Balkonlarda İlkbahar Hazırlığı

Havaların yavaş yavaş ısındığı ilkbahar günlerinde güzel havaların keyfini balkonunuzda çıkarmak isteyebilirsiniz. İlkbahar geldiğinde güneşin içinizi ısıttığı, kuş sesleriyle ruhunuzu dinlendireceğiniz ve huzuru hissedeceğiniz bir balkon, sevdiklerinizle yapacağınız aktiviteler için de eşsiz bir mekân olabilir. Burada daha rahat olmak ve sevdiklerinizi de rahat ettirmek için ise konforlu bir alan oluşturabilirsiniz.

İlkbaharın keyifli havalarında çayınızı ya da kahvenizi yudumlamak için balkonda oturabilirsiniz. Kitap okumanın, ailenizle yemek yemenin ya da arkadaşlarınızla sohbet etmenin keyfini daha çok hissetmek için baharda balkon dekorasyonunda değişikliklere gidebilirsiniz. Balkonunuz küçük de olsa işlevsel ürünler kullanarak sevdiklerinizle eğlenceli zaman geçirebileceğiniz bir alan yaratabilirsiniz.

 

Saksı bitkileri, bir masa veya sehpa, sandalyeler ve zevkinize hitap eden dekoratif parçalar seçerek balkonlar ilkbahara hazırlanabilir. Keyifle dekore ettiğiniz balkonda ilkbaharın renklerini kullanabilir, cıvıl cıvıl bir yaşam alanı oluşturabilirsiniz. Sevdiklerinizle birlikte güneşin tadını balkonunuzda çıkarmak için siz de baharda balkon dekorasyonunuzu gözden geçirebilirsiniz.

 

Bahar Temizliği ile Başlayın

Balkonunuzu ilkbahara hazırlamak istiyorsanız öncelikle bir bahar temizliği yaparak başlayabilirsiniz. Ortamda bulunan masa, sandalye, minder ve aksesuarları kaldırmak işinizi kolaylaştırır. Daha hızlı ve vakit kaybetmeden temizliği tamamlayarak dekorasyon kısmına geçmek için eşyaların yerini sürekli değiştirmek yerine temizlik öncesinde hepsini başka bir yere taşıyabilirsiniz.

 

Eşyaları ortadan kaldırdıktan sonra ise ilk olarak giderleri kontrol etmelisiniz. Suyun sıkıntısız bir şekilde akması, birikerek soruna neden olmaması için giderde toz, çamur ve yaprak gibi maddeler varsa bunun temizlenmesi gerekir. Süpürge ile biriken tüm yaprakları ve diğer tortuları alabilirsiniz. Eğer tıkanıklık çok fazlaysa açıcı yardımıyla gideri açabilirsiniz.

Gideri de açtıktan sonra balkon temizliğine camlardan başlayabilirsiniz. Balkon temizliğinin ilk adımı camlardır. Çünkü balkonun diğer noktalarını temizledikten sonra camlara geçtiğiniz takdirde temizlediğiniz yerler tekrar kirlenebilir. Dolayısıyla tekrar aynı yerleri temizlememek için işe camlardan başlamanız gerekir.

 

Camları sildikten sonra zeminden tekrar toz kalkmasının önüne geçmek için balkonu elektrik süpürgesiyle süpürerek devam edebilirsiniz. Daha sonra korkuluklar, kapı ya da pencere pervazları ve diğer alanların tozlarını alabilirsiniz.

 

Süpürme ve toz alma işlemini tamamladığınızda balkon zeminini yıkayabilir ya da silebilirsiniz. Ancak ilk olarak derz dolgularını silmeniz gerekebilir. Derz dolgularında da çok fazla kir birikebileceğinden dolayı yıkamaya geçmeden önce bunları da temizlemekte fayda vardır. Bu sayede balkonu toz ve kirlerden tamamen arındırabilirsiniz.

Eğer uzun süredir balkonu kullanmadıysanız veya bir temizlik yapılmadıysa yıkamanız daha pratik olabilir. Ancak temizlediğiniz camları yeniden ıslatmamak için dikkat etmelisiniz. Çok lekeli olan, toz ve kirlerin yapıştığı noktaları fırçalayabilir, farklı nitelikte kirlerin olduğu yerleri uygun temizlik ürünleri ile temizleyebilirsiniz.

 

Yıkama işlemini bitirdikten sonra çekçek ile biriken suları gidere doğru yönlendirebilirsiniz. Daha sonra ise havalandırarak kurumasını sağlayabilir ya da bezlerle kendiniz kurulayabilirsiniz. Bütün temizlik bittiğinde balkona eşyalarınızı taşımaya başlayabilirsiniz.

