Makrome Duvar Süsleri ile Evinizin Havasını Değiştirin!

Son zamanların en sevilen trendlerinden biri olan makrome ile dekorasyon, hemen her tarzdaki iç mekânda uygulanabiliyor. Her ne kadar aksesuar tasarımlarında öne çıkıyor gibi gözükse de makrome ile büyük çaplı dekorasyon elemanları yapmak da mümkün. İnce işçilik gerektiren tasarımlarda makrome ile birlikte kullanılan bazı araçlar işinizi kolaylaştırıyor. Bunun yanında özel bir aparata ihtiyaç duymadan makrome ile yapabileceğiniz dekoratif ürünlerin sayısı da oldukça fazla. Peki, makrome tam olarak nedir? Makrome ile neler yapılabilir? Makrome ile yapılan hangi aksesuarlar dekorasyonda nasıl kullanılabilir? Bu soruların cevaplarını sizin için derledik! Makrome ile dekorasyon hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar için okumaya devam edin.


Makrome Nedir? Nasıl Yapılır?

Makrome ipi adı verilen iplerin düğümleme tekniği kullanılarak örülmesi ile ortaya çıkan ürünler makrome olarak isimlendiriliyor. Temel olarak beş farklı düğüm tekniği bulunan makromede bu teknikler peş peşe veya belli bir düzen içinde uygulandığında farklı desenler elde edilebiliyor. Makrome ile yapmayı hedeflediğiniz ürünün türüne göre uygulamanız gereken teknikler ve kullanmanız gereken yardımcı araçlar değişkenlik gösterebiliyor. 
Düz bir yüzey halinde uzanan geniş makrome örgüleri için makrome iplerini sabitleyebileceğiniz uzun bir çubuğa ihtiyaç duyabilirsiniz. Küçük şeritler halinde yapacağınız makrome işlerinde ise yine ipleri sabitlemek için farklı boyutlardaki halkalardan yararlanabilirsiniz. 


Dekorasyonda Makrome Aksesuar Kullanımı Yöntemleri

Makrome ile dekorasyon yapmak istiyorsanız bu örgü tekniğini kullanarak üretebileceğiniz dekoratif aksesuar çeşitlerini araştırmanız gerekiyor. Farklı boyutlarda birçok dekoratif elemanın yapımında makromenin gücünden yararlanmanız mümkün. Saksıdan abajura, duvar süsünden apliğe, avizeden salıncağa, perdeden kilime, şişe kılıfından düzenleyici sepetlere varıncaya kadar makrome ile sayısız tasarıma imzanızı atabilirsiniz. Ürün bazında ele alacak olursak makrome ile dekorasyon yapmak için bilmeniz gereken püf noktalar şu şekilde:


Abajur – Aplik
●Abajur aplik yapımında makrome iplerini sarmak için kullanacağınız bir adet abajur iskeletine ihtiyacınız oluyor.
●Bu tarz bir iskeleti satın aldığınızda abajurun üstte kalan kısmına ait daireye önceden kesip hazırlamış olduğunuz makrome iplerini düğümlemeniz gerekiyor.
●Aşağı doğru sarkan ipleri yapacağınız örgü modeline göre gruplara ayırabilirsiniz.
●Karadüğüm tekniği gibi çeşitli makrome düğüm tekniklerini kullanarak 16’lı, 8’li gibi gruplandırdığınız makrome iplerini örmeye başlayabilirsiniz.
●Örme işlemini tekrar ederek istediğiniz (üçgen, kare, yuvarlak) formda desen oluşturabilirsiniz.
●Bu desenlerin arasında top düğüm atarak üç boyutlu bir görüntü elde edebilirsiniz.
●Abajur iskeletinin alt kısımda kalan daireye geldiğinizde tekrar düğüm atarak iplerinizi buraya da sabitleyebilirsiniz.
●Uç kısımlarda püskül, saçak gibi detaylara yer vererek makrome ile abajur veya aplik yapımını sonlandırabilirsiniz.


Salıncak
Makrome ile dekorasyon yaparken en çok kullanılan ürünlerden birisi de makrome salıncak olarak karşımıza çıkıyor. Makrome salıncak için salıncak kasnağı, demir halka ve makrome ipine ihtiyacınız oluyor. Ancak, tahmin edeceğiniz üzere, her makrome ipi aynı özelliklere sahip değil. Kalınlık, dayanıklılık gibi unsurlar ipliğin türüne göre değişebiliyor. 
Salıncak yapımında kullanım esnasında ağır yükler taşıması beklendiği için sağlam, kalın ve güçlü bir makrome ipine ihtiyaç duyuluyor. Makrome salıncak yapımı için genellikle 5 mm ve daha kalın olan makrome ipleri tercih ediliyor. Ayrıca makrome iplerinin dayanıklılığında büküm sayısı da etkili oluyor. 
Makrome ile dekorasyon için kullanacağınız salıncakların yapımında 3 büküm olan 5 mm’lik halat iplerini tercih edebilirsiniz. Diğer bir önemli konu ise salıncak kasnağının ebatları! Salıncağı konumlandıracağınız alanın büyüklüğü, elinizdeki makrome ipinin miktarı gibi etmenlere göre doğru ebatlarda kasnak tercih etmeniz büyük bir önem taşıyor. 


