Sürdürülebilir Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Sürdürülebilir Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Dekorasyonda sürdürülebilirlik son dönemlerde artan bir trend olarak hayatımıza giriş yaptı. Sürdürülebilir dekorasyon kavramı, yaşam alanlarınızı çevreye zarar vermemeye özen göstererek ve fayda sağlayacak şekilde kullanılmış, geri veya ileri dönüştürülmüş materyal ile dekore etmek anlamına gelir. Sürdürülebilir dekorasyon çatısı altında ısı yalıtımı, yakıt ve enerji tasarrufu, sürdürülebilir mobilya kullanımı, plastik kullanımının azaltılması ve balkon bahçeciliği gibi farklı kavramlara rastlamanız mümkün. Yazımızın devamında evinizde sürdürülebilirliği sağlama ipuçları ile çevreye zarar vermeyen bir yaşam alanı oluşturmak için yapabileceklerinizi öğreneceksiniz.

Isı Yalıtımı ve Yakıt Tasarrufu Sağlama

Sürdürülebilir dekorasyonun olmazsa olmaz parçası olan enerji tasarrufu için birçok farklı yöntem mevcut. Bu yöntemlerin başında ise ısı yalıtımı gelir. Isı yalıtımı, sıcak havalarda sıcağın; soğuk havalarda ise soğuğun eve girmesini engelleyerek sıcaklık dengesinin korunmasını sağlar. Günümüzde, pek çok binada ısı yalıtımı için mantolama sistemi kullanır ancak eğer evinizde ısı yalıtımı yoksa farklı yöntemlerle de ısı kaybının önüne geçmeye ve yakıt tasarrufu yapmaya çalışabilirsiniz.

Isı yalıtımı için yaşadığınız alanda çift cam ve sızdırmaz özellikleri olan pencereleri kullanabilirsiniz. Eğer çatı katında yaşıyorsanız, çatının yalıtımın kaliteli ve etkili olmasına özen gösterebilirsiniz.

Yapısal çözümlerin dışında atabileceğiniz ufak adımlarla da yakıt tasarrufu yapabilirsiniz. Gün içerisinde evde olmadığınız zamanlarda kombiyi kapatmak yerine düşük ısıda çalıştırmaya devam etmek çoğu kombi türü için daha verimli bir ısınma yöntemidir. Bunun yanında, petek temizliğine dikkat etmek, peteklerin arkasında ısı kaybı olmaması için yalıtım plakaları kullanmak, peteklerin üstünü-önünü kapatmamak, düzenli olarak kombi ve radyatör bakımı yaptırmak yakıt tasarrufu konusunda yardımcı yöntemler olarak sıralanabilir.

Enerji Tasarruflu Aydınlatma Önerileri

Sürdürülebilir dekorasyon için tasarımda önemli bir yere sahip aydınlatmalar enerji tasarruflu ampullerle değiştirilebilir. Enerji tasarruflu aydınlatma çözümleri ile hem çevreyi koruyabilir, hem de ekonomik fayda sağlayabilirsiniz. Enerji tasarrufu sağlamak için yapabileceklerinizden ilki evinize yeterince gün ışığı girdiğinde emin olmak. Böylelikle hem güneş ışığından hem de sıcaklığından faydalanabilirsiniz.

Gün içinde yeterince ışık almayan bir yaşam alanınız varsa ya da akşam saatlerinde evi aydınlatmak üzere üzere enerji tasarruflu ampulleri tercih edebilirsiniz. Doğal ışık tonuna en yakın renk olan sarı ışık tonlu aydınlatmaları; oturma odası, yatak odası, çocuk odası gibi mekanlarda kullanabilirsiniz. Banyo ve tuvalet gibi daha fazla ışık gereken alanlarda ise beyaz ışıklı aydınlatmalardan faydalanabilirsiniz. Düşük güçlü birden fazla ışık kullanmak dekoratif olarak çekici olsa da enerji tasarrufu sağlamak için yüksek güçlü ve verimli tek bir aydınlatma tercih edilebilir.

