Kışın Balkonda Yetiştirebileceğiniz 10 Baharat

Kışın balkonda yetiştirebilceğiniz baharatlar

Lezzetli yemeklerin sırrı doğru baharat kullanımında saklıdır. Üstelik baharatlar yalnızca yemeklere lezzet katmakla da kalmaz, aynı zamanda sağlığa da oldukça fayda sağlar. Özellikle de kendi baharatlarınızı kendiniz yetiştiriyorsanız.


Balkon bahçeciliği size her mevsim taze ve doğal baharatlara ulaşma imkânı sağlar. Kimyasal gübreler ve pestisitlerden uzak kalarak kendi balkonunuzda yetiştirdiğiniz baharatlar hem sağlıklıdır hem de yüksek besin değerine sahiptir.  Üstelik taze baharatlar yemeklere ayrı bir aroma ve lezzet katar. Ayrıca kış bahçesinde yetiştirilen baharatlar evinize estetik bir katkıda da bulunur. Balkonunuz veya terasınız için şık bir dekorasyon alternatifi olan bu bitkiler yıl boyunca baharat ihtiyacınızı en sağlıklı şekilde giderirken evinizin görsel tasarımına da destekler. 


Kışa dayanıklı bitkiler genellikle düşük bakım gereksinimine sahiptir. Bu özellikleri sayesinde soğuk ve hatta donlu havalarda dahi balkon ya da bahçede kolaylıkla kendi baharatınızı yetiştirebilirsiniz.

Kış Koşullarında Balkonda Yetiştirebileceğiniz 10 Baharat

Kışın kendi baharatınızı yetiştirin

Siz de bu kışı evinizde kendi baharatınızı yetiştirmeye ayırdıysanız işte evinizde rahatlıkla bakabileceğiniz balkon bitkisi önerileri:

  • Adaçayı: Kendine özgü güçlü bir aroması olan adaçayı hem soğuğa hem de kuraklığa karşı oldukça dayanıklı bir bitki olarak dikkat çeker.
  • Kekik: Girdiği her yemeğe ayrı bir lezzet katan kekik sık tüketilen baharatların arasında yer alır. Güneşi oldukça seven kekik bitkisi düzenli sulama ister. Yemeklerin yanı sıra demlenip çay olarak da tüketilebilir. 
  • Fesleğen: Güçlü bir kokuya ve aromaya sahiptir. Daha çok sıcak iklimleri sevdiği için kapalı balkonlarda yetiştirilebilir.
  • Nane: Ferahlatıcı bir aromaya sahiptir. Hem taze hem de kuru olarak tüketilebilir. Güneşi sever ve iyi drenajlı toprağa ihtiyaç duyar. Saksı veya bahçede rahatlıkla yetiştirilebilen nane uygun bakım koşulları sağlandığında hızlı bir şekilde yayılır.
  • Dereotu: Tatlı ve hafif bir nane aromasına sahiptir. Güneşi seven dereotu düzenli sulama ister ve hızlı şekilde büyür. Kış bahçesinde yetiştirilmeye uygundur.
  • Biberiye: Çalıya benzer, çok dallı ve oldukça narin bir bitkidir. Güneşi seven bir bitki olmakla beraber soğuk kış koşullarına karşı da dayanıklıdır.
  • Hardal: Hardal tohumu, hardal sosu ve hardal yağı olarak kullanılır. Serin iklimlerde yetişen hardal bitkisi için iyi bir sulama düzeni gerekir.

Kış Mevsiminde Balkonda Bahçe Bakımı

Kışın balkonda bitki bakımı

Kış aylarında balkonda bitki yetiştirmek her ne kadar kulağa zor gibi gelse de aslında düşündüğünüzden daha kolay. İşte sizin için kışa dayanıklı baharatların genel özellikleri ve balkonda bitki bakımı önerileri:

