Boya Yaparken En Sık Yapılan 5 Hata

Boya, çoğunlukla dekorasyondan ayrıymış gibi düşünülse de eksiksiz bir dekorasyon için duvar boyası da büyük bir önem taşır. Doğru seçilmiş duvar boyası rengi ve iyi yapılmış boya sayesinde yaşam alanları çok daha hoş bir görünüme sahip olur. Pek çok kişi için boya zahmetli ve zor bir iş olarak görülür. Ancak boyama işlemine başlamadan önce detayları öğrenirseniz işinizi kolaylıkla halledebilir ve boya yaptığınız süreyi daha keyifli geçirebilirsiniz. Boya yaparken yapılan hatalar ve bunların nasıl giderilebileceğini öğrenmeniz bu noktada işinizi büyük oranda kolaylaştırır.

 

Yüzeyi Boyaya Hazır Hale Getirmemek

Boya yaparken yapılan hatalar arasında bir diğeri de yüzeyi boyaya hazır hale getirmemektir. Temizlik yapılsa da temizlikten hemen sonra boyaya başlamak doğru değildir. Boya öncesinde duvarları nasıl temizlemeniz gerektiğini öğrenmek için “Boyamadan Önce Duvarları Nasıl Temizleyeceğiz?” başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz. Zımpara, astarlar, macunlar ve tinerler, yüzeyi boyaya hazırlamak için gereklidir. Zımpara, macun ve astar uygulaması olmadığı takdirde boyanın ömrü kısalır. Bununla birlikte zımpara sayesinde boyanın duvara tutunmasına yardımcı olacak bir yüzey dokusu da elde edilir. Ayrıca boya öncesinde zımpara yapmak yüzeyde kusur veya hasar varsa bunların da giderilmesini sağlar.

 

Temizliği bitirdikten sonra ilk olarak bir spatula ile duvardaki kabarık noktaları ve çatlakları kazımanız gerekir. Eğer duvar daha önce boyandıysa ve boyalar dökülmeye başladıysa dökülen boyaları da yüzeyden temizlemelisiniz. Daha sonra macunla çatlakları ve boşlukları doldurmaya başlayabilirsiniz. Macun kuruduktan sonra ise zımpara yardımıyla duvarı pürüzsüz hale getirebilirsiniz. Zımpara sayesinde tamir yaptığınız alanlar ve diğer yüzeyleri aynı seviyeye getirmiş olursunuz. Zımparalama işlemi bittikten sonra duvarları nemli bir bezle silerek tozdan arındırmalısınız.

 

Zımparalama işleminden sonra mutlaka bir astar uygulamalısınız. Astar da boyanın duvara tutunmasını ve daha kalıcı olmasını sağlayan önemli bir adımdır. Boya ve duvar arasında bir tampon gibi görev gören astar su ve nem geçişini azaltır. Ama unutulmamalıdır ki astar yüzey durumuna göre seçilmelidir. Örnek vermek gerekirse koyu renkli bir duvarın üzerine açık renk boya yapılacak ise yüzeye Dyo Geçiş Astarı uygulanmalıdır. Geçiş Astarı yüzeyi mat ve beyaz renge dönüştürerek uygulanacak olan boyanın yüzeye daha iyi tutunmasını sağlar ve örtücülüğü arttırır. Astar sayesinde daha az boya kullanmanın yanı sıra renk dalgalanmalarının da önüne geçebilirsiniz.

 

Yanlış Boya Seçimi Yapmak

Boya yaparken yapılan bir diğer hata ise boya ve yardımcı malzemeleri yanlış seçmektir. Bir duvar boyası seçmek boyanın yalnızca rengini seçmekten ibaret değildir. Tabii ki boyayı seçerken evinizin dekorasyonuna uygun bir renk tercih edebilirsiniz ancak renkten önce boya çeşidini belirlemeniz gerekir. İhtiyaca uygun olmayan bir boya uzun vadede kullanım açısından problem yaratabilir. Bunun önüne geçmek için duvar yapısını ve ihtiyaçları göz önünde bulundurmak gerekir.

