Balkonda Bitki Bakımının Püf Noktaları
Yaşam alanına doğadan bir parça eklemek isteyenler tarafından sıklıkla tercih edilen bitkiler, bakım süreci doğru şekilde yürütülmezse kısa süre içerisinde solabilir. Bitki çeşitlerinin her birinin bakım süreci, türünün özelliklerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bitki bakımı müstakil evlerde bahçede yapılabilirken apartman dairelerinde genellikle balkonda gerçekleşir.
Balkonda bitki bakımı için dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunur. Yaşadığınız bölgenin iklim koşulları ve hava sıcaklığı, balkonda bakmak istediğiniz bitki türünü ve ömrünü etkileyebilir. Yaşam alanı koşullarına uyum sağlayabilecek bir bitki türüne sahip olmak son derece önemlidir.
Bitkilerin bakım süreci birbirinden farklıdır. Sulama sıklıklarından yaşadıkları sıcaklık koşullarına kadar pek çok açıdan farklılık gösteren ev bitkilerini öğrenmek için detaylı bir araştırma yapabilirsiniz. Bitkilerin bakım süreçlerini takip ederek hareket etmek gereklidir.
Açık Hava Seven Bitkilerle Yaşam
Bitkilerin neredeyse tamamı havayı temizleme özelliğine sahiptir. Havada bulunan toksik maddeleri temizleyerek hava kirliliğini azaltan birçok bitki türü bulunur. Bu bitkilere evinizin balkonunda bakma imkanınız bulunur.
‘’Balkon bahçeciliği’’ olarak da adlandırılan balkonda bitki bakma sürecinde tercih edeceğiniz bitki türlerinin açık hava sevmesi son derece önemlidir. Balkonlarda yetiştirilebilecek bitkiler açelya, ateş çiçeği, hercai menekşe, krizantem, begonya, Bodrum papatyası, cam güzeli, gardenya, sardunya, ortanca ve yıldız çiçeği olarak sıralanabilir.
Balkonlarda süs bitkilerinin yanı sıra domates, biber, soğan, ıspanak, roka, sarımsak gibi meyve ve sebzeler de yetiştirilebilir. Bakım sürecinin doğru şekilde yürütülmesi hasat zamanının belirleyici faktörüdür.
Balkonda bitki bakma sürecinde bazı püf noktalara dikkat edilmelidir. Bitkilerinizi yetiştireceğiniz toprak, temiz olmalıdır. İçerisinde zararlı böcek veya otların yer aldığı toprak türlerinden aradığınız verimi elde edemeyebilirsiniz. Torf olarak alabileceğiniz özel topraklar, ekime hazır yapıları ile pratik bir kullanım imkanı tanır.
Bitkilerin büyümesi için saksı da önemli bir etkendir. Saksı, yetiştireceğiniz bitki türüne, köklerine, büyüme biçimine ve bakım koşullarına bağlı olarak seçilir. Genellikle büyük ve geniş saksıların seçilmesi idealdir. Fideleme yapmak istediğinizde saksılar arasında belirli bir boşluk bırakmanız tavsiye edilir.
Gübre seçimi, bitkilerin gelişip büyümesinde büyük rol oynar. İçerisinde kimyasal maddelerin bulunmadığı organik sertifikalı gübreler hem bitkilerin hem de insanların sağlığı için son derece yararlıdır. Gübrelerin yanı sıra evsel atıklardan yapabileceğiniz özel kompostları da bitkiler için kullanabilirsiniz. Bitkilerin gelişimine katkıda bulunurken atık miktarını azaltarak çevre dostu bir tavır gösterebilirsiniz.
İlk kez bitki yetiştirecekseniz organik bir tohum veya fide alabilir, sonraki yıllarda bitkinizden elde ettiğiniz tohumları kullanabilirsiniz. Bitki tohumunu toprak ve gübrenin karıştırıldığı saksıya yerleştirdikten sonra üzerini bir miktar toprak ile kapatabilirsiniz. Ardından yeterli su ekleyerek saksıyı direkt güneş almayan bir noktaya yerleştirebilirsiniz.
Bitkinin ihtiyaç duyduğu miktar ve sıklıkta sulama yaptıktan sonra fideler ortaya çıkmaya başlar. Fidelerin çıkmasıyla beraber bitkiyi başka bir saksıya alarak sulamaya devam edebilirsiniz.
Bakmakta olduğunuz bitkiyi zararlı böceklerden korumak için gerekli önlemleri almanız tavsiye edilir. Böceklenme, yakındaki bitkilere yayılarak büyük problemlere yol açabilir.