Sürdürülebilir ve Geri Dönüştürülebilir Materyalde Ürün - Mobilya Kullanımı

Sürdürülebilir mobilya konseptinde öne çıkan iki önemli detay bulunuyor; malzemelerin kalitesi ve zamansız tasarım unsurlarına sahip olması. Kaliteli malzemelerden üretilen dayanıklı, zamansız mobilyaları uzun süre boyunca sorun yaşamadan kullanabileceğiniz için çevreye vereceğiniz olası zararı da azaltmış olursunuz. Bu mobilyalar, yıllar geçtikçe yıpransalar bile küçük dokunuşlarla yenilenip tekrar kullanıma hazır hale gelebilir. Örneğin, eski koltuklarınızın döşemesini değiştirerek onlara tekrar hayat verebilirsiniz. Eski mobilyalarınızı dekoratif hâle getirecek ipuçları için “Eski Mobilyaları Geri Değil İleri Dönüştürün” başlıklı içeriğimize göz atmayı unutmayın!

İleri dönüştürebileceğiniz ürünler sadece dolap, büfe, şifonyer gibi daha az kullanılan eşyalarla sınırlı değil günlük kullanılan ürünleri de ileri dönüştürebilirsiniz. DYO’nun ahşap boyası ve ahşap bakımı ürünlerini kullanarak pek çok mobilyayı yenileyip sürdürülebilirliğe katkı sağlayabilirsiniz. Eski sandalyelerinizi nasıl yenileceğinizi merak ediyorsanız veya ilhama ihtiyacınız varsa Eski Sandalyeleriniz için Zevkli ve Akıllı Dönüşüm Fikirleri içeriğimizi okuyabilirsiniz. Küçük dokunuşlarla yaşam alanlarınızda büyük farklar yaratmanız için DYO her zaman yanınızda!

Plastik Kullanımı Azaltma Yöntemleri

Günlük yaşamda plastik kullanımını azaltmak için son yıllarda birçok önlem alınmaya başlansa da bu önlemlerin yeterli olması için hepimizin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerekir. Kolektif önlemlere ek olarak günlük hayatınızda yapacağınız değişikliklerle plastik kullanımını azaltabilirsiniz:

  • Yeni bir eve taşınırken mobilyalarınızı tek kullanımlık plastiklere sarmak yerine battaniye gibi tekrar kullanılabilecek malzemelerle sarabilirsiniz veya doğrudan tek kullanımlık plastik kullanmayan taşıma firmaları ile anlaşabilirsiniz.
  • Koltuklarınızın ya da sandalyelerinizin döşemelerini değiştirirken keten, pamuk gibi doğal malzemelerden üretilen kumaşları ve doğal kauçuk gibi çevre dostu dolgu malzemelerini tercih edebilirsiniz.
  • Yeni bir dekorasyon ürünü satın alırken plastik ambalaja sahip olanlar yerine karton veya kâğıt ile paketlenen ürünler arasından seçim yapabilirsiniz.
  • En çevre dostu yöntemin mevcut olanı kullanmak olduğunu unutmayın. Evinizde plastik dekoratif objeler varsa atmadan önce başka türlü değerlendirmenin yollarını düşünebilirsiniz.
  • Ev dekorasyonunda önem bir yere sahip olan bitkiler için plastik saksılar yerine toprak ya da seramik saksılar kullanabilirsiniz.

Balkon Bahçeciliği ve Ekolojik Bilinç

Ekolojik bilincin artmasıyla şehirde yaşayan pek çok insan toprakla vakit geçirmek yeni yollar arar. Bu noktada balkon bahçeciliği devreye girer. Balkonda veya pencere önündeki saksılarda sebze meyve yetiştirmek olarak tanımlanabilen balkon bahçeciliği, ufak birkaç püf nokta ile herkesin yapabileceği bir sürdürülebilir yaşam örneği.

Balkon bahçeciliğine başlamak için saksıda kolayca yetişebilen yeşillikler, meyve ve sebzelerle işe başlayabilirsiniz; domates, marul, maydanoz, biber, soğan ve patates gibi sebzeler saksıda kolaylıkla yetiştirilebilir. Doğru saksı seçimi, uygun sulama ve yeterli gün ışığı ile siz de balkonunuzdan ya da pencere önünden topladığınız sebze ve meyvelerin keyfini çıkarabilirsiniz!