 

Mobilyalarınız Varsa Bakım Yapın

Balkonda konforlu bir şekilde vakit geçirmek için mobilyaları da ilkbahara hazırlamanız gerekir. Mobilya bakımı yaparken kullandığınız araç ve temizleyici ürünlere dikkat etmelisiniz. Sert kimyasallar ve fırçalar ya da tazyikli suları mobilya bakımında kullanmaktan kaçınmalısınız. Aksi takdirde mobilyalarınızın dokusu ve yapısı bozulabilir, ömrü kısalabilir.

 

Mobilya bakımı için uygun bir doğal yağ seçerek fırça veya sünger aracılığıyla mobilyalarınıza uygulayabilirsiniz. Bu sayede özellikle ahşap, bambu ya da okaliptüsten üretilen mobilyaların uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz. Mobilya üretiminde sıkça kullanılan tik ağacının bakımı için ise temiz bir boya fırçası ile tik yağı sürebilir, iz bırakmayan bir bez yardımı ile silebilirsiniz. Bu işlemi yılda birkaç kez gerçekleştirerek mobilyalarınızın görünümünü koruyabilirsiniz.

 

Dyo Massiveline Tik Yağı hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

 

Mobilya bakımı için su bazlı vernikler de tercih edebilirsiniz. Vernik uygulaması yapmak balkon mobilyalarını sıcaklığa, neme, çizilme ve yıpranmaya karşı koruma altına almanızı sağlar. Özellikle bambu mobilyalarda bu tarz su bazlı verniklerin kullanılması sayesinde mobilyalarınızın görünümünü güzelleştirirken sağlığınızı da koruyabilirsiniz.

 

Cila ya da yağ fark etmeksizin bakıma başlamadan önce mobilyaları mutlaka tozdan arındırmanız gerekir. Eğer bu işlemi nemli bir bez ile yaptıysanız ardından mobilyaları kurulamayı da unutmamalısınız. Bununla birlikte toz almak için orta sertlikte bir fırça da kullanabilirsiniz. Ağacın damarlarına paralel olacak şekilde fırçalama yaparak mobilyanızı tozdan arındırabilirsiniz.

 

Balkonunuzda çam, sedir ya da kestane gibi yumuşak yapılı ağaçlardan üretilmiş mobilyalar kullanıyorsanız ilkbahar başlangıcında boya ve vernik uygulayarak mobilyaların ömrünü uzatabilirsiniz. Diğer yandan balkonda yer alan mobilyalarınızı güneş ve rüzgâr gibi dış etkenlere karşı korumak için bir şemsiye kullanabilirsiniz. Böylece dekorasyona da şık bir dokunuş yapabilirsiniz. Bahar yağmurlarında ise mobilyalarınızı kapalı alana taşıyamıyorsanız kılıflarla etkili bir koruma sağlayabilirsiniz.

 

Bitkilerinizi Bahara Hazırlayın

Balkonunuzu bahara hazırlarken bitkilerinizi de unutmayın. Bunun için saksıları temizleyebilirsiniz. Bitkilerin kurumuş bölümlerini, sararan yapraklarını keserek işe başlayabilirsiniz. Sonrasında kurumuş ve eski toprağı boşaltıp boşalttığınız saksıları kolayca hijyenik hale getirmek için su ve sabun ile hatta fırçalayarak temizleyebilirsiniz.

 

Temizlikten sonra saksı toprağını torf ile karıştırarak saksılara doldurabilirsiniz. Ayrıca bu aşamada bitkilerinizin cinsine göre seçtiğiniz yavaş salınımlı bir gübre de verebilirsiniz. Bu sayede rengarenk çiçekler ve büyük yapraklı yeşil bitkiler ihtiyaç duyduğu besinleri alarak balkonunuzun renklenmesine katkıda bulunur.

 

Dekorasyonunuzu Gözden Geçirin

Balkonunuz küçükse yapacağınız planlama ve seçeceğiniz doğru mobilyalar sayesinde alanı verimli bir şekilde kullanma imkânı elde edebilirsiniz. Böylece hem istediğiniz aktiviteleri gerçekleştirmek için hem de saklama alanı elde etmek için yeterli alanınız olur. Balkonunuzu yalnızca çamaşır kurutma amacıyla kullanmak yerine kendinize güzel bir dinlenme alanı oluşturabilirsiniz.

 

Büyük mobilyalar hareket alanınızı kısıtlayacağı için küçük bir balkonda katlanır modeller kullanmak daha iyi olabilir. İsterseniz duvara monte edilebilen katlanır masalar tercih edebilirsiniz. Büyük bir balkonunuz varsa perdeler kullanarak balkonda farklı bölümler de yaratabilirsiniz. Raflarda bitkilerinizi sergilediğiniz bir bölüm, yemek alanı veya çocuklar için oyun alanı oluşturabilirsiniz. Dilerseniz daha fazla fikir edinmek için “Yaz Gelirken En Güzel Balkon Fikirleri” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.