Vintage Mobilya Alırken Faydalı Olacak 10 İpucu!

Vintage mobilya satın almak hem çok zevkli bir süreçtir hem de ekonomik bir şekilde kaliteli mobilya sahibi olmanızı sağlar. Ayrıca evinize getirdiği özgün ve “cool” hava da cabasıdır… 

Alacağınız mobilyalar zamanında seri üretim bile olsa, eskidiğinde bir karakter kazanır ve vintage kimliğine bürünür. Bunun da ötesinde, "çevre dostu" bir yaklaşım sergilemiş ve yaşlanan dünyamıza yardım etmiş olursunuz.

Ayrıca vintage mobilyalar alırken yıpranmış olmasına da kafayı takmanıza gerek yok. Çünkü bu vintage mobilyaları Dyo’nun Hobilux serisi ile kolayca yenilemeniz mümkündür. 

Vintage mobilya satın almak, ikinci el mobilya almaktan biraz farklıdır. Vintage mobilyaları sadece kullanılmış veya eski mobilya olarak düşünmeyin. Vintage mobilyalar, belirli bir döneme ait mobilyalardır. Bir mobilyanın gerçek vintage olması için en az 30 ila 40 yaşında olması gerekir. Yüz yıldan eski olan her şey ise antika sayılır.

İnternetten Vintage Satın Alma

Akla ilk gelen internette vintage mağazalara bakmaktır ama siz araştırmanızı biraz daha derinleştirebilirsiniz. Bu araştırmada karşınıza farklı dönemlere uzmanlaşmış eski mobilya siteleri çıkacaktır. Ayrıca genel müzayede sitelerinde de hoş sürprizlerle karşılaşabilirsiniz.  Bunların yanında, seri ilan siteleri, forumlar veya sosyal medya gruplarında da sahibinden güzel parçalar karşınıza çıkabilir. 

İnternet araştırmasının en iyi tarafı, birçok seçenek sunmasıdır ancak satın alma yaparken çok dikkatli olmanız gerekir. Mobilyayı bizzat görmediğiniz durumlarda boyut farklılıkları veya kalitesizlik ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca vintage mobilyalarda en riskli faktör eşyanın durumudur. Unutmayın, fotoğraflar ile gerçek farklı olabilir. Ek olarak nakliye maliyetlerini de asla göz ardı etmeyin. 


Satın Alma İpuçları

Vintage mobilyalar harikadır ancak bulduğunuzun iyi bir parça olduğunu ve fiyatına değdiğini nasıl belirlersiniz? Veya daha genel bir soru soracak olursak, iyi bir vintage mobilyayı nasıl bulursunuz? İşte size 10 yararlı ipucu:

1.Mağazaları bulun ve sürekli ziyaret edin 

Bölgenizdeki farklı eski mobilya mağazalarını düzenli olarak ziyaret edebilirsiniz. Eğer bölgeniz yeni konutların olduğu bir bölge ise, şehrinizdeki daha eski semtleri keşfetmeyi deneyin. Pazarları, müzayedeler ve yenilenen evler de harika armağanlar sunabilir. Bu iyi kaynakları tespit edince, oraya sık sık gitmek güzel parçalar geldiğinizde kaçırmamanızı sağlar. Ayrıca mağazalardaki tezgahtarlar ile samimiyet kurun. Böylece istediğiniz bir şey ortaya çıktığında size haber verebilirler. Vintage mağazaları genellikle belirli bir süre sonra satılmayan parçaların fiyatlarını düşürür. Sık sık gözlem yaparsanız, pazarlıkta bu bilgiyi kullanabilirsiniz.

