Havayı Temizleyen Bitkiler

Bitkiler, bulundukları alana renk katarak pozitif bir atmosfer oluşturmaya yardımcı olur. Ev, kafe ve restoran gibi kapalı alanlarda saksı bitkileri tercih edilir. Yarattığı olumlu etkilerin yanı sıra hava kirliliğini önleyen bazı bitki çeşitleri bulunur.

 

Havayı temizleyen bitkiler olarak adlandırılan bitki çeşitleri, karbondioksit başta olmak üzere zararlı gazları havadan temizleyerek oksijen salgılar. Ferah ve sağlıklı bir alanda vakit geçirmenize yardımcı olan bu bitkiler, pek çok olumlu etkiye sahiptir.

 

Sağlıklı bir atmosfer oluşturmak için tercih edeceğiniz bitki türünün bakım rutinini önemlidir. Yanlış şekilde bakılan bitkiler kısa süre içerisinde çürüyebilir.

 

Hava Kirliliği Verileri

Hava kirliliği; insan, hayvan ve bitkilerin yaşamlarını olumsuz şekilde etkileyen bir unsurdur. Havada birçok yabancı madde bulunur. Sanayileşme sonucu ortaya çıkan zararlı kimyasallar gaza dönüşerek havaya karışır ve sonucunda hava kirliliğini oluşturur.

Kömür santralleri, kömür kullanımı, bireysel taşıtlar, egzoz dumanı ve fabrika bacaları bu probleme yol açan faktörlerin başında gelir. Farklı miktar ve yoğunluktaki maddelerin havaya karışması sonucu ekosistem ve atmosfer zarar görür.

 

Hava kirliliği verileri araştırıldığında Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre dünya üzerinde her sene 10 kişiden 9’unun hayatını kaybetme sebebi hava kirliliğidir. Yılda yaklaşık 7 milyon insanın hayatını kaybetmesine sebep olan hava kirliliğinin etkilerini minimize etmek sağlık açısından önemlidir.

 

Yine aynı rapora göre bir yıl içinde hayatını kalp krizi nedeniyle kaybedenlerin %24’ü, KOAH nedeniyle yaşamını yitirenlerin %43’ü ve akciğer kaynaklı ölümlerin %29’u hava kirliliği ile yakından ilişkilidir. Yaşamsal faaliyetlere büyük etkide bulunan hava kirliliği, çok sayıda insanın hayatını tehdit eder.

 

Dünyanın birçok yerinde hava kalitesine dair yeterli veri bulunmaması konunun ciddiyetini görmeyi zorlaştırır.

 

Evde Bitki Bakımı

Evdeki atmosferin değişmesi ve hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla bitkiler sıklıkla tercih edilir. Evde bitki bakımına dair bazı önemli adımlar bulunur. Bakım adımlarının takip edilmesi bitkilerinizin uzun süre yaşamasına olanak tanır.

 

Her bitki türünün farklı ihtiyaçları vardır. Toprak, konum, saksı ve sulama ihtiyaçları değişkenlik gösterse de bütün bitkiler için ortak bazı bakım kuralları bulunur. Bitki bakımı için en önemli adım, mineral ve vitamin desteği sunmaktır. Bitkilere uygun bu maddeleri dilerseniz evde hazırlayabilir dilerseniz ise çiçekçilerden temin edebilirsiniz.

 

Besin değeri yüksek gıdaları, bitkinin toprağına gömmek besleyicidir. Özellikle muz kabuğunu suda bekleterek bu suyu bitkilerinize verebilir ve toprağa potasyum desteği sağlayabilirsiniz. Sebze ve yumurta gibi yiyecekleri de haşlayıp toprağın yüzeyine yakın bir bölümüne gömebilirsiniz.

 

Çiçeklerin canlı ve sağlıklı görünmesi için kuru ve solgun yaprakları belirli aralıklarla temizlemeniz tavsiye edilir. Saksıdaki yaprakları toplamanın yanı sıra bitkiden henüz düşmemiş ancak solmuş yaprakları da keserek bitkinizi temizleyebilirsiniz.

 

Gerekli durumlarda saksı değişimi yapılması da sağlıklı bir büyümeye yardımcı olur. Sulama aralıklarını ve miktarını bitkinin türüne ve ihtiyacına göre belirlemeniz gerekir. Aksi takdirde bitkide kök çürümesi veya kuruma görülebilir.

 

Yaprak ve çiçeklerde oluşabilen tozlar, gözeneklerin tıkanmasına sebep olarak fotosentezi engeller. Bu durum bitkinin havayı temizlemesini ve büyümesini önleyerek işlevini kaybetmesine neden olur. Bazı bitkilerde böceklenme problemi ortaya çıkabilir. Böcekler, çiçeğin köküne inerek ölmesine sebep olabilir. Böcek oluşumu fark edildiğinde müdahale edilmelidir. Bahar aylarında toprak ve saksı değiştirilerek bitkilere taze bir alan sağlanabilir.