Duvar Süsü

Makrome ile dekorasyon yapmak isteyenler bu örgü tekniğini çok farklı ürünlerde ve yüzeylerde uygulama imkânına sahip oluyor. Yastık kılıfları, paspas, kilim, masa örtüsü ve daha birçok iki boyutlu ev eşyasının üretiminde makrome kullanmak, bu ürünlere bambaşka bir hava katıyor. 
Duvar süsü yapımında ise makromenin gücünden farklı şekillerde yararlanmanız mümkün. Tek parça halinde büyük bir duvar süsü yapabilir, küçük parçaları bir araya getirerek bir kompozisyon oluşturabilirsiniz. Makrome ipinden dekorasyona bohem bir stil kazandıran, farklı boyutlarda duvar aynaları üretebilir, yatak başı dekorasyonunu püsküllü duvar aksesuarları ile zenginleştirebilirsiniz.
Makrome ile duvar süsü yapımında izlemeniz gereken adımlar aslında biraz da sizin hayal gücünüze bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Duvarlarınızı süslemek için hangi makrome ile dekorasyon yöntemini tercih edeceğinize karar vermekle başlayabilirsiniz. Ardından her bir obje için önerilen teknikleri uygulayarak birbirinden şık ve kullanışlı duvar süsleri elde etmeniz mümkün.
Makrome iplerinin farklı renk seçenekleri olsa da en çok kullanılan tonu bej ve kemik olarak karşımıza çıkıyor. Her renk tonuyla kolayca kombinlenebilen bu tarz makrome iplerini duvar renginiz ne olursa olsun duvar dekorasyonunda kullanabilirsiniz. Bunun yanında lacivert, kiremit, vizon, hardal sarısı gibi farklı renklerde makrome iplerini de piyasada bulmanız mümkün. Bu tarz farklı renklerdeki makrome ipleri ile yapacağınız duvar süslerinin kullanımına ilişkin renk tüyolarını sizin için sıraladık.

Bej ve kemik makrome ipi ile yapılan aksesuarlar:

  • Bu tonlardaki makrome duvar süslerini koyu veya canlı tonlardaki duvarlara yerleştirerek etkileyici kontrastlar oluşturabilirsiniz. Sıfırdan bir duvar dekorasyonu yapıyorsanız DYO’nun ürün gamında yer alan vizon, zeytuni, luna otu, hercai gibi duvar boyası renklerini tercih edip, bu duvarları bej veya kemik makrome duvar süsleri ile zenginleştirebilirsiniz.

Lacivert makrome ipi ile yapılan aksesuarlar:

  • Ton sür ton bir dekorasyon tercih ediyorsanız mavinin pastel ve çok açık tonlarının kullanıldığı duvar yüzeylerinde lacivert makrome duvar süslerine yer verebilirsiniz. Kontrast yaratmak için ise DYO’nun iç cephe kartelasında bulunan 2647, 2651 gibi renklerin kullanıldığı turuncu tonlarındaki duvar yüzeylerine lacivert makrome aksesuarlar asabilirsiniz.

Kiremit renkli makrome aksesuarlar:

  • Kiremit, turuncu ve kırmızı arasında kalan bir renk olduğu için baskın bir tona sahiptir. Bej, kemik, krem, beyaz ile dengeleyebilirsiniz.

Hardal sarısı makrome aksesuarlar:

  • Hardal sarısı makrome ile dekorasyon yaparken duvar yüzeylerinde yine DYO’nun ürün gamında yer alan kumsal, alaçatı, ılık maya gibi bej ve kahve tonlarını tercih edebilirsiniz. Bu şekilde soft bir görünüm elde etmeniz mümkün. Kontrast oluşturmak için ise mor ve lila tonlarındaki duvar boyalarını kullanabilirsiniz. Dinamik bir kontrast etkisi yaratmak için hercai, efsane, leylak gibi DYO renklerini tercih edebilir, daha hafif bir kontrast etkisi yaratmak için ise seçiminizi serin lila, yalın, arya gibi pastel mor tonlarından yana yapabilirsiniz.


Makrome ile dekorasyon yaparken ortamın havasını baştan aşağı değiştirecek duvar boyası çeşitleri DYO’da sizi bekliyor. DYO’nun iç cephe kartelasında yer alan onlarca renk tonundan dilediğinizi seçerek bu renkleri farklı tonlardaki makrome dekorasyon elemanları ile kombinleyebilirsiniz!