Mobilya Boyarken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Mobilya boyamak, son yıllarda hem sürdürülebilir yaşam anlayışıyla hem de kendin yap (DIY) trendinin yaygınlaşmasıyla pek çok kişinin hobilerinden biri hâline geldi. Mobilya boyamak kulağa basit gibi gelse de mobilya boyarken dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Planlama yapmak, uygun malzeme, doğru uygulama gibi püf noktalarına özen göstererek eskiyen mobilyalarınıza yepyeni bir görünüm kazandırmanız mümkün. Yaşam alanlarınızı renklendirecek mobilya boyama uygulamasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz! 


Araştırma ve Planlama Yapmak

Mobilya boyarken dikkat edilmesi gerekenler listesinde ilk sırada araştırma ve planlama yapmak gelir. Birçok farklı boya tekniği olduğu için ortaya çıkacak sonuçlar da doğal olarak birbirlerinden farklı olur. “Eski mobilya hangi boya ile boyanır?” ve “Vernikli mobilya hangi boya ile boyanır?” gibi mobilya tipinize uygun boyama teknikleri ile ilerlediğinizde ise istediğiniz sonucu kolayca ulaşabilirsiniz.

İlham almak ve bilgilenmek için farklı mobilya boyama teknikleri hakkında araştırma yaparak ne tarz bir boyama istediğinize karar vermelisiniz. Parlak görünümlü mü, eskitilmiş ve rustik bir görünüm mü yoksa mat bitişli bir dizayn mı istediğinize karar verdikten sonra gerekli mobilya boyama malzemeleri hakkında araştırma yapmalısınız. Malzemeleri planlarken dikkat etmeniz gereken bir başka nokta ise boyamak istediğiniz mobilyanın ne durumda olduğu. Üzerinde delikler, pürüzlü yüzeyler vb. farklı problemler varsa bunlara dair malzemeleri listenize eklemeyi unutmamalısınız.

 
Yüzey Temizliği ve Zımpara Yapmak

“Mobilya nasıl boyanır?” sorusunun en önemli cevaplarından biri ise yüzey temizliği ve zımpara yapmak. Yüzey temizliği ve zımpara yapılmadığı durumlarda boyanın mobilya yüzeyine tutunmaması, zaman içerisinde çatlakların oluşması veya boyanın soyulması gibi problemler meydana gelebilir. Bu tarz sorunlardan kaçınmak için mobilya yüzeyini düzgünce temizlediğinizden ve zımparayı doğru şekilde uyguladığınızdan emin olmalısınız. Mobilya yüzeyindeki toz, yağ ve kirleri tamamen temizlemelisiniz. Yüzeylerinizi zımparalayarak tozlarını nemli bir bez ile almak bu anlamda yeterli olacaktır. 

Eğer daha önce boyanmamış veya verniklenmemiş bir mobilyayı boyayacaksanız ve yüzeyinde pürüzler yoksa zımpara yapmanıza gerek yok. Ancak daha önceden boyalı veya vernikli bir mobilyaya boyama işlemi yapacaksınız zımpara yapmanız kesinlikle gerekiyor. Özellikle parlak renkli mobilyaları yenilerken zımpara işlemini atlamamalısınız. Zımpara yapmak için yüzeyin durumuna göre farklı numaralı zımpara kağıtlarını ya da gereken durumlarda zımpara makinelerini kullanabilirsiniz. Zımpara uygulamasından sonra yüzeydeki tozlar mutlaka nemli bir bez ile yüzeyden temizlenmelidir. Çok parlak ve emiciliği düşük olan yüzeylerde geçiş astarı kullanmak boyanın yüzeye daha iyi tutunmasına yardımcı olacaktır. 


Doğru Boya ve Fırça Seçmek

Eski mobilyalarınızı yenilerken dikkat etmeniz gereken konulardan biri ise doğru boya seçimi. Pek çok farklı yüzey tipine göre özel boyalar bulunur. Bu yüzden de boyayacağız yüzey tipine göre boya seçmeniz gerekir. Yüzey tipinin yanında boyayacağınız mobilyayı hangi yaşam alanında kullanacağınızı da göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin eğer bahçede ve balkonda kullanacağınız mobilyaları yenileyeceksiniz DYO’nun bahçe mobilyaları için olan ürünlerine göz atabilirsiniz. DYO’nun zengin mobilya boyaları kataloğunu inceleyerek “Hangi mobilya hangi boya ile boyanır?” sorusuna kolaylıkla yanıt bulabilirsiniz. 

Doğru fırça seçimi de ortaya çıkan sonucun dilediğiniz gibi olmasını sağlayan en önemli etkenler arasında yer alır. Doğru fırça seçimi, kullandığınız boya tipine göre de değişiklik gösterebilir. Kaliteli bir fırça seçerek boyama işleminde daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.  Eğer boyama yapacağınız yüzey geniş ise fırçalar yerine ruloları da tercih edebilirsiniz. Kaliteli bir rulo ile mobilyanızı daha hızlı boyayabilirsiniz, ancak yine de ince detaylar için kılları dökülmeyecek ve kaliteli bir fırça almanız gerektiğini de hatırlatalım. 

Uygulamayı Doğru Yapmak 

Doğru malzeme seçiminden sonra ise mobilya boyamanın eğlenceli evresi ise işlemi uygulama kısmı. Hazırlık aşamasında dikkat etmeniz gereken zımparalama, astarlama ve gerekirse dolgu malzemesi kullanıp delikleri ve pürüzleri düzeltme işlemlerinden sonra mobilyanız boya için hazır hâle gelecektir. Bu aşamada özen göstermeniz gereken ana nokta ise boyayı çok kalın sürmemek. Kalın bir katman yerine ince birkaç katman ile çok daha dayanıklı yenilenmiş bir mobilyanız olabilir. 

Dikkat edilmesi gereken başka bir nokta ise boya katları arasında yeterince süre bırakmak. Su bazlı boyalar hızlı kuruyor gibi gözükseler bile uygulamalar arasında yaklaşık olarak 2-4 saat beklemek gerekmektedir. Hem bazı su bazlı boyalarda hem de solvent bazlı boyalarda, boyayı inceltirken ne kadar su veya tiner gibi incelticiler kullandığınıza dikkat etmelisiniz. Boyanın uygulama kılavuzunda yazdığı miktarlarda su veya tiner ile inceltilmesi doğru uygulama yapmanızı sağlayacaktır. 

Vernik Uygulaması Yapmak

Mobilya boyarken özen göstermeniz gereken son konu ise doğru vernik uygulaması yapmak. Her mobilya boyama işlemi sonrasında uygun vernik ile vernikleme yapmak gerektiğini unutmayın. Vernikleme işlemini boya, elle dokunulacak kuruluğa eriştikten sonra yapmak sıkça yapılan bir hatadır. Mutlaka boya ve vernikleme işlemi arasında en az 24 saat bekleme süresi bırakmalısınız. Eğer yağ bazlı bir boya kullandıysanız, bu süreyi uzatmalısınız. Vernik uygulaması için yeterli zaman bırakmadığınız durumlarda, yüzeyde sorunlarla karşılaşabilirsiniz.