Bahçe ve Çiçek Sulama İçin Sürdürülebilir Yaklaşımlar

İklim değişikliği, su kaynaklarının giderek azalması gibi çevresel zorluklara neden oluyor. Hal böyle olunca da bahçecilikte sürdürülebilir yaklaşımlar çok daha önemli hale geliyor. İçeriğimiz aracılığıyla bahçenizin bakım rutinini bozmadan nasıl su tasarrufu sağlayabileceğinizi öğrenebilirsiniz. İşte kategoriler halinde uygulayabileceğiniz birbirinden pratik sürdürülebilir bahçecilik yöntemleri:

Sürdürülebilir Sulama Yöntemleri

Sürdürülebilir sulama kapsamında 3 farklı yöntemden söz edebilmek mümkündür. Bunlar:

Damla Sulama Yöntemi

Damla sulama yöntemi, bahçecilikte sürdürülebilir çözümler denildiğinde ilk akla gelen seçeneklerden biridir. Zira salma sulama ile kıyaslandığında kayda değer oranda tasarruf sağlar. Bu yöntemde, su ve içerisinde taşıdığı besin maddeleri borular yardımıyla bitkilerin kök bölgesine doğrudan aktarılır. Bitkiler, zamanlayıcılar yardımıyla sürekli olarak ideal miktarda suya kavuşur.

Yağmur Suyu Hasadı ile Sulama

Sürdürülebilir sulama yöntemlerinden bir diğeri, yağmur suyu hasadı yapılması fikrine dayalıdır. Verimli yağmur suyu hasadı için alan analizi ve depo yeri seçimi önemlidir. Su, çatıdan ve diğer yüzeylerden yağmur olukları ile depoya aktarılır. Daha sonrasında ise damla sulama yöntemi ile bitkilere ve ağaçlara yağmurda biriken suyun aktarımı gerçekleştirilir.

Akıllı Sulama Sistemleri ve Faydaları

Organik bahçecilik ve sürdürülebilir sulamadan bahsedildiğinde, akıllı sistemler de tercih edilebilir. Akıllı sulama teknikleri kapsamında topraktaki nem seviyesini ölçen sensörlerden, hava durum istasyonlarından, akıllı kontrol ünitelerinden ve debi ölçerlerden faydalanılır. Sistemler, mobil uygulamalar ve web arayüzleri aracılığıyla yönetilir. En önemli faydaları ise su, zaman ve işgücü tasarrufudur. Akıllı sulama sistemleri ayrıca hassas gübreleme gibi uygulamalara çok daha rahat biçimde olanak tanır.

Su Tasarrufu Sağlayan Teknikler

Organik bahçecilikte su tasarrufu elde etmenizi sağlayacak başlıca teknikler şunlardır: 

Mulch Kullanımı ile Su Tasarrufu

Toprak yüzeyini kaplamak için kullanılan organik ve inorganik malzemelere Mulch adı verilir. Mulch kullanımı ile su tasarrufu uygulamasına verilebilecek en ideal örnek, saman örtüsüdür. Saman, uygulama aşamasında bitkinin alt tarafını tamamen kaplayacak şekilde zemine serilir. Böylece bitkinin köklerinin geliştiği alan, doğrudan güneş ışığına maruz kalmaz ve su tasarrufu sağlanır. Organik bahçecilik uygulamasında; kompost, ağaç kabuğu, yaprak gibi materyaller de kullanılabilir.

Bitki Seçimi ve Su Tüketimi

Sürdürülebilir yaşam ve bahçecilik için çevre dostu sulama yöntemlerinin kullanımı tek başına yeterli değildir. Düşük su tüketimi için aynı zamanda bitki seçimi de önemlidir. Örneğin; yıllık yağış miktarının düşük olduğu yerlerde, kuraklığa dayanıklı bitkilerle suyun gereksiz kullanımı önlenebilir. Bitki seçiminde ayrıca derin veya yüzeysel kök sistemi, mevsimsel su ihtiyacı, su tutma kapasitesi gibi kriterleri göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

Çevre Dostu Uygulamalar

Bahçe bakımında sürdürülebilirliği sağlamanızı kolaylaştıracak çevre dostu uygulamaların en önemlileri şu şekilde sıralanabilir:

Organik Gübre ve Kompost Kullanımı

Organik bahçecilik uygulamalarının temel taşı nedir şeklindeki bir soruya, doğal gübre ve kompost kullanımı cevabı verilebilir. Çünkü organik gübre vb. materyaller, topraktaki bitkiler için yararlı içeriği artırıp yapısını iyileştirir. Toprağın hava alma, drenaj kapasitesi yükselir ve bitkilerin su stresine karşı direnç seviyesinde olumlu gelişim sağlanır. Tüm bunlara ilaveten kimyasal gübrelerin yol açtığı kirlilik riski ortadan kalkar.

