilen parlaklık elde edilir hem de yüzey darbe ve çizilmelere karşı korunmuş olur. Bütün malzemelerinizi seçtikten sonra ahşap boyamaya başlayabilirsiniz.

 

hobi ahşap boyama malzemeleri

Ahşap Boyama Yaparken Hangi Boya Kullanılmalıdır?

Ahşap boyama yaparken en iyi sonucu almak için DYO Hobilux su bazlı boyayı kullanabilirsiniz. Hobilux, mermer, cam, seramik, plastik, taş, duvar ve ahşap yüzeyler için özel olarak tasarlanmıştır.  Bu yüzeylere güçlü bir şekilde yapışan boya aynı zamanda su bazlı olduğundan kokusuzdur.  Su bazlı olması, ilerleyen süreçte yüzeylerin sararmasını engelleyecektir.

 

Çevre dostu bu boya EN 71-3 Oyuncak Güvenliği Standardına da uygundur. Bu sayede içiniz rahat bir şekilde ahşap oyuncak boyama amacıyla kullanabilirsiniz. Kolay uygulanabilen Hobilux, iyi bir yayılma performansına sahiptir.  Aynı zamanda yüksek örtücülüğü sayesinde  az miktar boya ile daha fazla alan boyamak mümkündür. Hobilux hobi boyasının 1 litresi ile tek katta 24 ila 28 m²’lik bir yüzeyi boyayabilirsiniz.

 

En iyi sonucu almak için işleme başlamadan önce Hobilux su bazlı akrilik boyayı uygulayacağınız yüzeyi temizlemeyi unutmamalısınız. Aşırı parlak ve zor yüzeylerde hafif bir zımpara yapılması boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını sağlayacaktır. Ürün kullanıma hazırdır ancak homojen bir kıvam elde etmek için biraz karıştırmanız gerekir. Boyayı karıştırdıktan sonra ise yüzey hazırlığına gerek yok ise astar sürmeden ve ürünü inceltmeden temizliğini yaptığınız ahşap yüzeye direkt olarak uygulayabilirsiniz. Birinci katı sürdükten sonra 4 ila 6 saat kadar bekleyerek ikinci katı sürebilirsiniz.

Ahşap boyama işlemini tamamladıktan sonra elde etmek istediğiniz görünüme göre parlak, ipek mat ya da mat Hobilux su bazlı vernik uygulayarak boyayı dış etkenlere karşı koruma altına alabilirsiniz. Hobilux su bazlı vernik çabuk kuruyan, kokusuz ve çevre dostu bir üründür. Suyu iten ve sararma, çatlama ve soyulmayı engelleyen ürün, aynı zamanda uyguladığınız yüzeye nefes aldırdığından nem oluşumunun da önüne geçer. Darbelere ve çizilmeye karşı da dayanıklıdır.

 

Hobilux vernik, ahşap boyamadan 24 saat sonra inceltilmeden uygulanır. İster fırça ister rulo ile ilk katı sürebilirsiniz. Daha sonra 3-4 saat kadar bekleyerek ikinci katı da uygulayabilirsiniz. Hobilux su bazlı vernik şeffaf olup yüzeyin rengini değiştirmez. Boyadığınız ahşap objenin görünümünü güzelleştirmenize ve koruma altına almanıza yardımcı olur. Ürünün 1 litresi ile 18 ila 21 m²’lik yüzeyi kaplamak mümkündür.

 

Ahşap Boyama Teknikleri Nelerdir?

Ahşap boyama için seçebileceğiniz birbirinden farklı birçok teknik bulunur. Bu tekniklerin yalnızca uygulaması değil, aynı zamanda zorluk derecesi de farklılık gösterir. Ahşap boyama için en çok uygulanan teknikler ise şunlardır:

 

  1. Ahşap Boyama Transfer-Dekupaj Tekniği

Transfer ve dekupaj teknikleri temelde aynıdır. Önce ahşap yüzeye bir kat boya uygulaması yapılır. Sonrasında desen kağıtlarıyla istenen görsel yüzeye aktarılır. Transfer tekniğinde transfer kağıdındaki desen ya da resimler yüzeye geçirilir. Dekupaj tekniğinde ise kağıttaki desenler özel dekupaj tutkalı ile yapıştırılır.

 

  1. Ahşap Boyama Stencil Tekniği

Stencil tekniğinde şablonlar kullanılır. Hazır şablonların üzerinde yer alan desenler sayesinde ahşap objenin üstünde etkileyici bir görünüm sağlanır. İstediğiniz renge boyadığınız yüzeyin üzerine şablonu yerleştirerek kolayca boyayabilirsiniz.

 

  1. Ahşap Boyama One Stroke Tekniği

One Stroke tekniğinde ahşap objeler üzerine fırça darbeleriyle çeşitli şekiller çizilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta fırçayı kaldırmadan tek bir darbe ile çizim yapmaktır. Bu teknik sayesinde orkide, gül, papatya, gelincik ve ortanca gibi birçok çiçek resmedilebilir.

 

  1. Ahşap Boyama Pasta Rölyef Tekniği

Rölyef, kabartma anlamına gelir. Rölyef pasta tekniğinde ise ahşap boyama yaptığınız obje üzerinde kabartmalarla üç boyutlu çizimler yapabilirsiniz.

 

  1. Ahşap Boyama Doku Tekniği

Boyadığınız yüzeyleri budak yardımıyla desenli hale getirebileceğiniz doku tekniği, özellikle mobilyalarda şık bir görünüm sağlar. Budak aynı zamanda eskitme etkisi de yaratır. Dilerseniz budak yerine sünger ya da poşet gibi farklı malzemelerle doku yapabilirsiniz.

 

  1. Ahşap Boyama Çatlatma Tekniği

Çatlatma tekniği özellikle eskitme görünümü elde etmek isteyenler tarafından sıkça tercih edilir. Çatlak görünüm için çatlatma medyumu kullanılır. Ancak çatlatma tekniğinde kullanacağınız renklere dikkat etmeniz gerekir. Çatlakların arasından sürdüğünüz ilk boya görüneceğinden bir açık bir koyu renk seçerek daha hoş bir görüntü sağlayabilirsiniz.