Paslı Metal Yüzeyler Nasıl Boyanır?

Pas, birçok endüstri kolu için önemli bir sorundur. Peki, evlerde de birçok eşyanın görünümünü etkileyen ve hatta eşyaları kullanılamaz hâle getiren bu sorunun neden meydana geldiğini hiç düşündünüz mü? Bu içeriğimizde pasın ne olduğu ve neden meydana geldiği hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ayrıca pas önleyici boya kullanarak bu sorunu nasıl önleyebileceğimiz  hakkında kapsamlı fikir sahibi olabilirsiniz.

Pas Nedir, Neden Oluşur?


Pas, demir veya demir içerikli alaşımların çeşitli etkenlere maruz kaldıklarında oluşan oksitli yapılardır. Demir oksit oluşumuna neden olan unsurların başında havadaki nem ve rutubet ile metalin asit teması gelir. Paslanmanın başlaması için en önemli koşul demirin bulunduğu ortamda suyun ya da oksijenin varlığıdır.

Paslı yüzeyin temizlenmesi işleminin ardından uygulanacak korozyon önleyici pas boyası ile rahatça giderilebilen bu sorun, aslında doğada son derece yaygın karşılaşılan bir süreçtir.

Pasa Neden Olan Etkenler Nelerdir?


Metalin paslanmasına neden olabilen pek çok faktör mevcuttur. Doğru pas boyası kullanarak kolayca önüne geçebileceğiniz bu faktörlerin en önemlilerini şu şekilde sıralayabilmek mümkündür:

Metalin Türü
Metallerin paslanma hızları, elektrokimyasal potansiyellerine göre farklı seviyelerdedir. Örneğin; demir ve çelik, alüminyum ile kıyaslandığında çok daha kısa sürede paslanır. Zira gerek demir gerekse çelik saf metaller olduklarından diğerlerine kıyasla daha reaktif yapıdadır. Buna karşılık paslanmaz çelik ve alüminyum alaşımlarının içerisinde farklı metaller bulunur. İmalat safhasında eklenen metaller, alaşımı paslanmaya karşı dirençli kılan ince bir oksit tabakası oluşturur.

Ortamdaki Nem
Su, paslanmayı hızlandıran en önemli unsurlardan biridir. Evinizdeki eski su borularının içerisine baktığınızda gördüğünüz paslanmanın nedeni, su buharının metal üzerinde yoğunlaşmasıdır. Nemli ortamdaki paslanma hızı, gerekli önlemler alınmadığı takdirde inanılmaz boyutlara çıkabilir. Çünkü su buharı, oksitlenmeye yol açan reaksiyonun meydana gelmesi için gerekli elektroliti sağlar.

Ortamdaki Oksijen
Paslanma, ancak ortamda oksijen bulunduğu takdirde gerçekleşir. İklim koşulları ise oksijenin neden olduğu paslanmanın hızını kayda değer oranda etkileyebilir. Örneğin; kuru bir iklimde yaşıyorsanız, metal yüzeylerinizin paslanma olasılıklarının son derece düşük olduğunu ilk elden deneyimleyebilirsiniz. Tam tersine nemli iklimde ise çevrenizdeki metallerin hızlıca paslandığını gözlemleyebilirsiniz.

Kimyasallar
Paslanmaya neden olabilen etkenleri sıralarken asitleri, bazları ve tuzu da unutmamak gerekir. Asitler, metal yüzeydeki oksit tabakasını parçalayarak metalin oksijen ve su ile daha fazla temas etmesine neden olur. Özellikle hava kirliliğinin yüksek olduğu yerlerde pas oluşumuna neden olan bazlar, metal yüzeydeki direnci nötralize eder. Tuz ise metalin yüzeyini aşındırarak paslanmaya yatkın hale getirir.

Ortam Sıcaklığı
Genelde ortamdaki sıcaklık ne kadar yüksek olursa, metalin paslanma ihtimali de o kadar artar. Bunun nedeni su ve ısı moleküllerinin yüksek sıcaklıklarda daha aktif olmalarıdır. Agresif davranma eğilimine giren moleküller, metal yüzeye daha kolay nüfuz ederek oksitlenme sürecini başlatır.

Paslı Yüzeyler Nasıl Geri Kazanılır?
Paslı yüzeylere ideal görünümlerini geri kazandırmak için önce yüzey temizliği yapmayı ve hemen ardından Pasboyar ile boyalamayı düşünebilirsiniz. Söz konusu işlemleri nasıl kolayca tamamlayabileceğinize dair detayları ise aşağıda sıralanan başlıkların altında bulabilirsiniz.

