Tavan Boyası Nasıl Yapılır? - Adım Adım Tavan Boyama Rehberi
Tavan, pek çok kez ihmal edilen ancak evin havasını tamamen değiştiren önemli bir alandır. Özellikle evi daha geniş, modern göstermek için farklı tavan boyamalarından ve destekleyicilerinden faydalanıldığı görülebilir.
Doğru dekore edilmiş bir tavan, evin tüm atmosferini değiştirebilir. Örneğin; evinizin tavanının beyaz yerine siyah olduğunu düşününce evi algılayış şeklinizde nasıl bir etki oluşurdu? Cevap genellikle evin daha boğucu ve karanlık bir tarza bürüneceği yönündedir. İşte tavan boyası tam da bu nedenle büyük öneme sahiptir.
Tavan boyasının önemi yalnızca renk ve desen bazında değildir. Doğru boyanmamış, boyası aşınmış bir tavan; ev ne kadar güzel dekore edilmiş olursa olsun algıda olumsuz bir etki yaratacaktır. İnsanın estetik bakışı dekorasyonu bir bütün olarak ele almaktadır. Bu nedenle tavan boyası da bu dekorasyon ve tarzın ayrılmaz bir parçası olarak zihinlerde yer edinmektedir. Peki, tavan boyama nasıl yapılır?
Tavan Boyama İçin Gerekli Malzemeler
“Tavan boyası nasıl yapılır?” cevabı sık araştırılan bir sorudur. Bunun için öncelikle gerekli malzemeleri belirlemek ve temin etmek gerekir. Tavan boyamak için gerekli tavan malzemelerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Pratik - Naylon örtü
- Maskeleme bandı
- Boya rulosu
- İnce işçilik - kestirme fırçası
- Merdiven
- Macun
- Macun bıçağı
- Spatula
- Boya tepsisi
- Zımpara
Bu listede yer alan malzemeler birincil olarak ihtiyaç duyulan ürünlerdir. Harici olarak ihtiyaç duyulabilecek malzemelere de rastlanabilir. Tavan boyası için özellikle doğru boya, rulo ve fırça seçimi büyük önem taşımaktadır. Bu seçimler, “Tavan boyaması nasıl yapılır?” sorusunun cevaplarını belirleyeceklerdir.
Tavan renginin iç cephe boya tonu ile uyumlu olması gerekir. Bunun yanı sıra dekorasyonla uyumluluk da boya tercihinde önemli bir adımdır. Tavan boyası seçerken tüm bu kriterleri göz önünde bulundurarak bir tercihte bulunulmalıdır.
Tavan boyama öncesi önemli bir diğer adım ise doğru boya rulosu seçmektir. Boyanın pürüzsüz, rahat bir şekilde sürülebilmesi için rulo tercihini doğru yapmak gerekir.
Tavan Boyamaya Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler
“Tavan nasıl boyanır?” sorusuna yanıt bulmadan önce doğru uygulama adına zemin hazırlanmalıdır. Bunun için ilk olarak eski boya zımparalanmalı, daha sonrasında çıkan kirler temizlenmelidir. Bu işlem için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:
- Boya sırasında kullanılacak güvenlikli kıyafetlerin giyilmesi
- Kıyafetlere ek olarak herhangi bir sağlık sorunundan korunmak adına maske ve gözlüğün takılması
- Zımparayla eski boyaların kazınması
- Bez ve toz fırçalarıyla yüzeyin temizlenmesi
Tüm bu adımlar sonrasında tavan, boya için hazır hâle gelmektedir. Bu işlem sonrasında tavan boyasını hazırlamak gerekir. “Tavan boyası nasıl hazırlanır?”, bu aşamada sıkça sorulan bir sorudur. Tavan boyası hazırlarken oranlara ve kullanılacak malzemelere dikkat edilmelidir.
Tavan boyasını hazırlarken boya, su, boya karıştırma çubuğu ve boya kabına ihtiyaç duyulur. Boya içerisine alana ve boya miktarına bağlı olarak farklı mililitrelerde su eklenebilir. Sonrasında kıvama bağlı olarak su eklenmeye devam edilebilir. Bu noktada karışımın ne çok akışkan ne de çok katı olmamasına dikkat edilmelidir. Tüm bu işlemler sonrasında tavan boyası hazırlama süreci sona erer ve boyama işlemine geçilir.
Tavan Boyama Teknikleri
Tavan boyama sırasında doğru tekniklerin uygulandığından emin olunmalıdır. Estetik bir görünüm elde edebilmek için boyayı sürme şekli, sürüş yönü gibi tekniklere hâkim olmak gerekir. Boyama sırasında özellikle şunlara dikkat edilmelidir:
- Boyayı eşit dağıtmak
- Köşe noktalarına doğru temas etmek
- Boyayı çevreye ve iç cephe duvarlara bulaştırmamak
Teknik kadar önem taşıyan bir diğer durum da doğru boya türünün seçilmesidir. Farklı pek çok boya türü arasından tavan için kullanmaya en uygun boyalar su bazlı tavan boyalarıdır.
Tavan Boyaması Sonrası Yapılması Gerekenler
Tüm boyama işlemleri sonrasında odanın havalandırılması ve boyanın kurumak üzere bırakılması da önemlidir. Kuruma sürecinde herhangi bir temasta bulunmamak, boyanın pürüzsüzlüğünün bozulmasını engellemek için önemlidir. Odanın havalandırılması ise olası bir solunum sorununun önüne geçmek adına da önem arz etmektedir.
Boya kuruduktan sonra son kontroller yapılabilir. Bu kontroller sırasında ince işçilik gerektiren noktaları tespit edip fırça yardımıyla boyayı uygulamak mümkündür. Son kat ince işçilik boyalarının ve düzeltmelerinin yapılmasıyla birlikte yeniden kuruma ve havalandırma aşamaları uygulanmalıdır. Sonrasında odayı yeniden kullanabilir ve yenilenen tavanınızın tadını çıkarabilirsiniz.