Endüstriyel Stil: Ev Dekorasyonunda Sanayi Estetiği

Dekorasyonda Endüstriyel Stil Nedir?

İlhamını fabrikalardan ve üretimden alan endüstriyel stil, özellikle son yıllarda iç mekânlarda popüler hâle gelen dekorasyon trendlerinden biridir. Ham yapıdaki eşyalar ile doğal malzemelerin ön planda olduğu bu dekorasyon stilinin popüler olmasının en önemli nedeni ise rustik ve modern görünümü rahatlıkla bir araya getirmesidir. Dekoratif unsurların işlevselliğine odaklanan endüstriyel stil, basit ancak güçlü bir estetik sağlar. Göz yormayan ve fonksiyonel bu tarzın kökeni ise ismini aldığı Sanayi Devrimi’ne uzanır.

 

1700’lü yıllarda bitişik hâldeki depoların artması ve mimariden beklenenin verimlilik olması ile bugüne kadar gelen popüler bir tasarım hareketi olan endüstriyel stili doğurmuştur. O dönemde çelik ve beton yapıların kullanılmaya başlaması ise endüstriyel tarzdaki dekorasyonların en önemli unsurlarından birini ortaya çıkarmıştır. Makine üretimi ve seri imalat döneminde oluşan bu stil, özellikle 1960 ve 1970’lerde loft tarzı evlerin yükselmesiyle birlikte ev dekorasyonlarına sıçramıştır.

 

Endüstriyel Stil Nedir?

Endüstriyel stil; beton zeminler, tuğla duvarlar, çelik veya ahşap kirişler gibi farklı ham maddelerin bir arada kullanıldığı bir dekorasyon stilidir. Temel olarak eski fabrikalar, depolar ve hatta eski itfaiye binaları gibi çeşitli alanların yeniden tasarlanarak yaşanabilir loft benzeri evlere dönüştürülmesiyle doğmuştur. Aslında endüstriyel stilin en önemli özelliği; eski, ticari, geri dönüştürülmüş veya vintage bir malzemeyi orijinalliğine zarar vermeden dekorasyonda kullanılabilir hâle getirmektir. Doğası gereği minimalist ve işlevsel olan bu tarz, sade ancak lüks bir alan oluşturmaya olanak tanır.

Endüstriyel dekorasyonu daha iyi anlamak isterseniz bu tarzda dekore edilen evlerde sıklıkla bulunan tasarım ögelerini inceleyebilirsiniz:

  • Açık tuğla duvarlar, açık kirişler ya da açık borular gibi görünen yapısal unsurlar
  • Pürüzlü yapıdaki ahşap veya beton zeminler gibi dokulu yüzeyler
  • Hem kiriş ve kolonlar gibi yapısal unsurlarda hem de mobilya ve dekoratif ürünlerde demir, çelik, bakır ve pirinç gibi yoğun metal kullanımı
  • Sandalye, masa, koltuk gibi mobilyalarda deri ve ahşap gibi ham maddelerin kullanımı
  • Yüksek tavanlar ve büyük pencereler
  • Kullanılan malzemeler arasında yüksek kontrast olması
  • Siyah, gri, kahverengi gibi daha koyu tonların yoğunlukta olduğu nötr bir renk paleti

Bunların yanı sıra endüstriyel tarzda döşenmiş bir mekânda minimalist bir hava hakimdir. Aşırı süslemeden ve çok fazla detaydan arındırılmış bir ortam bulunur. Kullanılan dekoratif parçalar ise genellikle modernize edilen, şık ve antika tasarımlardır.

Endüstriyel Stil Nasıl Uygulanır?

Endüstriyel ev dekorasyonlarından hoşlanıyorsanız yaşam alanlarınızı kolaylıkla bu tarza uygun şekilde dekore edebilirsiniz. Evinizi endüstriyel stilde dekore etmek için bir çatı katında veya eski bir fabrikada yaşamanız gerekmez. Ancak yine de dikkat etmeniz gereken bazı noktalar mevcuttur. Bunlardan en önemlisi ise aydınlatmadır. Dokulu yüzeyler, ham malzemeler ve koyu renklerin yoğun şekilde kullanıldığı endüstriyel ev dekorasyonunda aydınlatmanın mekâna sıcaklık katması beklenir. Açık ampuller, büyük şapkalı avizeler veya sarkıtlar tercih edebilirsiniz.

 

Sanayi estetiğini evinize veya iş yerinize taşımak isterseniz ilk olarak bir duvarı daha koyu renge boyayabilir ya da beton, ahşap veya tuğla görünümlü bir duvar kâğıdı kullanabilirsiniz. Mobilyalarda pürüzlü veya cilalı ahşaplar göz alıcı bir görünüm yaratmanıza yardımcı olur. Koyu renkte deri kumaşlı bir koltuk ve ahşap ayaklı cam tablalı bir masayı birlikte kullanarak dinamik bir atmosfer yakalayabilirsiniz. Tablolar, vazolar veya çiçekler gibi dekoratif ürünleri ise minimumda tutmanız tavsiye edilir. Büyük yeşil yapraklı bir bitki, birkaç kitap, pop art stilde bir tablo ve şık bir lambader yeterli olabilir.