Yüzey Temizliği Yapmak

Paslı yüzeyleri temizlemek için atılacak adımlar son derece kolaydır. Sırasıyla şu işlemleri gerçekleştirmeniz metal yüzeyin ideal görünümünü geri kazanması için yeterlidir.

İlk önce tel fırça ile metalin yüzeyinde oluşan pas tabakaları ve kabarmış boyaları  temizleyin. Zira pas tabakaları, temizlenmediği takdirde boyanın yüzeye tutunma kapasitesini düşürür. Pas tabakalarından arındırdığınız yüzeyi, ince kâğıt zımpara kullanarak pürüzsüz hâle getirin. Böylece yüzeye pas boyası uyguladığınızda tatmin edici sonuç elde edebilirsiniz.


Pas artıklarının kalma ihtimaline karşılık metal yüzeyi tel fırça ile fırçalayın.


Son aşamada, yüzeyi  tiner ile kir, yağ ve pastan arındırın.

Bu adımları uygularken koruyucu ekipmanlar kullanarak kendinizi ve çevrenizi korumayı ihmal etmeyin. Paslı yüzeyleri geri kazanmak için organik yöntemlere başvurmak, ilerleyen aşamalarda sorunun çok daha ciddi biçimde yeniden baş göstermesine neden olabilir. Bunun en büyük nedeni, limon suyu gibi doğal temizleyicilerin bünyelerinde barındırdıkları asittir. Düşük miktarda da olsa asit, hâlihazırda zayıf durumdaki yüzeyde kalıcı aşınmaya yol açabilir.

Pasboyar ile Boyama Yapmak

Paslı yüzeyleri geri kazanmak amacıyla sürecin ikinci aşamasında Pasboyar uygulamasına yönelebilirsiniz. Alkid bağlayıcı esaslı, pas önleyici Pasboyar, astara gerek kalmadan paslanma sorununun gözlemlendiği iç ve dış mekânlardaki tüm metal yüzeylere doğrudan uygulanabilir. Nasıl mı? İşte Pasboyar’ın son derece kolay olan ve kısa sürede tamamlanabilen uygulama detayları:

Pasboyar’ı fırça ya da rulo ile homojen bir biçimde yüzeye uygulayın. İdeal sonuç için iki kat uygulama yapılması önerilir. Zamandan kazanmak isterseniz, uygulama esnasında boya tabancası kullanabilirsiniz.

DYO uzmanlığı ile geliştirilen pas boyası, dış ortam şartlarına dayanıklıdır. Balkon korkuluğu ve ferforje gibi metal yüzeylere yepyeni görünüm kazanmaları için kaba pası alınmış yüzeye doğrudan uygulayabilirsiniz.

Ürün ambalajlarımızın üzerinde yer alan lejant bilgilerine göre de uygulama yapabilirsiniz. Detaylı yönlendirmeleri içerien bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Dyo Pasboyar Uygulama Talimatları

Pasboyar’ın kapağını açın ve fırça ya da rulo ile homojen bir biçimde yüzeye uygulayın. İdeal sonuç için pas boyası ile iki kat uygulama yapılması önerilir.

Zamandan kazanmak isterseniz, uygulama esnasında boya tabancası kullanabilirsiniz.

İlk katın yüzeye sürülmesinin ardından kuruması için (hava koşullarına bağlı olarak) 8 saat beklenmeli ve ikinci kat bu sürenin bitiminde uygulanmalıdır.

Fırça ve rulo kullanılarak yapılacak uygulamada inceltmeye gerek yoktur. Ancak gerekirse ilk kat DYO Sentetik Tiner ile %5 inceltilebilir.

Üstün özellikli pas boyası, püskürtme tabancası ile yüzeye uygulanacaksa DYO Sentetik Tiner kullanılarak %15-20 oranında inceltme yapılabilir.

Yüzeyin durumuna bağlı olarak 1 L Pasboyar ile yaklaşık 12-17 m²/tek kat alan boyanabilir.

DYO uzmanlığı ile geliştirilen pas boyası, dış ortam şartlarına dayanıklıdır. Balkon korkuluğu ve ferforje gibi metal yüzeylere yepyeni görünüm kazanmaları için kaba pası alınmış yüzeye doğrudan uygulayabilirsiniz.