Hava Sirkülasyonu ve Rüzgar Faktörü
Bahçe ve balkon gibi dış mekanlarda bitki bakımı için birçok faktörün göz önüne alınması gerekir. Açık balkonlar pek çok bitki çeşidinin pratik bir şekilde yetiştirilebildiği alanlardır. Kapalı balkonlar ise korunaklı alanlar olduğundan bitki yetiştirme süreci görece daha kolay olur.
Bitkilerin yetişme sürecinde balkon belirleyici unsur olmasa da etkilidir. Güneş alan ve nemsiz balkonlar, bitkilerin sorunsuz bir şekilde yetişmesine yardımcı olur. Bitkilerinizi yetiştirecek alanı seçerken bu özellikleri dikkate alarak keyifli bir bahçıvanlık deneyimi yaşayabilirsiniz.
Hava sirkülasyonunun çok olduğu veya şiddetli rüzgara maruz kalındığı balkonlara yerleştirilen saksılar, zarar görebilir. Rüzgarın zarar veremeyeceği ağırlık ve şekillere sahip saksıları tercih ederek bitkilerinizi koruyabilirsiniz. Balkonuuzun şiddetli rüzgardan etkilenmesini önlemek için uzun bitkiler veya rüzgar kıran materyaller tercih edebilirsiniz.
Sulama Dengesi
Sulama dengesi bitkilerin yaşamını etkileyen en önemli unsurdur. Bitki türlerinin ihtiyacı olan sulama miktarı ve sıklığı birbirinden farklıdır. Bazı bitkiler uzun süre susuz yaşayabilirken bazı bitkilerin her gün sulanması gerekir.
Sulama sıklığı bitkilerin özelliklerine bağlı olarak değişim gösterdiğinden bakmak istediğiniz bitkiyle ilgili detaylı bilgi edinerek harekete geçmeniz tavsiye edilir. Sulama koşullarının, yaşam biçiminiz ile uyum sağlaması gerekir.
Farklı bitkilerin farklı zaman aralıklarında sulanması gerekebilir. Düzenli şekilde sulama yapılması gereken bitkilerin hava koşullarına uyum sağlaması da son derece önemlidir.
Sıcağa Dayanıklı Bitkiler
Bitki türleri, sıcak havalarla beraber solmaya başlayabilir. Bitkilerin de tıpkı insanlar gibi yaz ve kış seven türleri bulunur. Yaz mevsimini severek sıcağa yüksek dayanıklılık gösteren bitkiler arasında alev çiçeği, kozmos çiçeği, sarı zambak, lavanta, püskül çiçeği ve tüylü palmiye yer alır.
Sıcağa dayanıklı bitkiler direkt olarak güneşe maruz kalabilen yapıları ile özellikle sıcak iklim şartlarının hakim olduğu bölgelerde sıklıkla tercih edilir. Özel yapıları ile sıcak ve nemli havada çiçek açmaya başlayan bitkiler, güneşin direkt yansıdığı yerlerde bakılmalıdır. Balkonda bakacağınız bitkileri gölgeye yerleştirmemeniz tavsiye edilir.
Güneş seven bitkilerin sulanmayı sevmediği düşünülebilir. Bu düşünce bütün bitki türleri için geçerli değildir. Güneşi seven ve sulanmaya ihtiyaç duyan pek çok bitki çeşidi bulunur. Doğru bir bakım süreci ilerletmek için seçtiğiniz bitkinin ihtiyaçlarını detaylı olarak inceleyebilirsiniz.
Kapalı Balkonlarda Bitki Bakmak
Kapalı balkonda bakılabilen bitkiler için en önemli koşul, güneş alan bir bölge ve gerekli iklim şartlarıdır. Bitki bakımı için kullandığınız balkon yeterince güneş almıyorsa duvarları beyaz renge boyayabilirsiniz. Beyaz renk, ışığın yansımasına yardımcı olarak bitkilerin gelişimini destekler.
Balkonun ışık almaması gibi aşırı ışık alması da bir sorun olarak görülür. Sürekli güneşe maruz kalan bitkiler kısa süre içerisinde ölür. Bitkilerin güneşten etkilenmesini önlemek için gölgelik kullanabilirsiniz.
Eğlenceli ve huzurlu vakit geçirmek için balkonda bitki bakabilirsiniz. Doğayı evinize getirerek toprak ile yakınlaşmanızı sağlayan balkonda bitki bakımı, gerekli adımlar takip edildiğinde oldukça kolay şekilde yürütülebilir. Doğru şartları oluşturarak bitkilerinizi keyifli bir şekilde evinizin balkonunda yetiştirebilirsiniz.