  • Kışlık bitkiler genellikle sert yapraklıdır ve odunsu gövdelere sahiptir. Soğuk hava şartlarına daha dirençli olmalarını sağlayan bu yapıları sayesinde düşük sıcaklıklara, hatta hafif donlu hava koşullarına karşı dahi oldukça dayanıklıdır. 
  • Kışın toprağın daha az su tutması nedeniyle daha az suya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle dikkatli sulama yapılmalı, bitkinin su gereksinimi toprağı kuruduğunda karşılanmalıdır.
  • Topraktaki suyun birikmesini ve böylece köklerin çürümesini engelleyen, iyi drenajlı toprak kullanmak oldukça önemlidir. 
  • Kış aylarında büyüme hızları daha düşük olduğu için gübreleme sıklığını azaltmak gerekir. Bitkinizin ihtiyacı olan besin maddelerini içeren yavaş salınımlı gübre çeşitlerini kullanmak daha faydalı olabilir. 
  • Gübreleme sıklığını ve miktarını bitkinizin türüne ve gübrenizin özelliklerine göre ayarlamanız daha verimli sonuçlar almanıza katkı sağlar.
  • Kışa ve suya karşı daha dayanıklı olan bu bitkilerin en sevdiği şey ise güneştir. Güneşli alanlarda daha iyi büyüyen kışa dayanıklı baharatlar yeterli güneş ışığı almadıkları takdirde ise zayıflayıp ölebilir.
  • Kışlık baharatlar düşük hava sıcaklıklarına karşı dayanıklı olmalarına rağmen yine de şiddetli soğuklarda ve yoğun don durumlarında koruyucu önlemlerle koruma altına alınmalıdır. Bu tip durumlarda bitkilerinizi evin diğer odalarına taşıyabilir, örtülerle örtebilir veya ısıtıcılar kullanarak baharatlarınızın soğuktan zarar görmesini engelleyebilirsiniz.
  • Kışlık bitkiler birçok yönden benzerlik taşısa da bitkinin türüne, yetiştirildiği bölgenin coğrafi ve iklim koşullarına bağlı olarak ihtiyaç duydukları bakım değişiklik gösterebilir. Bitkinizi en doğru şekilde yetiştirmek için bitki yetiştirme kılavuzunu veya etiketini incelemeli, ihtiyaçlarına uygun olan bakım için bir yol haritası çizmelisiniz.

Kış Baharatlarının Faydaları 

Kış bahartlarının sağlığa faydaları

Soğuk kış ayları belki de en sık baharat tüketilen zaman dilimlerinden biridir. Bu dönemde baharatlar yalnızca yemekleri lezzetlendirmekle kalmaz, aynı zamanda mevsimsel hastalıklara karşı da bir koruma sağlar. Özellikle soğuk algınlığı ve grip gibi bulaşıcı hastalıkların sıklıkla görüldüğü soğuk havalarda baharatların sağlığa olan faydalarından da sıklıkla yararlanılır.

Baharatların bağışıklık sistemini güçlendiren ve hastalıklar karşı koruma sağlayan birçok etkisi vardır. Örneğin zencefil soğuk algınlığına karşı doğal bir koruyucu görevi görür. Tarçın kan şekerini dengelerken tatlı ihtiyacını da giderir ve metabolizmayı hızlandırır. Yüksek antioksidan özelliklere sahip olan adaçayı bağışıklığı güçlendirir. Bir diğer antioksidan deposu olan biberiye de vücudu serbest radikallerin zararlarından korur ve hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir. Kekik sindirim sistemini güçlendirirken nane ise mide rahatsızlıklarının hafiflemesine yardımcı olur. 

Kış baharatları

Baharatlar yemeklere aroma ve lezzet katmanın yanı sıra insan sağlığı açısından oldukça faydalı içeriklere sahiptir. Doğal antienflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olan baharatlar sayesinde bağışıklık sistemi güçlenir, mide rahatsızlıkları hafifler, sindirim sistemi düzenlenir. Bazı baharatlar kan basıncını düşürerek kalp sağlığını destekler, bazı baharatlar ise zihinsel işlevlerin artmasına yardımcı olur.

Tüm bunlardan yola çıkarak yaz kış baharat tüketmek oldukça önemlidir. Özellikle kendi baharatınızı kendiniz yetiştirerek hem taze hem de organik baharatlar tüketebilir, yemeklerinizi değişik aromalarla lezzetlendirebilirsiniz. Evinizde balkon yoksa salonda bitki bakımı önerilerimizi inceleyebilirsiniz. 
Siz de vakit kaybetmeden balkonda bitki yetiştirmeye başlayarak hem yeni bir hobi kazanabilir hem de baharatlar ile sofralarınızı renklendirebilirsiniz.

Taze kış baharatları