2.Mobilyanın düzgün kullanılmış olduğuna bakın

 Düzgün kullanılmış mobilyalar her zaman tercih edilir. Bazen ikinci el mağazalarda içine verilen mobilyalar iyi durumda olur, o yüzden buralara bakmayı ihmal etmeyin. Genel olarak, yemek odası takımları, dolaplar ve sandıklar gibi mobilyalar, döşemeli mobilyalardan daha iyi korunur. Biraz yıpranmışsa da sorun etmeyin çünkü sağlam mobilyaları yenilemek de hiç zor değildir. Dyo’nun Hobilux ürün serisi ile bu çözümü keyifli ve ekonomik bir biçimde yapabilirsiniz. 

3.Sağlam iskelete sahip mobilyalar bulun

Mobilyalarda iskelet önemlidir. Örneğin, çekmeceler çekince kolayca dışarı kaymalı ve döşemeli parçalar sağlam çerçevelere sahip olmalıdır. Perakende vintage mağazaları genellikle kaliteli parçaları yeniden döşetir ancak bu fiyatlarının artmasına neden olur. Plastik mobilyalar ise çatlama eşiğinde olmamalıdır.

4.Az bilinen markalara yönelin

Ünlü markaların ürünlerini bulmak harikadır ama kendinizi yalnızca bu markalarla sınırlamayın. Aynı dönemin diğer üreticileri daha ucuz ancak aynı kalitede olabilir, aklınızdan çıkarmayın.

5.Kalite, kalite, kalite 

Yaygın fakat yanlış olan bir inanış tüm eski mobilyaların kaliteli olduğudur. Bu maalesef gerçek değildir. Mobilyanın eski olması, kalitenin iyi olduğu anlamına gelmez. Her dönemin iyi veya kötü yapılmış mobilyaları vardır ve vintage mobilyalarda da bu durum geçerlidir. Alışverişe başlamadan veya açık artırmada teklif vermeden önce aradığınız dönemin markalarını araştırmak iyi bir fikir olabilir.

6.Çizikler sizi korkutmasın 

Yukarda düzgün kullanılmış mobilya bulmanızı önerdik, ancak bazı mobilyalarda yüzey çizikleri olabilir. Bu çizikler moralinizi bozmasın. Dyo’nun Hobilux serisi sayesinde bu çizikleri kolayca düzeltebilir ve mobilyayı bambaşka bir görünüme kavuşturabilirsiniz. 

7.Kusurları pazarlıkta kullanın 


Size çiziklerin konusunda iyi bir haberimiz daha var: Onları pazarlıkta kullanabilir ve sonrasında Dyo Hobilux serisi ile zahmetsizce ve ekonomik bir şekilde yenileme yapabilirsiniz. Ancak yine yukarda belirttiğimiz gibi mobilyanın iskeletinin sağlamlığından emin olmalısınız. 

8.Ölçülerden emin olun 

Vintage mobilyayı depoya atmak için almıyorsanız (ki hiç sanmıyoruz!) boyutunun evinize uygun olduğundan emin olmalısınız. Mobilyaların güzelliğinin sizi bu konuda yanıltmasına izin vermeyin. Unutmayın, mağazada mobilyalar her zaman çok büyük veya küçük görünebilir. Evinize uyan bir parça satın almak için ölçülerinizi yanınıza almayı atlamayın.


9.Kullanımı değiştirip tarz kazandırın

Kullanım amacını değiştirdiğiniz vintage mobilyalar çok şık bir görünüm yaratabilir. Örneğin, küçük bir masayı komodin olarak veya eski bir sandığı sehpa olarak kullanabilirsiniz. Beklenmedik yerlerde sıra dışı mobilyalar, mekanınıza farklı bir tarz kazandırır.

10.Birbiriyle uyumlu farklı parçaları kombinleyin


Vintage mobilyaları set olarak almanız gerekmiyor. Üstelik bu pahalı olabilir veya fazla vintage parçalar evinizi boğabilir. Bunun yerine birbiri ile veya evinizdeki diğer mobilyalar ile uyumlu parçaları arayabilirsiniz.  
Bu yöntem özellikle bütçeniz sınırlıysa çok işe yarar ve aynı zamanda özgün tarzınızı ifade etmenin en iyi yoludur.