 

Pürüzlü duvarlarda parlak boyalardansa mat yapıdaki boyaları tercih ederek duvar üzerindeki kusurları kolayca kapatabilirsiniz. Parlak boyalar yansımaya yol açacağından dolayı duvardaki kusurları daha çok gösterir. Mat boyada ise yansıma olmaz. Böylece doğru boya çeşidi seçimi sayesinde hayal ettiğiniz pürüzsüz görünen duvarlara kavuşabilirsiniz. Bunun yanı sıra eğer açık renkli boya tercih edecekseniz ya da bir çocuğunuz varsa temizliğin daha kolay olması açısından silinebilir özelliğe sahip olan boyaları seçebilirsiniz.

 

Yanlış Ekipman Seçimi Yapmak

Boyayı seçtikten sonra ise sıra yardımcı ekipmanlara gelir. Birçok kişi boyaya daha çok önem verdiğinden uygulama esnasında fırça mı yoksa rulo mu kullanacağını düşünmez. Ancak yapılacak iş için en uygun ekipmanın seçilmesi işinizi kolaylaştırır. Burada dikkat edilmesi gereken ilk nokta boyayacağınız yüzeydir. Örneğin tavan gibi geniş bir alanı boyayacaksanız rulo kullanmanız daha iyi olur. Eğer küçük düzeltmeler yapacaksanız ya da duvarların kesişim yerlerini boyuyorsanız fırça tercih edebilirsiniz.

 

Su bazlı bir boya uygulayacaksanız daha yumuşak kıllı fırçalar, yağlı boya tercih ettiyseniz biraz daha sert kıllara sahip fırça kullanmanız gerekir. Uzun ve tüylü rulolar ise daha pürüzlü yüzeyler ya da dış cephe boya uygulamaları için iyi bir seçimdir. Ancak düz ve pürüzsüz bir yüzey istiyorsanız kısa tüylü rulolar ideal olur. Yine de en uygun ekipmanları seçebilmek için seçtiğiniz boyanın üzerindeki talimatlara bakabilirsiniz.

 

Az ya da Aşırı Miktarda Boya Kullanmak

Çok az ya da çok fazla boya kullanmak, boya yaparken sık yapılan bir başka hatadır. Gerekenden az ya da çok ürün kullanılması iyi sonuç vermez. Ruloya veya fırçaya çok fazla boya alırsanız boya aşağı doğru damlar ve dalgalanmalara neden olabilir. Ek olarak çok fazla boya sürmek kuruma süresinin de artmasına yol açar. Bütün duvarlar boyanmadan boyanın bitmesi ise işinizi zorlaştırabilir.

 

Diğer yandan az boya kullanmak da kötü bir görüntü oluşturduğu gibi kat kat boya sürmenize de sebep olabilir. Daha iyi sonuç almak için fırçayı veya ruloyu tamamen batırmamalı, yalnızca üçte biri kadar bir kısmını batırarak boyamaya başlamalısınız. Ayrıca yüzeyin son taramasında tek yönlü olacak şekilde yukarından aşağıda doğru uygulama yaparak daha düzgün bir yüzey elde edebilirsiniz.

 

Uygun Olmayan Hava Sıcaklığında Boya Yapmak

Boya yaparken yapılan hataların biri de uygun olmayan hava sıcaklığında boya yapmaktır. Çok sıcak ya da çok soğuk havalarda boya yapmak yerine mevsim geçişlerini tercih etmeniz daha doğru olur. Yaz ve kış mevsiminde boyama işlemi düşündüğünüzden daha uzun sürebilir

 

Boya uygulaması kuru yüzeylere, lejant bilgileri dahilinde ve ambalaj üzerinde yer alan hava sıcaklığında yapılmalıdır.