Çalışanlarımıza İyi Bakmak
Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nde geçen “insana yakışır iş” anlayışı Yaşar Topluluğu’nun iş yapış biçimini belirleyen en temel değerlerindendir. Bu kapsamda Topluluk, çalışanların temel haklarını, sağlık, güvenlik ve refahlarını her zaman ön planda tutmaktadır. Türkiye’de çalışanlarına sendikal örgütlenme haklarını tanıyan ilk şirketler arasında Yaşar Topluluğu şirketleri yer almaktadır. Dyo Boya Fabrikaları’nda 1985 yılından itibaren sendikalı çalışanlar bulunmaktadır.
Bulunduğu sektörlerde ilkleriyle bilinen Yaşar Topluluğu şirketleri, sendikalaşma konusunda da önemli adımlar atmıştır. Boya sektöründe toplu iş sözleşmesinin uygulandığı ilk şirket Dyo Boya’dır. Yasal sendikalara üye olan çalışanlar ile daima yapıcı ilişkiler kurulmakta, çalışanların sendikaya üye olma haklarına saygı duyulmaktadır. Bu kapsamda Dyo Boya’da Petrol-İş Sendikası ile işveren arasında yapılan iş yeri ve işletme toplu iş sözleşmeleri ile çalışanların hakları güvence altına alınmıştır.
Yaşar Topluluğu’nda işe alım, ücretlendirme, performans değerlendirme, eğitim ve gelişim gibi tüm insan kaynakları süreçlerinde çalışanlara fırsat eşitliği tanınmakta, ayrımcılık yapılmamaktadır. Çocuk istihdamına izin verilmemekte, çalışanlarımıza uygun çalışma koşulları sağlanırken, kadın çalışanlarımızın güçlenmesine özel önem verilmektedir.
Yaşar Topluluğu çalışanlarının profesyonel gelişimlerine önem verdiği kadar, kişisel gelişimlerinin devamı için de eğitimlerini sürdürmektedir. Ayrıca, hem çalışanlarına, hem de ailelerine destek olmak için sıklıkla görülen hastalıklar konusunda bilgilendirici eğitim çalışmaları gerçekleştirmektedir. Dyo Boya’da her yıl yapılan çalışan yönetici görüşmeleri sırasında çalışanlardan alınan öneriler doğrultusunda yıllık eğitim planları yapılmaktadır. Bu sayede şirket içi eğitimler çalışanların ihtiyaçlarına uygun olarak belirlenerek çalışan gelişimi sağlanmaktadır.
Şirketlerimizde iş sağlığı ve güvenliğini sağlamaya yönelik olarak tüm şartlar yerine getirilmekte, meydana gelebilecek olası iş kazaları ve meslek hastalıklarının önüne geçmek için çalışanlarımıza eğitim verilmekte, ve gerekli denetimler yapılmaktadır.
2018 yılı içerisinde Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi amacıyla Seveso III Yönetmeliği uyarınca gerekli güncellemeler T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirilmiştir. Bu bildirimler akabinde Seveso ve İş Ekipmanları Yönetmeliği’ne uygun olarak ilgili ölçümler, kontroller ve gerekli düzenlemeler ile ilgili Çiğli Fabrika’da çalışmalar başlatılmış, 2018 yılında planlanan program dahilinde yapılmıştır. HAZOP risk değerlendirmeleri bitirilmiş, aksiyonlar için çalışmalar başlatılmıştır.
ATEX ve EX ekipmanlarının uygunluk kontrolleri yapılmış, bu ekipmanlar ile ilgili planlamalar belirlenmiştir. Riskli ekipman kontrolleri ve gerekli eğitimlerin 2019 yılında gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Yeni kimyasal depolama alanlarının mevzuata tam uyumluluğu sağlanmıştır. Depo yerleşim düzenleri, giriş yanına asılmıştır. Özel depolama matrisleri gözden geçirilerek depolama kuralları güncellenmiştir. Çalışma alanlarında iklimlendirme sistemi çalışmaları tamamlanmış, sıcak veya soğuk olarak işyeri ortamına temiz hava girişi ile daha sağlıklı ve daha rahat bir çalışma ortamı sağlanmıştır. Yük kaldırma manipülatörleri ve boş kap kaldırma aparatları ile bel incinmelerini azaltarak daha sağlıklı çalışma koşulları oluşturulmuştur.
Sentetik Reçine tanker dolumlarında yeni sisteme geçilmiş yangın riski düşürülmüştür. İşletme içerisindeki Sprinkler yangın söndürme sistemi etkin alanları arttırılmış, yeni yangın suyu pompaları ile pompa istasyonu büyütülmüş olup, daha etkin yangın söndürme sistemleri ile yangın söndürme odaklı riskler düşürülmüştür. Yangın alarm bölgelerine daha hızlı ulaşma amacıyla işletme içinde alarm bölgesini gösteren ek monitörler konulmuştur. Bu çalışma ile birlikte uyarı gönderilen bölgeye daha hızlı ulaşım sağlanmıştır. Yapılan yangın tatbikatlarında, alarm yerine varış sürelerinde %20 iyileşme gözlenmiştir.
Yaşar Holding Sürdürülebilirlik Raporu için tıklayınız.