Mobilyalarınızı Eskiterek Yenileyin
Eskitilmiş mobilya son dönemin yükselen trendleri arasında yer alıyor. Kullanılmayan mobilyalar eskitme yöntemiyle şık bir görünüme kavuşurken vintage modası evlere taşınıyor.
Eskitilmiş mobilyalar her yerde karşımıza çıkıyor. Uzun yıllardan beri modası eskimeden kullanılan bir tasarım örneği olarak kullanılan eskitilmiş mobilyalar hiçbir zaman bitmeyecek bir moda olarak kabul ediliyor. Eskimiş olan mobilyaların üzerinde farklı dekorasyon değişiklikleri yapılmak isteniyorsa sadece boyası değiştirilerek bambaşka bir görüntü de sağlanabiliyor. Eskitme tekniklerinde birçok yöntem bulunuyor.
Ahşap Boyamada Antik Eskitme
Antik eskitme yapmak için antik eskitme sıvısı, su ve sentetik bir fırçaya ihtiyaç duyuluyor.
Yapılışı:
- Antik eskitme uygulayacağınız mobilyayı iyice temizleyin.
- Plastik bir kapta antik eskitme sıvısı ile çok az miktarda (5-6 damla) suyu karıştırın.
- Aldığınız sentetik fırça ile öncelikle motifli yüzeylerden başlayarak boyamaya başlayın.
- Boyama işlemini yüzeyleri küçük küçük parçalara ayırarak yapın. Çünkü boya yaptığımız alanı hemen arkasından pamuklu bir bezle silmemiz gerekiyor. Bu yüzden bir miktar boyama sonra silme işlemi şeklinde tekrarlayarak işlemleri takip etmeniz gerekiyor.
- Boyama ve silme işlemi bittikten sonra kurumaya bırakabilirsiniz.
Ahşap Boyamada Mum ile Eskitme
Mum ile eskitme yöntemi yapmadan önceyi eskitme yapacağınız mobilyayı hazır hale getirmeniz gerekiyor. İstediğiniz renk boya ile boyayarak hazırlıklara başlayabilirsiniz.
Yapılışı:
- Boyama yaptığınız mobilyayı normal mum ya da parafin ile tamamen mumlayın.
- Mumlama işlemini heterojen bir şekilde yapabilirsiniz. Mobilyanın her tarafını aynı oranda mumlamak zorunda değilsiniz. Mobilyanın köşe ve kenar kısımlarına mumlama yaparken dikkat edin. Her tarafının mum olduğundan emin olun. Çünkü mobilya ya da diğer eşyalarınız eskimeye öncelikle kenarlardan başlayacaktır.
- Mumlama işlemini tamamladıktan sonra temiz bir bezle mobilyanızı silin. Böylelikle mobilya üzerindeki fazla mum parçaları düşecektir.
- Beyaz ya da istediğiniz renk boya ile mobilyayı boyayın ve eskimiş görüntü olsun istediğiniz yerlere zımpara yapın.
- Bu eskitme tekniğinde amaç mum sayesinde boyanan rengin çok fazla tutmaması ve zımpara işlemiyle de altta ilk boyanan rengin kolayca ortaya çıkmasıdır.
Ahşap Boyamada Yağlı Boya ile Eskitme
Yağlı boya eskitme tekniği içinse istediğiniz renk yağlı boya, kıl fırça, plastik bir kap, kağıt ve resim yağına ihtiyaç duyuluyor.
Yapılışı:
- Seçtiğiniz renkte yağlı boyadan kağıt üzerine biraz sıkın.
- Sıkmaktan korkmayın çünkü boyanın yoğun bir kıvamı var.
- Resim yağını plastik kaba dökün. Fırçanızı boyaya sürmeden önce yağa sürün. Bunun nedeni mobilyanın yağ sayesinde daha kolay boyanması.
- Fırçanızı önce yağa sonra kağıdın üzerindeki boyaya sürdükten sonra mobilyanızı boyamaya başlayın.
- Mobilyanızı boyarken işlemleri parça parça yapın. Yani öncelikle bir yüzeyi boyayın ve sonra temiz bir bezle silin. Sonra diğer yüzeyi boyamaya geçin ve tekrar bir bezle silin.
- Mobilyanın bütün yüzeylerine bu işlemi uygulayın.
- Yağlı boya geç kuruduğu için en az iki gün kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra mobilyanızı istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Eskitme tekniğiyle yenilediğiniz mobilyalarınızı antika eşyalarla birlikte daha dikkat çekici bir hale getirebilirsiniz.
Evlerin her köşesinde özellikle de salonlarda görselliğin ön plana çıkarılması amacıyla eskitme mobilyalar tercih ediliyor.