Doğal Yağmur Bahçeleri Oluşturma

Çevre dostu sulama uygulamaları, sürdürülebilir bahçeciliğin olmazsa olmazları arasındadır. Bunun en önemli nedeni, uygulamaların su yönetimi konusunda etkin sonuçlara ulaşılmasını kolaylaştırmasıdır. Yağmur suyu hasadı ve filtreleme yöntemleri birlikte kullanılarak bitkiler için kirleticilerden arındırılmış kaynaklar oluşturulabilir. Dahası diğer canlılar için yaşam alanı sağlanırken toprak erozyonu riski minimuma indirgenebilir. 

Sürdürülebilir Sulama Tekniklerini Bahçenizde Nasıl Uygulayabilirsiniz?

Sürdürülebilir sulama tekniklerini bahçenizde nasıl uygulayabileceğinizi öğrenmek istiyorsanız, aşağıda sıralanan önerilere göz gezdirebilirsiniz.

  • Herhangi bir tekniği uygulamadan önce bahçenizdeki bitki düzenini gözden geçirebilirsiniz. Bu sayede damla sulama sistemi gibi yöntemleri çok daha verimli kullanma imkânı bulabilirsiniz. Örneğin; mevsimlik bitkileri su ihtiyaçlarına göre gruplayıp aynı alana dikebilirsiniz.
  • Bitkileri su ihtiyaçlarına göre gruplandırdıktan sonra suyu nakledecek boruları döşemeye başlayabilirsiniz. Her gruba özel zamanlayıcı veya akıllı kontrol ünitesi kullanarak su salınımını en doğru şekilde sağlayabilirsiniz.
  • Sulamada yeraltı kaynakları yerine çevre dostu sulama çözümlerine yönelebilirsiniz. Yani yağmur hasadı yapmaya başlayabilirsiniz. Bunun için yağmur suyunun evinizin çatısındaki oluklar vasıtasıyla bir depoya veya havuza aktarımını sağlayabilirsiniz. Daha ekonomik bir çözüm içinse bahçenin belirli bölgelerine su toplama amaçlı büyük hacimli variller yerleştirebilirsiniz.
  • Damla sulama sisteminde minimum miktarda su kullanmak için bitkilerin kök kısımlarına, su tutma kapasitesi yüksek materyaller yayabilirsiniz. Saman, ağaç kabuğu gibi materyaller, güneş ışığının zeminle bağlantısını keser. Bünyelerinde sakladıkları su sayesinde bitkiler nemli ortamda gelişim fırsatı bulur.
  • Benzer etki için asma ve benzeri bitkilerin üstüne koruyucu örtü gerebilirsiniz. Örtü, gece boyunca meydana gelen hava değişimleri sonucunda oluşan nemin tıpkı bir yağmur gibi bitkileri beslemesini mümkün kılar.

Sıkça Sorulan Sorular

Sürdürülebilir bahçe sulama yöntemleri nelerdir?

Sürdürülebilir bahçe sulama yöntemleri; damlama, yağmur su hasadı ve akıllı sistem kullanımı şeklinde sıralanabilir.

Damla sulama sistemi nasıl çalışır?

Damla sulama sisteminde, bahçedeki dikili alanlara uygun şekilde döşenen bir dizi boru kontrol ünitesine ya da zamanlayıcıya bağlanır. Su çıkış miktarı ve sıklığı, bitkilerin ihtiyacına göre ayarlanabilir.

Yağmur suyu hasadı nedir?

Yağmur suyu hasadı, konutun ve aynı bahçede bulunan yapıların çatısındaki oluklar aracılığıyla bir noktada sulama kaynağı oluşturulması prensibine dayalı yöntemdir. 

Akıllı sulama sistemleri nelerdir?

Akıllı sulama sistemleri, uzaktan kontrol edilebilen ve hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf sağlayan tarım teknolojileridir. Söz konusu sistemlerden sürdürülebilir bahçecilik kapsamında evlerde de yararlanılabilir.

Bahçede su tasarrufu nasıl sağlanır?

Bahçede su tasarrufu, toprak yapısına ve yağış rejimine uygun bitkilerin tercih edilmesiyle sağlanabilir. Sürdürülebilir sulama yöntemleri ise tasarruf seviyesinin daha tatmin edici seviyelere yükselmesini mümkün kılar.

Çevre dostu sulama teknikleri nelerdir?

Damlama yöntemi, en çevre dostu seçenek olarak öne çıkar. Bu yöntemin sağladığı su tasarruf miktarı, akıllı sistem kurulumu ve Mulch kullanımı gibi uygulamalarla daha da artırılabilir.

Mulch kullanımıyla su tasarrufu nasıl yapılır?

Bitkilerin ekili olduğu toprağın üzerine su tutma kapasitesi yüksek ve doğa dostu inorganik/organik materyaller dökülerek yapılır.

Hangi bitkiler daha az su tüketir?

Nolina, kurdele çiçeği, sukulent, kauçuk ağacı, parlak aralya, kılıç çiçeği ve çeşitli kaktüs türleri en az su tüketen bitkilerdir.