DYO “Akromax Suprema” Çatı Cephe Malzemeleri Ödülleri'nde "Yılın Cephe Malzemesi" Ödülünü Kazandı
DYO Akromax Suprema 2025 Çatı ve Cephe Malzeme Ödülleri'nde “Yılın Cephe Malzemesi” ödülüne layık görüldü.
Türkiye’nin yerli ve milli boya markası DYO’nun, Cumhuriyet’in 97. Yıldönümü şerefine, 1933 yapımı siyah beyaz “Türkiye’nin Kalbi Ankara” filmini renklendirdiği film yayınlandı.
DYO, 1933 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. yılı dolayısıyla Atatürk'ün isteği üzerine siyah beyaz çekilen “Türkiye’nin Kalbi Ankara” filminin görüntülerini renklendirdi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü arşivinde yer alan film, DYO tarafından süreli yayın için alınarak yapay zeka teknolojisi ile günümüze uyarlandı. “İlelebet Cumhuriyet Dyo” sloganı ile genç Cumhuriyet’in 10. yılındaki coşkusunun, 97. yılında da aynı heyecan ve birliktelik ile kutlandığına vurgu yapan film, Cumhuriyet’in birleştirici gücüne dikkat çekiyor.
FİLMİN RENKLENDİRİLMESİ 196 SAAT SÜRDÜ
Cumhuriyet değerlerinden aldığı güç ve ilhamla Türk boya sanayisine öncülük eden DYO’nun 1933 yapımı siyah beyaz filmden seçtiği bölümler, özel yapay zekâ teknolojisi kullanılıp 4K 60fps'ye dönüştürülerek renklendirildi. Yaratıcılık ve uygulama süreci markanın dijital ajansı Salvo imzası taşıyan projenin yapımı 196 Saat sürdü. Filmin içinde geçen 625 kare fotoğraf tek tek taranıp işlemden geçirildi. Netleştirilen görüntülerin her bir karesi ayrı katmanlara ve piksele ayrılarak analiz edilip düzenlendi. Çözünürlüğü artırmak amacıyla, 3 ayrı yapay zekâ teknolojisinden yararlanılarak orijinale en yakın renkler yansıtılmaya çalışıldı. Renklendirmedeki hataları minimuma indirmek için, Atatürk’ün giydiği frak ve videoda yer alan tüm 1933 yılı kıyafetleri farklı kaynaklardan da özel olarak araştırıldı. Atatürk’ün en sevdiği türkülerden Manastır Türküsü’nün müzikal düzenlemesi, filme özel olarak yeniden yapıldı.
DÖNEMİN HEYECANI VE 1933 YILINDAN KARELER
Anadolu’nun dört bir yanından Cumhuriyet’in coşkulu kutlamaları için Ankara’ya gelen izcilerin, askerlerin, gazilerin, köylülerin, genç-yaşlı, kadın-erkek her kesimden halkın yer aldığı film, Cumhuriyet’in hepimizin ortak paydası olduğunu anlatıyor. Cumhuriyet’in 10. yıl kutlamaları için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelen Mustafa Kemal Atatürk, 10. Yıl Nutku’ndan şu sözler ile devam ediyor: “Ebediyete akıp giden her on senede, bu büyük millet bayramını daha büyük şereflerle, saadetlerle, huzur ve refah içinde kutlamanı gönülden dilerim. Ne mutlu Türk'üm diyene!”
1933 yılına ait görüntülerin ilk kez 4K olarak görülebileceği, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın coşku ile kutlandığı film, TV ve dijital iletişim kanallarında yayında!
KÜNYE
Reklamveren: DYO
Reklamveren Ekibi: Melek Soklangıç Dinçer, Nilay Özyurt, Gökçen Kiremitci, Rana Yiğitbaşı
Kreatif Dijital Ajans: SALVO
Kreatif Direktör: Okan Saykun
Kreatif Ekip: Reha Kocabaşoğlu
Müşteri İlişkileri Ekibi: Cem Taşkıran, Gizem Topal
Medya Ajansı: Vizeum
Medya Ajansı Ekibi: Neslihan Akkaya Serinova, Eda Harput, Gürkan Baykal, Hazal Sezer, Tuba Miraloğlu, Doğan Kılıçarslan, Emre Aymak, Sena Öztürk, Yağmur Okay.
Prodüksiyon Ekibi: Gürkan Akkuş
Atölye: Yiğit Alp Kırık, Mürsel Akkuş
Müzikal Düzenleme: Soykan Soner
Yönetmen: Sergey Yutkeviç / Türkiye’nin Kalbi Ankara 1934