 

İlham Verici Endüstriyel Stil Örnekleri

Endüstriyel tarzda mekân tasarımı yapmak istiyor ancak nereden başlayacağınıza tam olarak karar veremiyor olabilirsiniz. Bunun için endüstriyel stil örneklerini incelemekle işe başlayabilirsiniz:

Endüstriyel tarzda dekore edilen bu salonda ahşap ve metal çokça kullanılmasına rağmen göz alıcı bir görünüm elde edilmiştir. Gri tonlarındaki koltuk, siyah sarkıt lambalar, beton duvarlar ve bitkiler ise dekorasyona şık bir dokunuş yapmıştır.

 

Endüstriyel stile uygun şekilde dekore edilen bu çalışma odasında ise ahşap ayaklı kahverengi deri çalışma koltuğu ve tuğla duvarlar ile bir uyum yakalamıştır. Çalışma koltuğunun yanı sıra lambader de endüstriyel mobilyanın güzel örnekleri olarak gösterilebilir.

 

Endüstriyel banyo tasarımının bir örneği olan bu banyoda tercih edilen desenli zeminin rengine uygun olarak gri ve siyah bolca kullanılmıştır. Japandi stilinden de yansımalar görebileceğiniz dekorasyon; sade şıklığı, kalitesi ve fonksiyonelliği ile öne çıkar.

 

Endüstriyel Stil ve Modern Tasarım

Endüstriyel tasarımda tercih edilen parçalar, vintage, rustik veya eklektik stilde olabilir. Ancak iyi bir görünüm elde etmek istiyorsanız modern parçalarla dengeyi sağlayabilirsiniz. Endüstriyel stilin önemli özelliklerinden biri sadelik olduğundan modern tasarımlarla hoş bir uyum yakalanabilir. Örneğin modern bir mutfakta rustik lambaların yer aldığı sarkıt aydınlatmalar, ahşap bir masa, çekmece ve dolaplarda pirinç kulplar ortamda endüstriyel bir hava oluşturur.

 

Endüstriyel ve modern dekorasyonların diğer bir ortak noktası ise sadeliktir. Elinizdeki malzemeleri geri dönüştürerek dekorasyonlarınızda kullanabilirsiniz. Ahşap, taş veya cam bir masa tablanız varsa bunu çelik ayaklarla birleştirerek bir orta sehpa yapabilirsiniz. Eski metal kaseleri ampul takıp baş aşağı asarak sarkıt aydınlatmalar elde edebilirsiniz. Böylece hem göz yormayan bir dekorasyon yapabilir hem de eşyalarınızı yeniden kullanılabilir hâle getirebilirsiniz.

 

Endüstriyel stilden ilham alan modern bir dekorasyonda renk paleti de önem taşır. Beyaz, gri, siyah ve kahverengi gibi soğuk renkler endüstriyel stilin yapı taşlarından olan ahşapla son derece uyumludur. Tekdüze bir görünümden kaçınmak için ise bu renklerin farklı tonlarını bir arada tercih edebilirsiniz. Diğer yandan daha cesur bir dekorasyon yapmak istiyorsanız bu tonlara uyan canlı renkleri de kullanabilirsiniz.

 

Endüstriyel Stilin Mekânlara Kazandırdığı Özellikler

Endüstriyel tasarımlar dayanıklılık, çok yönlülük, sade ve estetik görünüm gibi özellikleriyle birçok açıdan fayda sağlar. Sık kullanılan ve aşınmaya karşı dayanıklı olması gereken alanlar için endüstriyel stildeki dekorasyonlar idealdir. Bu tarzda tercih edilen ürünler metal, ahşap ve deri gibi uzun ömürlü maddelerden imal edilir. Bu sayede suya, çizilmeye ve solmaya karşı dayanıklıdır. Dolayısıyla uzun ömürlü ve çevre dostu olurlar.

 

Endüstriyel stil, benzersiz ve zamansız bir dekorasyon oluşturmak için eşsiz bir seçimdir. Şıklığının ve fonksiyonelliğinin yanı sıra değişen trendlere uyum sağlamak için yaptığınız endüstriyel tarzdaki dekorasyonu kolayca güncelleyebilirsiniz. Ek olarak ev, ofis, kafe veya başka bir yaşam alanına da pratik bir biçimde uyarlanabilir. Diğer dekorasyon stilleriyle bir arada kullanılabilmesi sayesinde kendinize özgü bir alan yaratmanız da mümkündür.