 

Bitkiler ve Havayı Temizleme Özelliği

1989 senesinde NASA tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre bitkilerin, havadaki zararlı gazları temizlediğine dair kanıtlar elde edilir. Havada bulunan zararlı maddeler özellikle kalp ve solunum yolu hastalıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu maddelerin kapalı alanlarda olması büyük bir risktir. Bitkiler havadaki oksijen miktarını artırıp karbondioksit miktarını azaltarak havanın temizlenmesini sağlar.

 

Havayı Temizleyen Bitkiler Hangileridir?

Bitkilerin havayı ve atmosferi temizleyerek ekosisteme yarar sağladığı bilinir. Kapalı alanlarda sık kullanılan ve havayı temizleyen bitkilerden bazılarını inceleyelim:

 

İngiliz Sarmaşığı (Duvar Samaşığı)

Evlerde sık görülen bitkiler arasında İngiliz Sarmaşığı olarak da adlandırılan duvar sarmaşığı yer alır. Duvar sarmaşığı, hızlı bir şekilde gelişip büyüyerek yayılır. Doğru şekilde konumlandırıldığında dekorasyona katkı sağlayan sarmaşık, düzenli budanma ihtiyacı duyar.

Güneş ışığı gören bir yere konumlandırılması gereken duvar sarmaşığının sulanma aralığı toprağın kurumasına bağlıdır. Toprak kurudukça sulanan bitki çeşidi, havayı temizleyerek ferah bir ortam oluşmasına yardım eder.

 

Aloe Vera

Birçok açıdan faydalı bitkilerden biri olan Aloe Vera, havayı temizleyen bitki çeşitlerinden biridir. Bakımı son derece kolay olan bu bitki, evlerde sıklıkla görülür. Ev ve ofislerinize Aloe Vera bitkisine yer vererek havayı çeşitli kimyasallardan arındırma özelliğinden faydalanabilirsiniz.

 

Salon Sarmaşığı (Epipremnum Aureum)

İç mekanlarda tercih edilen bir diğer bitki de Salon Sarmaşığı’dır. Yaklaşık 3 metreye kadar uzayabilen sarmaşık, formaldehit gibi zararlı uçucu organik bileşikleri temizleyerek temiz bir havanın oluşmasını sağlar. Görsel açıdan da etkileyici olan bitkinin yaprakları kalp şeklindedir.

 

Benjamin (Ficus Benjamina)

Benjamin, filtreleme özelliği bulunan bitkilerden biridir. Havada bulunan ve canlıları tehdit eden ksileni gibi pek çok farklı zararlı gazı temizleyen bitki, aydınlık bir ortamda konumlandırılmalı ancak dik gelen güneş ışığından korunmalıdır.

 

Kauçuk Ağacı

Sıcak bölgelerde yetişen Kauçuk Ağacı, uzun süre sulamaya ihtiyaç duymaz. Cam kenarı veya balkon gibi hava ile temas edebileceği yerlerde bulunması gereken ağaç, büyük yaprakları sayesinde havayı arındırır.

 

Kurdele Çiçeği

Çiçekli bitkileri sevenlerin sıklıkla tercih ettiği Kurdele Çiçeği, şık bir görünüme sahip olmasının yanı sıra etkili bir şekilde havayı temizleyerek ferah bir ortam sunar.

 

Areka Palmiyesi

NASA tarafından yapılan araştırmada kullanılan bitkilerden biri olan Areka Palmiyesi’nin kimyasal maddeleri filtreleme özelliği bulunur. Birçok kimyasalı emerek havayı temizleyen bu bitki, az bakım gerektirmesiyle de beğeni toplar.

 

Barış Çiçeği (Barış Lilyumu)

Barış Çiçeği özellikle amonyak ve benzen başta olmak üzere birçok zararlı gazın havadan arındırılmasına yardımcı olur. Son derece estetik bir görünüme sahip olan bu çiçeğin polen alerjisi olan kişiler tarafından bakılması önerilmez.

 

Dracaena

Kapalı alanlarda rahatlıkla yetiştirilebilen Dracaena, havadaki kimyasalları emerek sağlıklı ve ferah bir ortamın oluşmasına yardım eder. Düzenli şekilde sulanması gereken Dracaena’yı fazla sulamanız durumunda çürümesine yol açabilirsiniz.

DYO’nun hazırladığı Ev Bitkilerini Seçme Rehberi’nden yararlanarak evinize ve kriterlerinize en uygun bitki türünü öğrenerek havayı temizleyen bitki çeşitlerinden size uygun olanları öğrenebilirsiniz.