Lekeli ve İsli Yüzeyler Nasıl Temizlenmeli?

Her evde oluşabilecek problemlerden biri, duvarda farklı lekelerin oluşmasıdır. Zaman içerisinde pek çok faktörün ortaya çıkarabileceği bu lekelerden biri ise is lekesi. Duvarlarda leke ve is oluşumuna yol açan sebepleri tespit edip basit temizleme yöntemleri ile sorunu ortadan kaldırabileceğiniz gibi daha inatçı ve uzun süreli problemlerde kalıcı çözümler aramanız gerekebilir. Bu yazımızda, duvarlarda leke ve is oluşumuna dair pek çok soruyu cevaplandıracağız. İnatçı ve devam eden lekelerde ise DYO’nun problemli yüzeyler için hazırladığı özel serisi Dr. DYO yanınızda! Hadi gelin, duvarlarda oluşan is lekelerine karşı yapabileceklerinizi beraber keşfedelim! 

Duvarlarda Leke ve İs Neden Oluşur?

Zaman içerisinde evinizdeki duvarlarda farklı leke oluşumları gözlemleyebilirsiniz. Küf ve is lekeleri, sararma veya mobilyaların temasları gibi pek çok nedenden dolayı duvarlarda lekelenmeler veya çizilmeler meydana gelebilir. Genellikle zaman içerisinde siyahlaşan lekeler, ortamda küflenme olduğunun göstergesi olabilir. Ayrıca banyo ve mutfak gibi nemli alanlarda sıklıkla karşılaşılabilen bir durumdur. Yalıtım eksikliği, ortamdaki fazla nem, kış mevsimlerinde oluşan ısı farkı gibi farklı sebeplerden kaynaklı rutubet ve küf lekesi oluşabilir. İs lekeleri ise mutfaklarda ya da şömineli ve sobalı yaşam alanlarında karşınıza çıkabilir. Şöminede ya da sobada kullanılan odunların yol açabileceği is lekeleri, duvarlarda istenmeyen lekelenmeler ve kararmalar olarak kendisini belli eder. 

Lekeli Yüzeylerin Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Eğer sizin de yaşam alanlarınızda leke ve is oluşumu ile rahatsız edici bir görüntü oluşmaya başladıysa, aklınıza ilk gelen soru “Duvardaki is lekesi nasıl çıkar?” olacaktır. Duvardaki is lekesini çıkartmak için duvarları ıslak bir bezle temizlemek, lekenin daha fazla yayılmasına sebep olabileceği için özel çözümlerle lekeli yüzeylerin temizlik ve bakımını yapmanız gerekiyor. Duvarlardaki leke ve is oluşumuna karşı özel kimyasal ürünlerle çözüm bulabileceğiniz gibi her evde bulunacak ürünlerle de çeşitli temizlik yöntemlerini deneyebilirsiniz. Bu temizlik yöntemleri, evinizdeki duvarların boya tipine göre değişebileceği için öncelikle duvar boyasının su veya sentetik bazlı olup olmadığını belirlemeniz gerekiyor. Su bazlı iç cephe boyaları daha kolay temizlenirken yağ bazlı (sentetik) duvar boyalarını temizlerken farklı yöntemleri takip etmeniz gerekli. Duvar boyasına göre farklılaştırılmış temizlik yöntemlerini deneyerek duvardaki leke ve islerden kurtulabilirsiniz, ancak leke örtücü boya gibi daha uzun süreli çözümler için yazımızı okumaya devam edin. 

Çamaşır Suyu ile Temizleme Yöntemi 

çamaşır suyu pek çok kişi tarafından tercih edilen yöntemlerin başında gelir. Ancak, bu maddelerin kullanımında son derece dikkatli davranmalı, kendinize zarar vermemek için gerekli tedbirleri almalısınız.
İşleme başlamadan önce, eldiven ve koruyucu gözlük giymek ve gerekliyse koruyucu maske takmak gibi tedbirleri almayı unutmayın. Duvardaki küfü temizlemek için su ile karıştırılmış çamaşır suyu kullanarak temiz bir bez yardımı ile yüzeyi iyice silmelisiniz. Küfü lekeyi silerken nazik hareketlerle silin, fırçalama gibi durumlarda küf mantarlarının sporları çevreye saçılabilir. Duvarını sildikten sonra yüzeyinizi temiz ve kuru bir bez yardımı ile kurulamayı unutmayınız

Lekeli ve İsli Yüzeyler için Kalıcı Çözüm

İs ve leke örtücü boya uygulaması ile lekeli ve isli yüzeyler için kalıcı çözüm sağlayabilirsiniz. DYO’nun problemli yüzeylere hazırladığı özel serisi Dr. DYO ile rutubet ve is kaynaklı lekelenmelerin önüne geçmeniz mümkün. Dr. DYO serisinin lekeli ve isli yüzeyler için boya ürünü DYOTEK, özel olarak kokusu giderilmiş solvent ile üretilmiştir. İnatçı leke ve isin yüzeye çıkmasını engelleyip zaman içerisinde sararma yapmaz, temiz bir görünüm sağlar. Rahatsız edici bir kokusu olmadığı için yaşam alanlarınızda duvar ve tavanlarda kolayca uygulayabileceğiniz DYOTEK ile is lekelerinden kolayca kurtulabilirsiniz! 

Bununla birlikte küflü yüzeyleri çamaşır sulu su ile temizleyip Dyonem ile boyayarak da problemlerinizden kurtulabilirsiniz. Dyonem’i detaylı olarak incelemek için web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.